Ezen a vasárnap gyerekkorom egyik kedvencének, a lepcsánkának a receptjét osztom meg veletek. Incsafincsa! 😀
Elkészítés nehézsége: könnyű
Elkészítés ideje: 40 perc
Árkategória: olcsó
Hozzávalók:
- 3-4 db nagyobb burgonya
- 2-3 evőkanál liszt
- só
- fél kávéskanál borsikafű
- 1 kisebb fej vöröshagyma vagy 1 kisebb csokornyi snidling
- 1-2 szál petrezselyemzöld
- aki borssal, fokhagymával, pirospaprikával szereti, azt is lehet beletenni
- olaj a sütéshez
- tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
A krumplikat meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük, majd összekeverjük a liszttel (nem kell sűrű masszának lennie!).
Az apróra vágott hagymát/snidlinget, petrezselyemzöldet, és a többi fűszert is beledolgozzuk.
Ezután bő, forró olajba evőkanálnyi masszát teszünk, és ellapítjuk. Kicsit csökkentjük a hőfokot, hogy átsüljön, de ne égjen meg. Megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Kiszedjük, leitatjuk róla az olajat.
A végén tejföllel (lehet fokhagymás is) vagy anélkül tálaljuk.
Megjegyzés:
A krumplin kívül mehet bele még sokféle zöldség, ez csak az alaprecept. Aki attól tart, hogy nem áll össze a lepény, készítheti tojással is. Az csak újkrumplinál fordulhat elő, amiben még túl sok a víz, és ahhoz nem elég kötőanyagnak a keményítő. Ezért célszerűbb a régi krumplit felhasználni lepcsánka készítésére.
Jó étvágyat! 🙂