Ünnepi finomságok 2.

Most az egyik kedvenc receptemet osztom meg veletek, ez nem más mint a mákos ill diós kalács. Régen a nagymamán készített, most már én vettem át a tudományt.;) Remélem nektek is ízleni fog!

MÁKOS ÉS DIÓS KALÁCS:

Hozzávalók: 600g liszt; 250g margarin; 15g élesztő; 1 tojás; 30g cukor; só; őrölt fahéj; 2dl tej; 2db kockacukor; 1 citrom reszelt héja;

Dió töltelék: 100g cukor; 1dl tej; 200g darált dió; 50g mazsola

Mák töltelék: 100g cukor; 200g darált mák; 1dl tej; 1ek. méz; 2-3 törött szegfűszeg

Elkészítés: Az élesztőt 1/2dl langyos tejjel és a kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzátesszük a cukrot, sót, egy késhegynyi őrölt fahéjat, reszelt citromhéjat, tejben felfuttatott élesztőt, és annyi langyos tejet, hogy közepesen keménységű, rugalmas tésztát kapjunk. 2 cipót formálunk belőle, letakarjuk, pihentetjük fél órán át. Amíg pihen a tészta, addig elkészítjük a tölteléket. Tejet felforraljuk a cukorral, leforrázzuk a tejjel a darált mákot vagy diót, hozzáadjuk a cukrot, mazsolát/ szegfűszeget. Ezeket a hozzávalókat összekeverjük, megvárjuk, míg kihűl. A tésztát kinyújtjuk (2-3mm vastag), elfelezzük, az egyikre a mákos, a másikra a diós tölteléket tesszük. Ha ezzel megvagyunk akkor felgöngyöljük őket. Kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgával. Ezután langyos helyen hagyjuk pihenni 30-40 percig. Majd 200°C-on aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s