Meteorraj 2013

Bizonyára sokan hallottatok már a mostanában megjelent meteorokról, hiszen rengeteg cikk szólt róluk az előző és a mostani héten. Nem véletlenül, hiszen két – a szokásos romantikus csillaghullásokon túlmutató – jelenségnek lehettünk tanúi, ha a megfelelő időpontokban kevésbé fényszennyezett területről vizslattuk az égboltot.

Egyikük, az ún. 2012 DA14 itthoni idő szerint február 15-én, péntek este közelítette meg bolygónkat. A körülbelül 45-50 méter átmérőjű aszteroida mintegy 27 ezer kilométer távolságban száguldott el a Föld felszínétől. “Rekordnak számít ez a közelség. Az 1990-es évek óta végzett megfigyelések során még sohasem fedeztünk fel semmilyen égitestet ilyen közel a Földhöz” – mondta el Don Yeomans, a NASA földközeli objektumok után kutató programjának vezetője, aki szerint a viszonylag kis távolság ellenére a 2012 DA 14 katalógusjelű aszteroida nem jelentett veszélyt a Földre.

A másik jelenség jóval nagyobb horderejű volt, több problémát, sérüléseket és fennakadásokat vont maga után. „Magyar idő szerint péntek hajnali 5 óra körül meteor csapódott a Föld légkörébe az Urál-hegység déli részén található Cseljabinszk felett” – írja a Reuters. Az orosz katasztrófavédelem is megerősítette, hogy valóban becsapódás történt, amely nagy fényjelenséggel és hatalmas robbanással járt. Az égitest kb. 54 ezer km/h sebességgel haladt, és a felszíntől 30-50 kilométerre darabokra esett szét, melyeket nemcsak Cserjabinszkban, hanem Tyumen, Kurgán, Szverdlovszk régiókban és Kazahsztánban is megtaláltak. A nagyjából tíztonnás meteor Mikhail Jurabinszk, Cseljabinszk polgármesterének elmondása szerint elrepült Cseljabinszk városa felett és a kb. egy kilométerre lévő Csebarkul-tóba zuhant, melyben mintegy 8 méter átmérőjű léket hagyott maga után. A városban megremegtek az épületek, több autóriasztó megszólalt, betörtek az ablakok, melyek szilánkjai több embert is úgy megsebesítettek, hogy kórházi ellátásra szorultak, a mobiltelefonok pedig átmenetileg működésképtelenné váltak. Egyértelműen kitört a pánik, egy szemtanú elmondása szerint az egyik idős asszony azt kiabálta, hogy eljött a világvége. A becsapódást követően arra kérték a helyieket, hogy mindenki vigye haza a gyerekeit az oktatási intézményekből, és egyelőre ne menjenek az utcára, amíg a háttérsugárzási vizsgálatok be nem fejeződnek. Azóta szépen lassan a helyére kerül minden, a kedélyek lenyugodtak.

Azonban ebben az évben számíthatunk még meteoresőre, ha nem is akkorára, mint a legutóbbi két esemény. A Meteorwatch által összeállított lista alapján ugyanis egész évben szinte folyamatosan szemtanúi lehetünk még jó pár csillaghullásnak, így legközelebb például áprilisban, májusban majd júliusban, októberben, novemberben és decemberben is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s