Vizsgaidőszak

vizsgaEltelt megint 14 hét, ez azt jelenti, hogy ismét kezdetét veszi a ‘hőn szeretett’ vizsgaidőszak. Jövő héten még bepótolhatjátok a zh-itokat, amiket nem sikerült megírni, hiszen még csak a pótlási hét lesz, de már vizsgázásra is lesz lehetőségetek.

Mindenkinek nagy gond, hogy hogy kezdje el a vizsgaidőszakát. Már két hete alakítgathatjuk ezt a négy/hat hetet a Neptunban is. Ilyenkor előre megtervezzük, hogy milyen sorrendben fogjuk letenni a vizsgákat, azonban sokszor ez már az első/második vizsga után felborul, amikor valamelyik nem vagy nem úgy sikerül, ahogy szeretnénk.

Nézzük, hogyan lehet a legsikeresebb a vizsgaidőszakunk.

  1. Hogyan álljunk neki? A legfontosabb, hogy jól osszuk be az időnket, illetve számítsunk az esetleges nem várt eseményekre is, ha esetleg nem sikerülne valami. Az is jó kérdés, hogy a nehéz vagy a könnyű tárgyakkal kezdjünk. Szerintem mindenképpen a nehézzel. Én annak a híve vagyok, hogy egyszerre csak egy tárgyat tanulok, egy vizsgára készülök, és ameddig az nem sikerül, nem kezdek bele másikba. Ennek az  a hátránya, hogy akár több hét is el tud így menni. Ilyenkor lehet egy könnyebb tárgyra váltani, amihez kevés nap kell és nagy az esélye, hogy meg tudjuk csinálni. Addig ülepedik bennünk a megtanult anyag és néhány nap múlva már jobban fog menni.
  2. Miből tanuljunk? konyvkupacFontos, azt is előre meg kell tervezni, hogy miből tanuljunk. Első sorban persze az órai jegyzet a legfontosabb, azonban köztudott, hogy a diákok egyes előadásokra nem nagyon szeretnek járni . Ilyenkor le kell vadászni azt a társunkat, aki bejárt az órákra, vagy már korábban csinálta a tárgyat és jó jegyzete van hozzá. Persze már vannak különböző hallgatói oldalak, ahol igen jó jegyzeteket töltenek fel az egyetemisták, ezzel is segítve egymást. Ilyenek a szmötyi vagy a BME környész is. Itt is érvényes az a nagy igazság, hogy egyedül nem lehet elvégezni az egyetemet. Ha valamihez van valami használható anyagod, akkor oszd meg társaiddal, illetve ha többen tanultok egy-egy vizsgára, akkor nagyobb az esélye, hogy mindent megértetek, hiszen olyan dolgokra lehet felhívni egymás figyelmét, amin magunktól simán átsiklottunk volna.
  3. bme_konyvtarHol és hogyan tanuljunk? Mindenki máshogy tanul. Vannak akik csak csendben, de vannak akik háttérzaj nélkül nem is tudnak tanulni. Vannak akik csak magukban tudnak tanulni, de vannak akiket nem zavar, ha zajlik körülöttük az élet. Ez befolyásolja a tanulás helyét is. Vizsgaidőszakban sokan választják a kari vagy az egyetemi nagy könyvtárat, ahol igen nagy csend van, de lehet bevinni laptopot és egyéb dolgokat, amivel zenét tudunk hallgatni vagy filmet nézni. Ilyenkor a Központi Nagyolvasó hosszabb nyitva tartással is rendelkezik. Már reggel 8ra oda lehet menni és egészen este 10 óráig ott maradhatunk. A kollégiumokban is biztosítanak lehetőséget a tanulásra egy-egy közösségi szobával. A Martosban az 505-ös szoba szolgál e célra. Sokan azonban maradnak a szobájukban, de itt nagyobb az esélye, hogy valaki megzavar. De vannak akik csak otthon tudnak tanulni és kb. csak egy-egy napra jönnek fel, amikor vizsgáznak. De a koliban is jól el lehet lenni. A szobatársak mindig meg tudnak egyezni, hogy ki hol és hogy tanul. A nyári vizsgaidőszak egyik hátránya a meleg. Nekem volt olyan, hogy éjszaka tanultam, mert akkor jó levegő volt, és nappal aludtam, amit melegben is tudtam.
  4. tanulásMit ér az éjszakázás? A diákok könnyen esnek abba a hibába, hogy napokig nem alszanak, vagy csak alig, mert kicsúsztak az időből. Hiába isznak sokan kávét, energiaitalokat, bizonyos koffein tartalmú italokat vagy szednek különböző értágító hatású, memóriajavító szereket, ha ők nem is érzik, de a szervezetük elfárad és össze is omolhat. Azonban egy idő után már néhány óra alvással többet érnek, mint ha azt végig tanulták volna, mert a fáradtságtól azt is elfelejtik, amit eddig tudtak, nem tudnak koncentrálni. A másik nagy hiba, amikor vizsga előtt nem fekszik le valaki, és mire odaér a vizsgára, már semmi nem jut eszébe.
  5. Vizsgák vs. kikapcsolódás: korsóEgy-egy sikeres vizsga után fontosnak érzem  a pihenést is. Nem azt mondom, hogy egy hétig rá se nézz a könyvekre, de az nap már nem szabad másba belefogni. Nyomni kell egy kisebb ‘Reset’ gombot, este leülni a haverokkal néhány sörre és elfelejteni az elmúlt pár napot. Ezt persze akkor tudod megtenni, ha vannak hozzá társaid, így itt is beigazolódik, hogy jobb együtt vizsgázni, mert akkor közös az öröm. Persze vannak akik, minél hamarabb le akarják tudni a vizsgákat, így náluk szóba se jöhet  a kikapcsolódás. Azonban amikor 1-2 héttel hamarabb végeznek, mindenki őket irigyeli, hogy már felhőtlenül szórakozhatnak. A kikapcsolódás persze tanulás közben is fontos, így néhány óra után meg lehet engedni magadnak egy-egy sorozatot (de csak egy részt!) vagy egy esti sétát, a lényeg, hogy kapcsoljon ki az agyad és raktározza a tanultakat.
  6. vizsgadrukkVizsgadrukk: Vannak akik a szóbeli, vannak akik az írásbeli vizsgát szeretik jobban. Mindkettőnek meg van az előnye és a hátránya is. Az írásbeli előnye, hogy nem olyan személyes, mintha a tanárral szemben ülnénk és kérdésekkel bombázna. Azonban nagy hátránya, hogy ha valami nem jut eszünkbe, akkor nincs ott a tanár aki rávezet vagy felhívja a figyelmedet a hibádra. Igen, ez meg a szóbeli előnye, de aki lámpalázas, annak ez nem sokat számít, hiszen könnyen le tudunk blokkolni és van, hogy hiába tudjuk, nem jut semmi eszünkbe. Érdemes a szóbeli vizsgák előtt valami idegerősítő, nyugtató hatású,  gyógyszert szedni (pl. B6 vitamin).

Remélem tudtam néhány ötletet vagy tanácsot adni, hogy hogyan éljétek túl a vizsgaidőszakot. Mindenkinek sikeres vizsgaidőszakot és boldog nyarat kívánok.

nyár

Hírdetés

Egy gondolat a(z) “Vizsgaidőszak” című bejegyzésnél

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s