Programajánló-Budapest Ragtime Band

Vasárnap este a Stefánia palotában koncertet adott a Budapest Ragtime Band az Országos Mentőszolgálat támogatóinak. Azon szerencsések között voltam, akik ott lehettek ezen a nagyszerű estén.

Az együttes 1980-ban alakult főiskolát végzett jazz-és klasszikus muzsikosokból. Ahogy a nevük is sugallja, zenei profilukban főként ragtime, jazz- és dixiland örökzöldek találhatók. De mi is az a ragtime?

A ragtime amerikai zenei stílus, a népszerűsége csúcsát az 1900 és 1920 közötti időszakban érte el. A stílus eredetét általában az 1897-es évhez kötik, amikor több nagyon fontos ilyen stílusú dal jelent meg. 1899-ben Scott Joplin kiadta a „Maple Leaf Rag”-et, amely nagy siker lett, és később mérföldkőnek bizonyult a stílus történetében, mint az első jóval kifinomultabb rag. A ragtime-ot a blues zenével együtt általában a dzsessz előfutárának szokták tartani.

A stílus leginkább a zongorával köthető össze, bár ritkábban más hangszereken is játsszák, mint a gitár és a bendzsó. A zenekar a hagyományos zongorajátékot merész ötletekkel és újszerű hangszereléssel ültették át egyedülálló zenei hangzássá.

A koncerten hét zenész játszott pianinón, nagybőgőn, harsonán, dobon, trombitán, klarinéton, szaxofonon és xilofonon. Számos komolyzenei művet hallhattunk az együttestől komolytalan előadásban. Olyan hangszerek is megszólaltak pl. a Carmen közben mint a bicikliduda és a kolomp. Igazán élvezetes volt látni, hogy a zenészek a zenélés öröméért is játszanak. Az évek során az 1984-ben elkészített első lemezt még számos követte. A mai napig az együttes aktív koncertező, ezért érdemes ellátogatni a honlapjukra, ahol megtalálható az együttes programja. Szívből ajánlom mindenkinek, én nagyon jól éreztem magam. Egy igazán szórakoztató, élvezetes koncertet hallhattam.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s