Örüljetek neki, hogy ilyen tanárotok van, mert nagyon ritka! – ByeAlex vs. Wittmann interjú

ByeAlex EFOTT-on
ByeAlex EFOTT-on

Többeknek ismerősek lehetnek az elmúlt évek fizika ZH-i: milyen szögben csúzlizzuk meg Justin Bieber fejét, hol van a piramisba állt Hupikék Törpikék tömegközéppontja, vagy éppen milyen szögben lőjön a rohamosztagos a lézerfegyverrel, hogy visszapattanjon Luke-ra a TEK-es pajzsról…
A legutóbbi viszont igazán nagyot robbant: BMEme-re való feltöltés után bejárta az internetet, az Indextől kezdve a HaHá-ig mindenki, de még a Petőfi Rádió is erről beszélt.
Így hát felkerekedtünk, és sikerült elérnünk Wittmann Marian tanárnő értelmi szerzőt, aki megosztott velünk pár gondolatot a hírnévre kapott ZH-ról.

De hol lenne itt önmagában az izgalom, ugye?
Szóval gondoltuk, ha már EFOTT-on vagyunk, és fellép ByeAlex is, akkor egyeztetünk vele egy interjút, és többek között megkérdezzük, mit szól a Fizika Tanszékhez.

Mikor már napok óta rá voltunk izgulva a közeledő ByeAlex-koncertre és a bikinis lányokra EFOTT-on, végre eljött a jó idő, és pulcsi nélkül tudtunk nekiindulni a Rauch Arénának. Megyünk ByeAlexre? Megyünk ByeAlexre.
Nem gondoltuk volna, hogy >ilyen sokan lesznek< egy délután öt körüli (!!!) koncerten, de rendesen tele volt a sátor, és ez még csak az első meglepetés volt a srácokkal kapcsolatban.

ByeAlex, az iPhone-ja és a bandája
ByeAlex, az iPhone-ja és a bandája

Eláruljuk: ami ByeAlex néven fut, az egy komplett zenekar dobossal, elektromos- és basszusgitárral, szóval van itt minden, ami kell. És akkor itt van maga Márta Alex is, akinek meglepően jó hangja van.
A rockzenéhez.
Mert mi csak álltunk ott 4-5 számon keresztül, és nem győztünk csodálkozni, hogy “Hallod. Ez egy rockzenekar. Egy jó rockzenekar!”. És valószínűleg a többi párszáz egyetemi korú kíváncsiskodó is így volt ezzel.
De akkor miért került ez az egész a Viva TV kategóriájába és a Blikkbe? Plusz miért nem ez a menő rockverziója megy a Kedvesemnek a ClassFM-en? És amúgy is: milyen a világ a BME-n kívül?
Ezeknek próbáltunk utánajárni.


Neked filozófia diplomád van. Mit gondolsz arról, hogy az utóbbi időben jönnek elő az olyan dolgok, hogy államtitkár vagy miniszter mondja, hogy a bölcsészképzés nem ér semmit? Mert ennek ellenére itt vagy te, sikeresen, bár nem feltétlenül a szakmádban.

Alex: Magyarországon elkeserítő helyzetben van a bölcsészszakma, én úgy érzem. Én sosem tudtam a szakmában dolgozni, mint filozófus, viszont újságíró vagyok alapvetően, tehát valamelyest azért mégiscsak bölcsészközeli dolgot műveltem. Azt gondolom, hogy közösen tehetünk arról, az elmúlt húsz év közösen tehet arról, hogy ennyire degradálva van a bölcsészettudomány.
Például Angliában nem kérdés az, hogy miért lesz valaki bölcsész, itthon meg lassan már ciki mondani. De az a baj, hogy van egy olyan attitűd is az emberekben itthon, hogy „na, mit csináljak, elmegyek bölcsésznek, mert nem akarok dolgozni”, és én tucatnyi ilyennel találkoztam. Tehát nem lehet azt mondani, hogy ez most az oktatáspolitika hibája, vagy anyukám hibája, apukám hibája, ez egy közös probléma, ami szerintem nagyon sokáig nem fog megoldódni.

És próbáltál is elhelyezkedni filozófusként valahogyan, vagy egyenesen újságírónak mentél?

Negyvenen kezdtünk, végeztünk hárman.
Negyvenen kezdtek, végeztek hárman. Ismerős?

Így van, egyenesen újságírás. Nem próbáltam, hiszen azért amikor lejárod az egyetemet, akkor tudod, hogy ki kivel van ebben a játékban. Mi negyvenvalahányan kezdtünk, és végeztünk hárman, akik tehetségesnek bizonyultunk filozófiából. De úgy éreztem, hogy az egyik srác tehetségesebb nálam, és hiába fogok vele versenyezni, időpocsékolás az egész, mert ő a jobb, ezt be kellett látnom.
Azért én meg már dolgoztam egyetem mellett – mert muszáj volt dolgoznom –, és szerkesztő voltam. Gyakorlatilag potom pénzért dolgoztam, vagy ingyen. Aztán előbb-utóbb belekerültem az újságírói körökbe, és aztán úgy lavíroztam.

Született egy csomó feldolgozás a híressé vált Eurovíziós számotokból, most legutóbb általános iskolai évzárón dolgozták fel. Láttad a fizika ZH-t, amit ebből írtak?

Láttam, és zseniálisnak tartottam, hogy valaki tanárként olyan jófej, hogy megragadja az agyát a diákoknak, hogy valami mémet ismer ő is, amit a diákok is. Mert talán mondhatjuk, a Kedvesem az valamilyen szinten mém lett itthon. És ebből csinál egy dolgozatot. Én konkrétan viccesnek tartottam, nagyon röhögtem rajta.

Dr. W. Marian, PhD, a BME docense. 1986-ban végzett a BME Vegyészmérnöki karán biológusmérnökként. Szakterülete a kémiai mechanizmusok vizsgálata, reakciórendszerek modellezése.Két gyermek édesanyja.
Dr. W. Marian, PhD, a BME docense. 1986-ban végzett a BME Vegyészmérnöki karán biológusmérnökként. Szakterülete a kémiai mechanizmusok vizsgálata, reakciórendszerek modellezése.
Két gyermek édesanyja.

Ami a zh-kat illeti, régebben – mármint az osztatlan képzés idejében a számgyakon meg a nagy labor zh-kon – is be-becsúsztak szöveges feladatok, de valahogy az elmúlt évben nagyon nekilendültünk újra, és nem is én egyszemélyben, a legtöbb feladatban Kristóf [Kály-Kullai Kristóf, tanszéki PhD hallgató, előadó és gyakorlatvezető] és mások is benne voltak, csak végül én írtam gépbe.

A Kedvesem azért került a zh-ba, mert nagyon aktuális volt. Egyébként mivel az előző zh már ott díszelgett a BMEme-n, felmerült bennünk, hogy most nem írunk hozzá szöveget, egyrészt mert nem akartunk túlzásokba esni, másrészt ha egyszer sikerült valami jót írni, nő a nyomás, hogy a következő is legyen jó, még jobb… persze erőltetni nem lehet. A laborosoktól kérdezősködtem már közben, mondjanak ötleteket, és páran mondtak is, volt jó is köztük. Ugyanakkor egy szöveges feladatból nehezebb kihámozni a számolnivalót, és ez ugye pótzh volt, nem akartunk nehezet adni. Vagyis nem tudtuk eldönteni, hogy legyen-e szöveg vagy sem.

Aztán a hosszú hétvége előtti pénteken összeraktuk a zh-t Kristóffal, de arra már nem volt időnk, hogy történeteket is találjunk ki hozzájuk. Szóval az eurovíziós döntő idején a zh maga készen volt, mármint minden feladat az összes számmal (ami egyébként meglepően sok időt elvisz, hogy ne teljes őrültségek jöjjenek ki), a hosszú hétvégén nekünk már csak ellenőrizni kellett, hogy pl. minden adat be van-e írva.
Végül utolsó este, amikor leültem a géphez megnézni, hogy írt-e valaki valamit a zh-val kapcsolatban, akkor gondoltam, hátha mégis.
Otthon is beszélgettem közben valakivel arról, hogy ha mégis lenne szöveg, akkor mi – és ByeAlex nagyon adta magát, olyan friss volt. Előkerestem a Kedvesem szövegét és a zh-t, jött az ihlet, gyorsan átfogalmaztam, néhány adatot átírtam. Így lett kissé túlméretes a Kedves, mert az összes feladatban egységesíteni kellett az addig különböző tömegeket, és a 80 kg-hoz kellett a legkevesebbet átszámolni.

Fotó: Jessica Gow/Scanpix Sweden / Reuters / Index
Fotó: Jessica Gow/Scanpix Sweden / Reuters / Index

A többi zh-t eddig mindig közösen többen találtuk ki, mostanában Kristóffal, illetve most ebben a félévben volt egy vendégünk, ő is beleszólt. Egy évvel ezelőtt meg éppen az egyik csoportom miatt jöttek a csigás feladatok, nem volt nekik elég jó az a csiga, amit rajzoltam, merthogy a csiga máshogy néz ki… Hát akkor lett másmilyen a csiga (ami nincs fenn a BMEme-n, csak a honlapon). Régebben volt néhány kollégánk (most már nyugdíjasok, illetve máshol dolgoznak), tőlük örököltük ezt a stílust. Többször is előfordult, hogy a zh pont december 5-re vagy 6-ra esett, ilyenkor Mikulás volt kénytelen különböző kalandokba keveredni némi kárpótlásként azért, hogy a csizmapucolás helyett benn kell ülniük a hallgatóknak az egyetemen.

Azóta persze az is felmerült bennünk, hogy a csúcson kell abbahagyni, de majd meglátjuk.

Ha kívülről nézzük, mondhatjuk azt, hogy ezekkel a zh-szövegekkel szeretnénk egy kis életet vinni a képletekbe, mert hiába indítanak azzal a fizika könyvek, hogy itt majd a valóság modelljét fogjuk látni, hamarosan mégis ott tartunk, hogy csak rengeteg betű van (jó esetben latin betűk, rossz esetben görög betűk…).

De inkább néha csak úgy kikívánkozik, pl. ha a TEK benéz az BME-re, ugye?

És hogyha most elmondanánk, hogy ő konkrétan a mi fizikatanárunk a Vegyészkaron, és át tudjuk neki adni az üzeneted, akkor mit üzennél neki?

Akkor inkább nektek üzenném, hogy örüljetek neki, hogy ilyen tanárotok van, mert nagyon ritka. Rengeteg unalmas tanár van a világon, és hogyha valaki képes arra, hogy leül és megírjon egy ilyet… ez szerintem zseniális.

Megmondom őszintén, nem sok számotokat hallottam korábban, talán egy-két Youtube-klipet megnéztem, viszont több helyen azt mondod, hogy szereted a metált (pl. Blind Myself). Az eredeti kérdésem az lett volna: akkor miért nem metált énekeltek? De a koncert közben rá kellett jönnöm, hogy ti egy kemény rockzenekar vagytok. Miért nem ez jön át az embereknek? Hogy csúszott el ez ennyire?

Alex, legyen már keményebb!
Alex, legyen már keményebb!

Ez úgy, hogy volt nekem ilyen rockzenekarom meg metálzenekarom. És voltak a fejemben olyan gondolatok, amik hát, úgy szólnak, mint egy Kedvesem, vagy egy Csókolom, meg ilyenek, és ezeket szerettem volna megcsinálni, szerettem volna elmondani ezeket a verseket. És az akkori zenekaraim, akikkel ma is jóban vagyok, mint emberek, mindig mondták, hogy „ne már Alex, keményebbet, legyen már keményebb!”, és akkor mindig hanyagoltam. Aztán gondoltam, megcsinálom a magam szakállára ezeket a dalokat, és megnézem, ezek működnek-e. És akkor elkezdtek működni.

Ha lehetne választani, hogy mi a legszexibb, és mi a legkevésbé szexi foglalkozás, akkor mit mondanál, illetve a vegyészmérnököket hol helyeznéd el ezen a skálán?

Hát biztosan szexi rocksztárnak lenni. A legnemszexibb… fú… nem is tudom, hogy foglalkozás-e ez. Drukkernek lenni. Az nem szexi szerintem.
És hogy a vegyészmérnök az hol…? Az attól függ, hogy melyik országban él a vegyészmérnök. Itthon, ebben az országban talán nem szexi, de hát itthon semmi nem az. Viszont mondjuk nyugaton, mondjuk Németországban szexi szerintem.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s