Nőnap 2013

Womens_Day_Scraps_1Ha azt mondom, március 8., feltehetően sokaknak – köztük remélhetőleg minden férfinak- ugyanaz a dolog jut eszébe. Nem, nem a haverjuk, Zoltán névnapja, hanem a nemzetközileg is ünnepként nyilvántartott nőnap.


Soha a nőkről csúnyán ne beszélj,
nincs oly alantas asszonyi személy,
aki ne volna méltó tiszteletre:
hisz asszony nélkül férfi nem születne.”
/Pedro Calderón/

Elérkezett az évnek azon napja, amikor minden férfi köszönetet mondhat az életében fontos nőszemélyeknek: édesanyjuknak, (és akár nagymamájuknak is) azért, hogy világrajöttek, valamint kedvesüknek, hogy mellettük állnak. Persze az év 365 napjából bármelyik másik is alkalmas arra, hogy minimum egy szál virággal, vagy apró kedvességgel tudassuk a számunkra fontos nőkkel, hogy mennyire szeretjük őket, de ma ez szinte kötelező!

Ez az ünnep egyébként nem csak azért született meg, hogy a férfiaknak még egy fontos dátumot kelljen észbentartaniuk (amikor így is kissé rossz memóriával rendelkeznek néha), hanem bizony március nyolcadikának története van. Ez a nap ugyanis nem csak azért a nők ünnepe, mert nélkülük nemhogy csak élet, frissen vasalt illatos ruha, finom ebéd és tisztaságtól ragyogó lakás sem létezne, hanem mert hosszú éveken át habár elnyomásban éltek, de ebből – erejük és akaratuk nagyságát bizonyítva – képesek voltak kitörni. A gyengébbik nem választó(- és egyéb, akár erkölcsi) jogért való küzdelmének eredménye az 1900-as évek elején mutatkozott meg igazán. (A nők Oroszországban 1917-től, Németországban 1919-től szavazhattak, a francia és az olasz nők viszont csak a II. világháború végétől, a belgák 1958-tól, a svájciak 1971-től, a portugálok 1976-tól, liechtensteini nők pedig csak 1984-től élhettek ezzel a joggal). A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először, mégpedig Ausztriában, Németországban, Dániában és Svájcban, míg Magyarországon ez 1914-ben történt meg. Később, 1977-ben pedig az ENSZ-közgyűlés hivatalos ünneppé is tette március 8-át, mint a nők jogai és a nemzetközi béke napját.

Mindezek bizonyítják, hogy milyen sokra képesek a hölgyek, és mennyire nagy horderejű dolgokat is véghez tudnak vinni egy nemes cél érdekében, eképpen pedig egyértelműen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit több kényeztetést kapjanak a férfiaktól. Igazi értelmet is nyer így a mondás, miszerint bár a férfi a fej, de önmagában mit sem érne, ha nem tartozna hozzá nyak – azaz a nő -, ami megtartsa, hiszen minden sikeres férfi mögött áll egy hölgy.
Végezetül egy rövid idézettel és egy alkalomhoz illő számmal búcsúzunk, boldog nőnapot kíván a Martos Rádió Blog csapata minden kedves női olvasónknak!

A nők olyanok, mint a jó bor: az idő csak tökéletesíti őket.”
/James Follett/

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s