Húsvéthétfő – Kérdések és válaszok

locsolkodásÚgy tűnik, a makacs, maradni vágyó tél nem fogott ki a húsvéti nyuszin, akinek a hideg idő ellenére is sikerült elhoznia a várva várt, ragyogó napsütést húsvéthétfőre (még ha ehhez néhol szánkóra is szüksége volt…).

Locsolkodás vagy korbácsolás?

Húsvéthétfő a játék, a vidámság napja. Egyes vidékeken ezt a napot vízbevető, vízbehányó hétfőnek is hívták, mert e nap a locsolás napja.

A lányokat régen (ha ellenkeztek, akár erőszakkal) a kúthoz vonszolták, s vödörből öntötték rájuk a vizet, vagy a patakhoz vitték és megfürdették őket. Egy 16. századi feljegyzés szerint “vízbe hányták” a lányokat.

Hollókő - palóc húsvétRégen a falvakban az a lány volt a legkapósabb, kinek otthonának kerítésén a legtöbb vizes alsószoknya sorakozott. 🙂

A locsolás eredete részben az ősi termékenységvarázsló és megtisztuló rítusban gyökerezik, részben pedig – a keresztények szerint – a kereszteléshez, vízbemerítéshez kapcsolódik. A legenda szerint Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő, ujjongó asszonyokat, így akarták elhallgattatni őket.

Annak ellenére, hogy a kereszténységgel a keresztelés szokása is elterjedt egész Európa területén, egyes szomszédos országokban nem alakult ki a húsvéti locsolkodás szokása.

Cseh, szlovák és morva területekről terjedt át az Észak-Dunántúlra az a szokás, hogy a lányokat nem meglocsolták, hanem jelképesen megvesszőzték, megkorbácsolták.

A vesszőzés, korbácsolás épp úgy, mint a locsolás, félig mágikus, félig tréfás céllal történt, az ősi termékenységvarázslás része volt.

Az egész magyar nyelvterületen a piros vagy a hímes tojás a locsolás és a vesszőzés jutalma. A locsolkodás szokása kissé megszelídült mára, a fiúk és férfiak kölnivízzel öntözik meg a lányokat, asszonyokat.

Mit jelképez a tojás?

A tojás a legősibb jelképeink közé tartozik. A tojásban már benne rejtőzik az új élet lehetősége. Átmenet a nem létből a létbe, ezért vált a termékenység, a születés, az élet keletkezésének jelképévé.

hagymahéjjal festett tojás

A tojás a kereszténységben a feltámadás, az újjászületés jelképe, mert ahogyan a tojásból új élet születik, úgy hoz Jézus is új életet a régi helyett.

Miért éppen piros a húsvéti tojás?

A piros a vérnek, az életnek a színe. Azok, akik hisznek a színek mágikus erejében, úgy vélik, hogy a pirosnak védelmező ereje van.

A keresztény hit szerint a piros szín Jézus vérét jelképezi, utalva a nagypénteki eseményekre.

A körmendiek úgy tarják, hogy mikor Jézust keresztre feszítették, egy asszony, aki kosarában tojást vitt, odament, letette kosarát a kereszt tövébe és imádkozni kezdett. Egyszer csak egy csöpp vér csöppent az egyik tojásra, és az megpirosodott tőle. Ezért piros a húsvéti tojás.

Tehát nyugodtan válasszuk a számunkra leghihetőbb magyarázatot! 🙂

Miért a nyuszi?

Ma már a legtöbb gyerek úgy tudja, hogy a “nyuszi hozza” a húsvéti ajándékot. A nyúl – épp úgy, mint a tojás – a húsvét elengedhetetlen “tartozéka”.

Szaporasága miatt ősidők óta a termékenység és a megújulás szimbóluma. Animista vallásokban a főisten kísérője, vagy a Hold szimbóluma. A húsvéti nyúl egy fennmaradt pogány elem a feltámadás ünnepében.

Hazánkba Németországból terjedt át. Németek lakta területeken úgy vélték, hogy húsvétkor a Hold úgy néz ki, mint egy nyuszimintás tojás.

Egy kedves legenda szerint az első húsvéti kosarat Assisi Szent Ferenc kapta, aki az egyik évben, a böjt hat hetét egy olasz szigeten töltötte, ahol csak apró állatok éltek.
A “társa” egy nyúl volt, aki a többi állatka szeretetét akarta kifejezni, egy kis tojásokat tartalmazó madárfészekkel.

Honnan ered a tojásfa szokása?

A kezdetben csak német földön honos szokás már elterjedt hazánkban is. A barka- vagy aranyesőágakat kifújt, zsinórra fűzött húsvéti tojásokkal díszítik fel. Ez igazán szép látványossága a lakásnak.

A német bevándorlók az Amerikai Egyesült Államokban is elterjesztették a tojásfaállítás szokását.

A szépen megfestett tojások színes vagy egyszínű szalagokkal vannak az ágakra függesztve, ami különleges látványt nyújt húsvét idején.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket, sok locsolót/piros tojást Kívánok! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s