Érettségi 2011

Érettségi bizonyítványEltelt egy év és ismét elérkezett a középiskolások ballagása, ami együtt jár azzal is, hogy bizonyságot kell tenniük a mögöttük álló 12-13 évnyi tanulásról. Múlt héten minden középiskolában lezajlott a végzősök elbúcsúztatása, ezen a héten pedig megkezdődtek az érettségi vizsgák.

Hétfő reggel  8 órakor a magyar írásbelivel kezdtek a diákok. érettségi2Emlékszem a saját magyar érettségimre, amikor már előző este teljesen kétségbe voltam esve, hogy mi lesz velem, semmit se fogok tudni, pedig csak közép szintű volt. Persze másnap már ment a dolog, szerencsémre a kétszintű érettségi rendszerben egy érvelés, egy novella elemzés és két vers összehasonlítása közül lehet választani a kötelező szövegértés mellett. Nekem az érvelés volt az erősségem és még a téma is adta magát, a könyvek és az elektronikus adathordozók szerepét kellett összehasonlítani. Ebben az évben szerintem nehezebb volt. Az érvelésnél Szophoklész Antigonéjából volt egy részlet, ami alapján az emberi természet sokszínűségéről, a különböző magatartás formákról kellett véleményt alkotni három, különböző kultúrtörténeti korszakban megjelenített irodalmi alak magatartásformájára hivatkozva. A másik lehetőség Móricz A világ végén már szép és jó című novellájának elemzése volt. De választhatták Petőfi és Csokonai egy-egy versének összehasonlítását az álom motívum középpontba állításával.

matek1Kedden a matekkal folytatták. A közép szintűt nem találom nehéznek. Itt is több részből áll a vizsga. Az első 12 rövid kérdés szerintem még számológép nélkül is megoldható volt. Ezt követi három, több részből álló feladat, amin már többet kellett gondolkozni illetve másik háromból kettőt kellett választani, ami már szerintem nagyobb gondot okozhatott. Az emelt szintűn az első négy feladat mindenkinek kötelező, a másik négyből pedig hármat kellett választani. Ezek a feladatok már persze nehezebbek, bővebb tudást igényelnek, de a követelmény rendszer ismeretében megoldhatóak, itt már tudni kell deriválni és integrálni is. Én mivel a műszakira készültem, nem volt kérdés, hogy emelt szinten vizsgázzak e belőle. A természetes vizsgadrukk meg volt, de nem féltem tőle.

Szerda a történelemé. Hát ez a tárgy se volt a kedvencem, de szerencsére jó tanárom volt, aki tudta mire lehet számítani és célirányosan állította össze a szóbeli tételeinket, hogy lefedjék az írásbelit. A feladatsor ez esetben is két részből áll. Az első részben 12 rövid kérdés van amire egy számot, egy betűjelet vagy csak néhány szót kell írni. A második részben pedig egy egyetemes és két magyar történelemre vonatkozó (egy rövid és egy hosszú), különböző korszakot lefedő feladatot kell kidolgozni. töriAz első rész mindig gondolkodást igényel, nem kell túl bonyolítani, csak a “józan paraszt észre van szükség”. Idén sem volt másképp. A kifejtős kérdéseknél én biztos nehezen tudtam volna választani. Volt itt reformáció, Mátyás király, 12 pont, jobbágyfelszabadítás, Kádár-korszak, rendszerváltás. Annak idején én könnyebbnek éreztem.

Csütörtökön és pénteken  az angol és német érettségire került a sor. Én csak németből érettségiztem és azt is előre hoztam, még ősszel megcsináltam. Szóval nem nagyon tudok véleményt mondani erről a két tárgyról.

Jövő héten a természettudományi tárgyak jönnek, majd pedig ha lementek az írásbelik, lehet készülni a szóbelire. Az emelt szintűeknél nehezebb, hogy idegen helyen kell érettségizni, de nem kell félni, mert rendesek.

Mindenkinek az a legnehezebb feladat, ami előtte áll. Ez a normális. Azonban elmondhatjuk, hogy egy-egy egyetemi vizsga jóval nehezebb, mint az egész érettségi. Nem egyszer sírjuk vissza azokat az időket. Remélem mindenkinek jól sikerül, és ha vége van már lehet várni ennek az eredménynek a gyümölcsét, egy sikeres felvételit pl. a BME-re ;).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s