TDK-Tudományos DiákKör

A Felező-bál utáni nap tanítási szünet volt, de nem mindenki pihenéssel töltötte ezt az időt. Szerdán a különböző karok diákjai mutathatták be hosszú hónapok munkáját, és mérhették össze erejüket, azaz újra TDK.

Mi is az a TDK?

A TDK a Tudományos DiákKör rövidítése. Előzménye: a felsőoktatási intézményben egy-egy vezető oktató köré gyűlve több hallgató végzett együtt tudományos munkát. Mára: igazi körről nem beszélhetünk, de az alaptananyagon túli tudományos, vezetett munkáról igen.

Hogyan lehet elkezdeni?

Talán az első félévben nem alakult ki senkinél sem, mi is érdekli igazán a tanult tárgyak közül, de idővel többekben megfogalmazódik, igen én ezt szeretném csinálni! Ehhez nyújtanak segítséget tanáraink. Ha kitaláltad mivel szeretnél foglalkozni, bátran keresd fel az oktatódat, ő ismerteti a lehetséges kutatási témákat, amiből választhatsz.

A kutatást nem muszáj egyedül végezned, akár 1-2 baráttal együtt az oktató segítségével is elkezdheted. Arra persze számítani kell, hogy nem pár napot kell a foglalkozni az adott témával, mivel több féléven át is kutathatsz. És persze, mint minden munkának, ennek is meglesz a gyümölcse: indulhatsz a Tdk-n bebizonyítva, hogy te vagy a legjobb, felhasználhatod a szakdolgozatodhoz is. Milyen előnye lehet még?Az erkölcsi elismerés mellett anyagi vonzattal is jár, ami mint tudjuk minden egyetemistának jól jön. Plusz pontokat is kaphatsz a doktori képzésre való jelentkezésnél és az egyetem utáni elhelyezkedést is megkönnyítheti, tapasztalatnak sem utolsó.

Hogy is zajlik maga a TDK?

A TDK munka eredményeinek bemutatására évről évre konferenciát szervez a Bme. A Konferencián való részvétel a végzett munka összefoglaló dolgozatának elkészítése és előadása, amelynek alapja az előadó kutatómunkája.

A dolgozatot egy független bíráló a megadott szempontok szerint értékeli. Az előadásokat a zsűri előtt kell prezentálni, meghallgatásuk után pontozásra kerülnek. A dolgozat és az előadás pontjai összeadódnak, és ennek alapján tesz javaslatot a zsűri a helyezések és díjak kiadására.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a TDK-zás, akkor bátra keresd meg tanárodat, nézz utána a neten, ehhez egy kis segítség:  http://www.mm.bme.hu/tdk/

Sok sikert a leendő TDK-zóknak!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s