Szakirány választás – műanyag, textil és anyagtudományi alszakirány

Pukánszky BélaHétfő este a Martos Rezidens vendége a Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék vezetője, Dr. Pukánszky Béla volt. A tanszék által gondozott három alszakirányról beszélgettek vele.

Elmondhatom, a szívemhez legközelebbi tanszékről van szó, hiszen én is ide járok. A beszélgetés azzal kezdődött, hogy a Tanár urat megkérték a tanszék jellemzésére, miért jó oda járni. Erre az a válasz jött, hogy ez a legjobb szakirány, amit természetesen csak viccnek szánt. Elmondható, hogy nem egy rossz szakirány, hiszen jó az oktatás színvonala, el lehet vele helyezkedni és nem utolsó sorban jó a hangulat. Véleményem szerint, talán az összes tanszék közül is itt a legjobb a hangulat, nem hiába nevezik őket a legbulisabb tanszéknek. Évente többször is rendeznek tanszéki bulikat, ilyen a Mikulás buli vagy a szakirányválasztó buli. Ilyenkor a tanárok, diákok egyaránt felszabadulnak és igen baráti légkör alakul ki, együtt szórakoznak. Ping pongoznak, csocsóznak, de a tánctérré alakított előadóteremben is nagy számban megtalálhatóak.

A következő kérdésre, ami az volt, hogy hol lehet elhelyezkedni vele, azt a választ kapták a hallgatók, hogy első sorban a műanyagiparban, ahol 400-450-500 cég van. A Statisztikai Hivatal tavalyi adatai szerint 42 ezer munkahely van ebben a szakmában, ami nem csak a diplomásokat tartalmazza, de közel háromszorosa annak, amit a gyógyszeriparban alkalmaznak. A Tanár úr elmondta, hogy ha valakinek magabiztos a megjelenése könnyen el tud helyezkedni, de akinek jó a tudása, azonban nem annyira magabiztos, több idő kell neki. A másik oldalról nézve, nagy előnnyel indul az, aki a műszakin végzett, mivel más a gyakorlati szemlélete, mint például egy ELTE-s vegyésznek. Nem ritka, amikor a cégek konkrétan, csak BME-n végzetteket keresnek. De a tanszéket is kereste már meg cég, hogy kifejezetten náluk végzett mérnököt szerezzenek neki. Megtudtuk, hogy az nem feltétlenül befolyásolja a mérnökök elhelyezkedési lehetőségét, hogy nem a szakirányának megfelelő állást talál. Műanyagosként a gyógyszeriparban is helyezkedtek már el.

Tanár úr elmesélte, hogy mindenki Műanyag Tanszékként ismeri őket. Az első volt a műanyag szakirány, majd csatlakozott hozzá a textil és végül az anyagtudomány. Azzal, hogy egyesültek a Fizkém tanszékkel, igen megerősödött az anyagtudomány. A képzés más jellegű lett, változott a háttere, ezzel javult a diplomázás, a kutatás és az elhelyezkedés. Egyre többen végzik párhuzamosan a műanyag és anyagtudomány alszakirányt. Van több közös tárgyuk is, így meg lehet oldani, illetve az átfedések miatt idő közben alszakirányt is lehet váltani.

Jött egy következő fontos kérdés. Mik azok a tárgyak, amik elengedhetetlenek a szakirányhoz. A Fizikai Kémia tárgy a legfontosabb, azonban szükség van alapvető kémiára, elsősorban Szerves Kémiára, a matematikára és persze a tárgyak többségére. Azonban, ha a szakirány tárgyait rendesen megtanulják a hallgatók, akkor semmilyen hátrányban nem részesülnek. Mindenkinek gyenge pontja, főleg mostanában, a Fizika 1 Mechanika típusú fizika, így felmerült a kérdés, hogy szükséges-e. Szerencsére nem szükséges annyira, de valamilyen szinten kell. Azonban ha valakit nagyon érdekel, akkor akár szilárdtest fizikával is lehet foglalkozni. Arra a kérdésre, hogy melyik a legbuktatóbb tárgy, az a válasz jött, hogy náluk nehéz megbukni. Többször visszahívják a hallgatókat, vannak akik kétszer-háromszor visszamennek mire jegyet kapnak. A legtöbben sikeresen vizsgáznak le. Azonban a legnehezebb tantárgy a Polimerek Fizikája, majd a ráépülő Polimerek Feldolgozása. Elmondta, hogy náluk kevés a zh, a laborokon beugró van, illetve az írásbeli vizsga ritka, főleg szóban vizsgáztatnak. Tanár úr elsősorban arra kíváncsi a vizsgákon, hogy a hallgató mennyire érti az összefüggéseket, tud-e kombinálni. A szigorlatozás is szóba került. A tanszék nem írja elő, hogy mely tárgyból szigorlatozzanak a szakirányos hallgatók. Lehetőség van a tanszéken TDK-zásra is. Ezek témái a szakdolgozat témákból választhatók ki. A beállítottság alapján kell választani, illetve a személy is fontos, hogy kinél van a hallgató, olyan kell, akivel együtt tud dolgozni. A tanszék nem zárkózik el a külsős cégektől sem, ha a hallgató azt választja. Minél hamarabb kell elkezdeni, mert az utolsó félév igen sűrű, így nincs sok idő rá, nem szabad az utolsó félévben elkezdeni.

Szóba került, hogy több diákjuk is szokott kint tölteni egy-egy félévet külföldön. Diákcsereprogramban nem vesznek részt, de támogatják ezeket az utazásokat, ajánlólevelet és tanácsokat adnak nekik. A tanszék minden évben rendez gyárlátogatásokat, a szakmai gyakorlatot is úgy intézik, hogy a hat hétből egy ezzel teljen el.

Az államvizsgára is kíváncsiak voltak a hallgatók. Tanár úr elmondta, hogy nem nehéz, de nem is könnyű. Ritka a bukás. Az államvizsga bizottság elnöke műanyagon és anyagtudományon ő, textilen pedig Borsa Judit tanárnő. Műanyagon két tárgy van, amiből a tanszék fiatal dolgozói vizsgáztatnak, anyagtudományon pedig három, és külsős tanárok vizsgáztatnak. A BSc után a legtöbben akarnak menni MSc-re, azonban már nem engednek mindenkit. Mindezt az addigi munkája, a tárgyakból való felkészülése alapján ítélik meg, és úgy adják az államvizsgán a pontot.

A teljes riport meghallgatható a Martos Rádió archívumában. Remélem minden kérdésetekre választ kaptatok, és megfelelően választatok szakirányt. Én a műanyagot csak ajánlani tudom. 🙂

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s