Márciusi hóhelyzet Magyarországon

Havazás Zalában - Oldalára borult egy autóbuszLezárt utak, helyenként tartós áramszünet, több kilométeres kocsisorok, melyekből hosszú órákon át nem szabadultak a múlt heti hófúvás áldozatai. Ezek jellemzik a március 15-i hosszú hétvége katasztrofális hóhelyzetét.

Kis hazánkat március 14-én, csütörtökön kezdte ellepni a hó, mely mellé orkán erejű széllökések társultak. Az ország minden táján több centiméter esett, de főleg a Dunántúl sínylette meg a tavaszi havazást. Fejér megyében hat autó és egy gyerekeket szállító autóbusz ütközött a 64-es úton, Dég és Enying között, emiatt pedig az utat teljes szélességében lezárták. Zala megyében egy kamion az árokba borult, az M7-es autópályán, Zalakomárnál egy kisbusz és egy kamion ütközött össze, Nagylengyel határában pedig egy 17 utast szállító buszjárat csúszott meg a havas úton, majd az árokba borult és az oldalára fordulva állt meg.  További balesetek történtek még Somogyban, Veszprém és Vas megyében, a legnehezebb helyzet pedig az M1-es és az M7-es autópályán állt elő, melyeket le is zártak.

Az M1-esen a TEK harci járműveivel mentették ki emberek százait, illetve Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében több helyen megkezdték a szalagkorlátok lebontását, hogy a megrekedt autósokat vissza tudják fordítani. A vészjelzések ellenére sokan mégis útnak indultak az ítéletidőben, és a nyári gumiknak, illetve a mindössze 5-10 méternyire csökkent látótávolság mellett történő nagy sebességű haladásnak köszönhetően az M7-es autópályán 40 autó ütközött össze. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta: összesen 227 melegedő helységet nyitottak meg, többségében a két autópálya érintett szakaszain. Továbbá közölte: az országban 238 beavatkozást igénylő hófúvást regisztráltak, 57 települést elzárt a hó, ez 13.327 embert érint. Mintegy száz közút, öt vasúti vonal járhatatlan, és egy kikötőt, valamint három határátkelőt is lezártak.

A belügyminisztérium sms-sel próbált javítani a helyzeten: “Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügyminisztérium. ” Ez viszont nem sokat segített a problémán, inkább számottevő volt az, hogy a rendőrség, a mentők, a TEK, valamint a honvédség egységei által 24 óra alatt mintegy 4000 embert mentettek ki a hó fogságába esett autókból, emellett a bajba jutottaknak vizet, élelmiszert és üzemanyagot vittek, utóbbit a kocsik felfűtésének céljából. (A készenléti rendőrség 2700 liter üzemanyagot indíttatott útnak, hiszen voltak olyan emberek, akik nem voltak hajlandóak elhagyni gépjárművüket).

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s