Szakirány választás – általános vegyipari és folyamatmérnöki szakirány

MOLHétfő este a Rádió másik vendége Dr. Pátzay György volt a KKFT-ről, akivel az általános vegyipari és folyamatmérnöki szakirányról beszélgettek.

Megtudhattuk, fontosnak tartják a mérnöki törekvést és rálátást. Itt igen szükség van a matematikára, azonban sajnos kevés laborjuk van a szakirányos hallgatóknak.

Szóba kerültek a szakirányos tárgyak. A legfontosabbak a Számítógépes folyamatirányítás, a Szénhidrogén és katalízis, a Tervezési feladat. A tervezésnél főleg ipari üzemek problémáit akarják megoldani, egyre gyakrabb, hogy már a diákok keresik meg őket ezekkel a problémákkal. Azonban előkerülnek itt a vízkezelési feladatok is. Továbbá fontos a Minőségmenedzsment, ami a 2007-es évfolyamtól már nem csak szakirányon, de a vegyész- és biomérnököknek kötelező hatodik féléves tárgy. Tanár úr kiemelte még a Kemény, Rév illetve Mizsey tanár úr nevéhez fűződő tárgyak fontosságát, ahol igen erős a matematikai rész. Tervezési, optimalizálási, szimulálási feladatokat végeznek, erre vannak szoftveres laborok.

A mérnökök kontroll szerepe és “végsőszó” kimondása fontos. A cégek olyan mérnököt kérnek, akik technológiai vénával rendelkeznek, üzemben és termelésben egyaránt megállják a helyüket. Ezekből a technológusokból hiány van, így igen jó fizetést lehet elérni. Fontos, hogy az alapvető tudásukat alkalmazni tudják a gyakorlatban. Ennek a szakiránynak az emberei nem csak a nagyvárosokban, illetve külföldön keresettek, de vidéken is vannak lehetőségeik.

A tanszék kapcsolatban áll a MOL-lal, szakmai gyakorlatokat szerveznek oda. Tanár úr  maga is részt vett a MOL által gondozott freshhh verseny zsűrijében.

Reméljük felkeltettük az érdeklődéseteket. Bármilyen kérdés felmerül bennetek a szakiránnyal kapcsolatban, keressétek a tanszéket, vagy Pátzay tanár urat.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s