Laborlátogatás – Modern fizika kiadásban

Az Msc vegyészmérnök hallgatók a Modern fizika tantárgy keretében novemer 21-én laborlátogatáson vehettek részt. Mélyebb betekintést kaphattunk a Fizikai Intézet bizonyos laboratóriumaiban és a Tanreaktorban végzett munkába. „Sajnos a Műegyetemen zajló szerteágazó tevékenységet nagyon nehéz összeegyeztetni. Nem csak a karok, hanem az egy épületben dolgozó kutatócsoportok sincsenek egymás munkáiról kellően informálva. A laborlátogatás egyik célja ez a szélesebb körű integritás megteremtése.” – hangsúlyozta Dr. Márkus Ferenc, a tantárgy előadója a programot lezáró beszédében.

A laborlátogatások az órai előadás keretében kerültek megrendezésre. A Fizikai Intézet öt laborjából hármat látogatott forgószínpadszerűen az öt csoport. A csoportok maximális létszáma tíz fő volt, amit minden csoport esetében maximálisan kihasználtunk. Eközben a Tanreaktorban 20 hallgató tekinthette meg a reaktort és hallhatott tájékoztatást a munka folyamatáról és fontosságáról.

A Fizikai Intézet alábbi öt laborjában jártunk:

  • Magmágneses-rezonancia és elektronspin-rezonancia laboratórium
  • Nanofizika laboratóriumok
  • Holográfia laboratórium
  • Lézerek, optika és alkalmazások
  • Repülési idő és tömegspektroszkópia laboratórium

A laborokban bő fél óra állt rendelkezésünkre, hogy a különböző kutatási területeket közelebbről szemügyre vehessük. A kihívás azonban úgy érzem nem a miénk volt, hanem az előadóké, akik ebbe a rövid időbe igyekeztek minden érdekességet és alapvető információt besűríteni. Külön öröm volt számomra megtapasztalni, hogy a természettudományok mennyire kiegészítik egymást. Az F épületben például nem is gondoltam volna, hogy az NMR és ESR készülékeket nem analitikai célokra nagy sikerrel használják a szilárdtest fizikusok. Nem kisebb területet kutatva, mint a kvantumbitek és kvantumszámítógépek dimenzióját. De ugyanúgy mosolyogva hallgattuk, hogy pár szobával arrébb Magyarország leghidegebb pontja mellett állunk, ami bizony az abszolút 0 fokot négy ezred Kelvinnel közelíti. Ha még ez sem lenne elég a tudományos egzotikumokra szomjazó hallgató seregnek, akkor kopogjunk csak be egy épülettel arrébb a TOF és MS laboratóriumba. Itt ugyanis a kutatási téma az atmoszférikus mintavétellel végzett tumor marker kimutatása. Izgalmasan hangzik, valljuk be őszintén.

Mindezek csak rövid ízelítőt nyújtanak arról, hogy mit is láttunk és hallottunk a másfél órás látogatás alatt. Egy apró szeletet kaptunk abból a sokrétű, izgalmas és eredményes munkából, amit a Budapesti Műszaki Egyetem tudományos közössége végez. Az ilyen élményeket érdemes keresni az egyetemi tanulmányaink alatt, hogy mikor diplomával kilépünk kezünkben, fel tudjuk fogni, milyen hatalmas intézménynek voltunk hallgatói. Köszönjük Márkus tanár úrnak a szervezést és az ezzel járó fáradalmait!

Végezetül pár kép a laborlátogatásról:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s