Szakirányválasztás – analitika és szerkezetvizsgálat

A szakirányok bemutatásának sorában a következő az analitika és szerkezetvizsgálat szakirány, melyről Dr. Koczka Bélával beszélgettünk.

A tanár úr kiemelete, hogy munkája során a vegyészmérnökök 40%-a végez analitikai és szerkezetvizsgálati munkát a pályája során, ami a szakirány érdekességét adja. Hiszen az állandóan megújuló igények állandó fejlesztést tesznek lehetővé, állandóan megújul a szakma.

Hallgatók kérdezték, hogy milyenek az elhelyezkedési lehetőségek. Koczka tanár úrnak az a tapasztalata, hogy rendkívül jó esélyei vannak annak, aki analitikusként szeretne munkába állni, hiszen rengeteg cég keresi az ilyen munkaerőt. Kutatásra, gyakorlati analitikai munkára lehet jelentkezni. Az összes gyógyszergyár tárt karokkal várja az analitikusokat, de a legtöbb megkeresés környezetvédő cégektől érkezik.

Sokakat érdekel, hogy érdemes-e két szakirányt egyszerre végezni? Dr. Koczka Béla szerint akinek van kapacitása, természetesen végezhet egyszerre több szakot. Az analitika azért is szerencsés, mert -mint már említettük- valamilyen analitikai vizsgálatra általában szükség van. Ha valaki több területen jártas, munkája során jobban tud kommunikálni, jobban megérti a munkatárs problémáját, valamint le tudja fordítni azt a saját szakmai nyelvére. Az ilyen munkatársakat nagyon megbecsülik.

Hallgatók kérdezték azt is, hogy akit az analitikai kémia valamelyik speciális ága érdekel, vagy olyan mérési módszerrel szeretne megismerkedni, amire a tanszéki laborban nincs lehetősége, annak mi a teendője. Erre a megoldás az “Önálló feladat” című tárgy, amit a hallgatók az Msc-s tanulmányaik során vehetnek fel. Tervezési feladatra várják a hallgatókat a Szervetlen Tanszéken, a Fizikai Kémia Tanszéken, de külsős cégeknél is.

Mindenkit érintő kérdés a TDK és szakdolgozat téma. Ezen a téren is nagy az összhang a többi tanszékkel, mert a témavezetők között megtalálható számos oktató az ABÉT, a KKFT, a FKAT és a SZKT tanszékről. Ezen kívül a külső cégeknél is szeretettel várják a szakdolgozat írókat.

Rengeteg kérdést tettek fel a hallgatók Dr. Koczka Béla tanár úrnak, amelyekre azt hiszem kielégítő válaszokat kaptak. Hely hiányában itt mindenegyiket nem írhatom le, de ajánlom, hogy hallgassátok meg a Rádió archívumában az interjút. Érdemes 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s