Szakirányválasztás – biomérnöki szak környezetvédelmi szakirány

Kedd este a rádió vendége volt Dr. Tardy Gábor, az Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék munkatársa, akivel a biomérnöki környezetvédelmi szakirányról volt szó.

Első körben azt tudhattuk meg, hogy a környezetvédelem egy interdiszciplináris tudományág, továbbá elárulta, hogy akik ezen a szakirányon végeznek azok hamisíthatatlan biomérnökök. Az itt végzett halgatók alapvető vegyészeti és biotechnológiai képzéssel ellátott szakemberek, akik megint csak a saját területükön tudják képviselni a környezetvédelemnek az érdekeit.
Miért nagyon más, mint a környezetmérnöki képzés?
Azért, mert ez alapvetően vertikális képzés. Viszonylag szűkebb tudomány területen, egy mélyebb, alaposabb képzést nyújt szemben a környezetmérnöki képzéssel, ami egy szélesebb képzést ad. Azt lehet mondani, hogy akkor érdemes ezt a szakirányt választani egy biomérnöknek, ha a biomérnöki képzettsége mellett érdeklődik a környezetvédelem iránt, illetve a biotechnológia, mikrobiológia, vegyipari műveletek ismeretét szeretné felhasználni a környezetvédelemben.
Mit tanulhatnak a hallgatók? Mik a kiemelt tárgyak?
Komoly biotechnológiai, vegyipari géptan, vegyipari technológia képzés. A kémiai biotechnológia nagyon fontos.
Biológiai iparok elválasztási műveletei: Egy biológiai szintézis megtörténte után, a termék elválasztás, kinyerés különböző technológiái. Pl. ipari méretű kromatográfia, szárítás-szűrés.
Környezetvédelmi analitika: Felszíni, illetve felszín alatti vizekben a különböző szennyezők meghatározása, kromatográfiás módszerek megismertetése. Elég komoly felhasználási terület minden ipari termelőnél.
Biológiai víz és szennyvíz technológia: Magában a címében hordozza a lényeget: elsősorban a technológiai kialakítás szempontjából vannak ismertetve.
Levegő és vízvédelem: Vízgazdálkodással, vízvédelemmel foglalkozik. Tartalmazza a szabályozókat, technológiákat, füstgáz tisztítást, ipari üzemek lég és vízvédelmi problémáival foglalkozik, a szabályozást is figyelembe véve.
Környezeti mikrobiológia és remediáció: Ökotoxikológiai vizsgálatok.
Ökológia: ELTE-n zajlik, szükséges ahhoz, hogy a tanuló racionálisan tudjon gondolkodni a környezettel kapcsolatban.
Diplomamunka témák.
Környezetvédelmi analitika: A laboron szert tett ismereteket lehet tovább fejleszteni; bioüzemanyagokkal; kockázatfelmérés (hulladékokkal talaj javítás, vörösiszap jótékony hatása?); lebontható műanyagok biotechnológiai szintézise; szennyvíztisztító telepek modellezése, felmérése; illetve MTA izotóp intézetével karöltve van egy nagyon érdekes projekt, ami vegyipari illetve gyógyszeripari hulladék vizeknek a kezelésével foglalkozik. Ezekhez párosul az államvizsga, nevezetesen a biomérnöki műveletek, valamint a környezetvédelmi analitika.
Hol is lehet elhelyezkedni?
Nagy cégeknél lehet elhelyezkedni, az autóipar az ami jelenleg fellendült terület, aminek van környezetvédelmi része.
Különböző környezetvédelmi hatóságoknál is el lehet helyezkedni.
Ami még kecsegtető az EU finanszírozású projektek, amiből egyre több van. Itt valóban szakmai munkát tud végezni, aki erre vágyik. Ilyen például a remediáció.
Az elmúlt 10 évben túlnyomó többségben akik a szakmában akartak elhelyezkedni, és aki energiát fektetett bele, az egy pár hónapon belül sikeresen szerzett állást.

Ui. Ha érdekel a teljes interjú, akkor a rádió honlapján az archívumban megtalálod 🙂

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s