Híres vegyészek-Margaret Thatcher és Angela Merkel

Azt, hogy a tudósok erősen politizálnak, látjuk. Arra is van példa, hogy oldószerként viselkednek a politikában, vagy éppen polarizálnak. Valamiért azonban a kémikus nőknek nagyon jól megy a politika.

Margaret Thatcher, a “Vashölgy”, Nagy-Britannia első női miniszterelnöke volt, aki 11 évig vezette az országot.
Ugyan elsődleges kedvence a politika volt, szerintem nyugodtan kijelenthetjük, hogy különleges érdeklődést tanúsított az aminosavak, szénhidrátok, és egyéb élelmiszerkémiai alapmolekulák iránt.

Thatcher 1925. október 13-án született Grantham-ben Margaret Hilda Roberts néven.

Margaret a középiskola elvégzése után 1944-ben megkezdte tanulmányait az Oxford Egyetem vegyész szakán a későbbi Nobel-díjas Dorothy Hodgkin tanítványaként. Miután elvégezte az egyetemet, különböző brit élelmiszeripari cégeknél dolgozott kutatóként, és a fagylalttartósítási módszerek fejlesztésében segédkezett.

Angela Merkel, a jelenlegi német kancellár ugyan nem “hagyományos” vegyész, de soroljuk ide: fizikát tanult Lipcsében, majd később átpártolt a fizikai kémiához, és – kapaszkodjatok meg – a doktoriját kvantumkémiából írta. Számos publikációban szerepel társszerzőként például kémiai reakciók mechanizmusával kapcsolatos témákban. Kutatóként a fizika és a kémia határvidékén kalandozott, majd 1989-ben a berlini fal leomlása őt is a politikába küldte.

Egy gondolat a(z) “Híres vegyészek-Margaret Thatcher és Angela Merkel” című bejegyzésnél

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s