Heti Recept – Sacher muffin

Heti ReceptMost egy olyan muffin receptje következik, melynek egy méltán népszerű édesség az ihletője, a bécsi Sacher torta. Kevés édességnek van ily regényes története, ezért egy kis történelmi ismertetővel indítom ezt a receptet.

Sacher tortaEredetileg Eduard Sacher, egy fiatal cukrász készítette Metternich kancellár egyik lánya születésnapjára, és akkora sikert aratott vele, hogy nemsokára saját cukrászdát nyithatott. Özvegye tovább vitte az üzletet – ügyes, szigorú asszony volt, és híresen nagy káromkodó, akitől mindenki félt -, de a fiába már kevesebb tehetség szorult, gyakran került pénzügyi zűrbe és a torta receptjét eladta a konkurenciának, a Demel vendéglőnek. Ezután egy ideig mindkét helyen készítették a süteményt, majd amikor új tulajdonosok vették meg a Sacher cukrászdát, azok pereskedni kezdtek. A per vége az lett, hogy a Demel vendéglő nem használhatta tovább az “eredeti Sacher torta” elnevezést, valamint a receptet is meg kellett változtatniuk. A második világháború után egy újabb perre is sor került, akkor a Demel vádolta meg a Sachert, hogy nem a kiharcolt eredeti recept szerint járnak el, hanem immár őket utánozzák: a baracklekvárt ahelyett, hogy a torta közepébe kennék, a tetejére, a csokimáz alá teszik. Végül mindenki jól járt, mert a bölcs ítélet szerint mindkét cég süthet Sacher tortát úgy, ahogy akar, csak a feliratnak kell eltérőnek lennie.

Elkészítés nehézsége: könnyű
Elkészítés ideje: előkészület 20 perc, sütési idő 25 perc, utómunkálat 10-15 perc
Árkategória: közepes

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg baracklekvár
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só

A csokimázhoz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj

A kenéshez:

  • 3 evőkanál baracklekvár

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 175 oC-ra, és kivajazzuk a muffinformákat (a szilikon formát felesleges, ezért a világ egyik legkirályabb találmánya :D).

A tésztához a csokoládét apró darabokra törjük, és a vajjal együtt gőz fölött összeolvasztjuk, majd kihűtjük. Ezután a tojásokat és a cukrot robotgéppel habosra keverjük 5 perc alatt, majd fakanállal hozzádolgozzuk a kihűlt, vajas csokit és a baracklekvárt: ez lesz az alapmasszánk. A liszthez hozzáadjuk a kakaóport, a sütőport és a sót, majd az egészet hozzákeverjük az alapmasszához. A tésztát kiporciózzuk a muffinpapírokba és/vagy szilikonformákba, 25 percre a sütőbe tesszük.

A sütés alatt haladunk tovább. A csokimázhoz az étcsokoládét apróra törjük, gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk a vajjal, majd ha kihűlt, hűtőbe tesszük, hogy besűrűsödjön. A kenéshez a baracklekvárt a mikróban megforrósítjuk: ettől folyékonyabb lesz.

A megsült, kihűlt muffinok tetejét megecseteljük a baracklekvárral, aztán kiskanállal rájuk simítjuk a csokimázat. Tálalásig hűtőben tartjuk őket, hogy a máz megdermedjen rajtuk.

Jó étvágyat! 🙂

Heti Recept - Sacher muffin

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s