Szakirányválasztás-Alkalmazott biotechnológia

Kedd délután Dr. Sevella Bélával beszélgettünk az alkalmazott biotechnológia szakirányról. Ez a biomérnökök között az egyik legkedveltebb szakirány, tavaly több mint 40-en jelentkeztek rá. Nézzük, mitől ilyen népszerű ez a szak.

Egy kis történelem: a szakirány a kreditrendszer bevezetése óta (1993) létezik hivatalosan, de kb. a ’70-es évek óta képeztek biotechnológus mérnököket karunkon.

És hogy mi vár azokra, akik ezt a szakirányt választják?

Sevella tanár úr szerint ez a legiparibb szakirány, ezért fontos előkövetelmény a Vegyipari műveletek és a Biomérnöki műveletek és folyamatok. A hallgatók elsősorban az olyan alap biotechnológiai folyamatokról tanulnak, amik jelen van a mindennapjainkban és minden bizonnyal még sokáig életünk szerves részét képezik majd. Ilyen pl. a mezőgazdasági iparok technológiája vagy  az élelmiszeripari technológia.

Ezek kapcsán felmerül a kérdés, hogy mennyire áll szoros kapcsolatban ez a szakirány a többivel. Sevella tanár úr válasza erre a kérdése az volt, hogy fontosnak tartják az átjárhatóságot a szakirányok között, hiszen nem “szakbarbárokat” képeznek, hanem olyan széleskörű tudású mérnököket, akik a szakma bármely területén (legyen az egy gyógyszeripari laboratórium, vagy akár egy technológiai üzem) megállják a helyüket.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy az adott szakirányon milyen TDK lehetőség akadnak. Jó hír, hogy a kar gyakorlatilag összes tanszékére várják az alkalmazott biotechnológiát tanulókat. Különös tekintettel a Szerves Kémiai Tanszékre, ahol rengeteg enzimes reakciót végeznek, illetve kutatják az enzimek szerves szintézisekben történő felhasználását is.

Az Alkalmazott biotechnológiai és Élelmiszertudományi tanszéknek híresen szoros a kapcsolata nem csak a kar tanszékeivel, de az iparral is. Szívesen fogadják a BME hallgatóit szakmai gyakorlatra és az sem ritka, hogy a szakmai gyakorlat után a szakdolgozat is a gyakorlat helyén készül.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a szakirányt (nem csak azért, mert én is ezen vagyok), de tényleg úgy érzem, hogy átfogó ismereteket kapok, és amit talán a legfontosabb, kialakít egy olyan mérnöki szemléletet, amivel az ember bárhol megállja a helyét.

3 című bejegyzés “Szakirányválasztás-Alkalmazott biotechnológia” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. sziasztok!

    sajnos szervetlen laborban sínylődtem, amikor az adás ment, nincs esetleg felvétel az elhangzottakról? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s