Szakirányválasztás – Gyógyszeripari szakirány

Szerdán este a Gyógyszeripai szakirány került sorra, a Martos Rádió műsorában, a szakirányválasztási hét alkalmából. A stúdiónk vendégei nem is lehettek mások, mint Dr. Keglevich György, a Szerves Kémia és Technológia Tanszék vezetője, és Dr. Faigl Ferenc Tanszékvezető helyettes tanár urak.

Először egy pár mondatot szeretnék írni általánosságban a szakirányról, ami karunk honlapján olvasható: Gyógyszeripari szakirány bőséges szerves kémiai és speciális gyógyszerkémiai ismereteket nyújt, a megfelelő tudáshoz sok szerves szintetikus laboratóriumi munkára van szükség.  A gyógyszeripari szakirányon végzett vegyészmérnökök elsősorban a gyógyszeriparban helyezkedhetnek el, termelő vagy kutató-fejlesztő munkában vehetnek részt.

A rádióban Melinda beszélgetett velük, rengeteg kérdés felmerült, azoknak akik lemaradtak volna  az „interjúról”,legérdekesebbeket igyekeztem összefoglalni:

A szakirányról…

A szakirányt mindig is nagy népszerűség övezte, régen ösztöndíj alapján kerülhettek be az emberek, ám ma nincs ilyen limit. Általános, univerzális, színvonalas képzést ad, ezzel a diplomával olyan mérnöki tudáshoz lehet jutni, amit nagyon széleskörűen lehet alkalmazni.
A tanszék törődik a hallgatókkal, barátságos légkör övezi a szakirányt, kutatócsoportban való „munka” lehetőséget biztosít, nagyszerű TDK lehetőségekkel, és érdekes témákkal.

A nyújtott ismeretekről…

Alapvetően mérnöki képzésről van szó, ám ezt megalapozva természettudományos alapismereteket tartalmazó tárgyak is vannak az órarendben. Az ide jelentkezők szerves kémia ismereteket kaphatnak, alkalmazott szerves kémiai tárgyakat hallgathatnak, alapfolyamatok és technológiák formában. Fontos, hogy a szakirány hallgatója értsen az analitikai és fizikai kémiához, és vegyipari ismeretekhez. Utolsó két félévben két olyan labort tartalmaz a tantárgyprogram, ahol a hallgatók budapesti gyógyszergyárakat látogathatnak. A szakirány tárgyai: Szerves szerkezetfelderítés, Szerves Kémia III, Szerves Vegyipari Alapfolyamatok, Gyógyszerkémiai alapfolyamatok, Szerves kémia labor II, Gyógyszerkészítmények formálása, Gyógyszeripari technológia, Gyógyszerkémiai alapfolyamatok labor. Eljárástervezés, Tervezés.

Hova lehet jutni…

Tisztességgel elvégezve a szakirányt, egyenes ágon  be lehet jutni az MSc-re (az eddigiekben). Más szakirányra, illetve egyetemre való jelentkezésre is van lehetőség. Aki nem akar MSc-re menni, az elhelyezkedhet az iparban is. BSc-s diplomával ipari termelésben, és kutatás fejlesztésben labormérnöi pozíciót lehet betölteni, ám erre az eddigiekben nem volt példa, mindenki MSc-s tanulmányokra jelentkezett. MSc-t elvégezve, ismét két út nyílik: Phd tanulmányok folytatása a karon, vagy munka keresés. Általános megállapítás: minden végzett hallgató/mérnök el tud helyezkedni, többségében a neki tetsző irányban.

Kiknek ajánlják…

A jelentkező ne legyen oltva a szerves kémia ellen. Érdeklődjön a biológia, biotechnológia iránt. Itt nem csak kutatni kell, hanem fejleszteni is, így a technológiák optimálásához, fejlesztéséhez szükséges ismeretekkel rendelkezzen a hallgató. Aki jól tudja szintetizálni az eddig megszerzett tudását, egy adott cél érdekében az bátran jelentkezhet. Mint minden máshol itt is rendkívül elengedhetetlen a kitartás és a szorgalom.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s