Hull a hó és hózik zik zik….

…..Micimackó fázik zik zik. Már negyedik napja másról sem szólnak a hírek, mint a szakadó hóról, a világtól elzárt falvakról és a hó miatti tanítási szünetről. Kicsit az az érzése az embernek, hogy azért keltenek pánikot, mert olyan az idő, amilyennek télen lennie kéne. Manapság nem vagyunk hozzászokva a nagy téli hideghez, pedig száz éve, 1912-ben nem volt semmi rendkívüli abban, hogy befagyott a Balaton, vagy akár a Dráva, sőt, az sem keltett különösebb pánikot, hogy a Tiszán jégtornyok torlódtak fel. Az már sokkal inkább felkeltette az újságírók figyelmét, hogy Budapest belvárosában farkasok támadtak meg gyanútlan postásokat. A Pesti Hírlap két nap múlva így számolt be a történtekről: “A péntekre virradó éjszakán izgalmas kalandja volt néhány postásnak, akik a Verseny-utcai hetvenes számú postahivatalba igyekeztek. A csikorgó hidegben a postások ugyancsak szedték a lábukat és már csak néhány lépésnyire voltak a kaputól, amikor hangos ordítással két hatalmas farkas közeledett feléjük.”

1912. február 5-én, amikor nagyobb hóesés kezdődött országszerte, a lovak nem tudták felhúzni a “mindig megbízható” omnibuszokat, a kalauzok leterelték a kiabáló utasokat, majd a “leszállt és kiabáló utasaikat úgy otthagyták, mint Szent Pál az oláhokat” – fogalmazott száz éve a tudósító.

A villamosok is “beadták a kulcsot” a korabeli sajtó szerint, a síneket ugyanis hó lepte el, és nem tudták ellapátolni a torlaszokat. Nem csak a fővárosban okozott közlekedési fennakadásokat a rendkívüli időjárás: 1912 februárjának első napjaiban Székesfehérváron orkánszerű szélvihar tombolt, kémények dőltek le a külvárosokban, miközben erősen havazott. Nyíregyházán hasonló volt a helyzet. A Felvidéken, Iglón éjjel-nappal óriási hóvihar volt. “Méter magas hó” fedte az egész vidéket, s a hófúvás miatt a közlekedés is leállt. A vonatok az ország szinte minden részén késtek. Keszthelyen erős szélvihar dühöngött, és hóförgetegek vonultak végig a Balaton partján. “Dermesztő hideg van. Az utak járhatatlanok, és félő, ha az erős havazás meg nem szűnik, minden közlekedés fennakad. A Balaton teljesen befagyott” – írta a tudósító.

Ezekből is látszik, hogy nem ez az első eset, hogy -10°C alá süllyedt a hőmérséklet, hogy befagyott a Balaton, vagy 10 cm-nél több hó esett. Ne csináljunk a bolhából elefántot!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s