Szakirányválasztás – élelmiszerminősítő szakirány

Csütörtök esti vendégünk Salgó András tanár úr volt, akivel a bioménöki szakon belül az élelmiszerminősítő szakirányról beszélgettünk. Ha lemaradtatok az interjúról, akkor látogassatok el a Martos Rádió honlapjára, ahol az archívumban megtaláljátok a riportot.

Mit érdemes tudni az élelmiszerminősítő szakirányról?

“Az élelmiszer egy stratégiai cikk, ami azt jelenti, hogy állandóan szükség van rá, állandóan szükség van egészséges és megbízható élelmiszerre.”
Tanár úr definiálása szerint az élemszerminősítő szakirány alapvetően az élelmiszer vizsgálatában, élelmiszer analitikában, fejlesztésben, élelmiszerbiztonsági módszer fejlesztésében, élelmiszerre kapcsolatos stratégiai döntések meghozatalában segít.

Élelmiszerminősítő vs. élelmiszermérnök?
Az élelmiszerminősítő szakirányon  alapvetően az élelmiszerbiztonságnak és az analitikának van döntő szerepe, míg az élelmiszermérnöki képzésben az élelmiszertechnológia a hangsúlyos.

Milyen tárgyakat tanulnak a hallgatók?

Az első 2 évben megszerzett erős kémiai és technológiai alapra épülnek a szakirányos tárgyak. Élelmiszeranalitika, élelmiszerbiztonság, élelmiszeripari mikrobiológia, élelmiszeripari technológia, mezőgazdasági iparok technológiai, élelmiszerkémia és táplálkozástan.

Szakdolgozat:

Változatos szakdolgozat témákat szoktak a hallgatók választani: főleg analitikai -, technológiai jellegűek, valamint minőségügyi rendszerek felépítése is szokott szakdolgozat témája lenni. A hallgatóknak nem kötelező erről a szakterületről választaniuk a dolgozat témáját.

Hol lehet az élelmiszerminősítő szakiránnyal elhelyezkedni?

A kikerült hallgatók közül sokan a kutatás-fejlesztés területét választják, de vannak azonban olyanok is, akik élelmiszerüzemekben, közigazgatási -és minőségügyi területen helyezkednek el. Mostanában egyre népszerűbbek lettek az olyan vállalatok, amelyek analitikai szolgáltatásokkal foglalkoznak ill. kedveltek a nagy kereskedelmi cégek által kínált munkalehetőségek is.

Tanár úr kiknek ajánlaná ezt a szakirányt?

“Ajánlani mindenkinek ajánlom, akit érdekel ez a terület. Ha valaki egy szakirányt választ, az nem azt jelenti, hogy véglegesen el kell közeleznie magát. Mivel a hallgatók általános ismereteket is kapnak, így el tudnak helyezkedni egyéb biomérnöki területeken is.
A végzettek 40%-a gyógyszeripari , biotechnológiai területen helyezkedik el, de alapvetően az élelmiszeripar a fő irány.
A mi hallgatóink különlegesek a többi élelmiszermérnöki képzés hallgatóival szemben, mivel erős alapképzésnek és Msc-s képzésnek köszönhetően kutatás-fejlesztésre nagyon is alkalmasak a végzőseink. Magyarországi Hungarikumnak számít.”

Az interújból megtudhattuk azt is, ha már valaki az élelmiszerminősítő szakirányt választotta, akkor milyen további lehetőségei vannak.
A Bsc elvégézse után a hallgatók többsége él az Msc lehetőségével. Kedvcsinálóként hallhattunk pár Msc-s tárgyról is, mint pl.: táplálkozás biokémia, elválasztástechnika, humán mikrobiológia.  Az Msc legnehezebb feladata a diplomamunka, ami igen komlex feladat. Ami áll:
egy irodalmi feladatból, ahol megtanulhatjuk hol tudjuk megkeresni a számunkra értékes információt.
kísérlettervezésből: milyen anyagon, milyen vizsgálatot végezzünk, és ezt hogyan végezzük el
kivitelezésből: a tervezet megvalósítása
dokumentálásból: ha kész az irodalmazás, tervezés és a kivitelezés, akkor az eredményeket értékelni kell (mérnöki, statisztikai szemlélet). Az eredményeinket ábrákkal, diagrammokkal, szöveggel demonstrálnunk kell.

Ha valaki kedvet érez a további tanuláshoz, újabb ismeretekre szomjazik, azokat várja a Phd képzés. Ide csak a legjobb hallgatóknak van lehetőségük bekerülniük, a karról ez számszerűen 16-20 embert jelent.
Most már tisztában lehettek miért érdemes az élelmiszerminősítő szakirányt választanotok! Ne felejtsétek a szakirányokra április 24-ig jelentkezhettek a neptunon keresztül!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s