Töklámpások és zombik ünnepe

halloween nightA mindenszentek és a halottak napja mellett nálunk is teret hódít magának a halloween. Népszerűségét hűen mutatja, hogy már hetek óta tele az internet faragott tökökkel, zombi-smink tippekkel, őrületesnél is őrületesebb jelmezekkel. De mit is ünnepeltünk tegnap?

A halloween szó szerinti fordításban mindenszentek (all-hallows-even), de nem egyezik a nálunk is megszokott keresztény ünneppel. Eredetének vizsgálatában egészen a kelták idejéig kell visszamennünk, hiszen ők a „teremtők”. A hiedelem szerint ekkor a legvékonyabb a határ az élők és holtak világai közt, ezen az estén az eltávozottak köztünk bolyonganak. A kelták védekeztek ellenük az otthoni tűz eloltásával (hogy az ne vonzza oda a régi otthonukat kereső lelkeket), szellemnek öltözve megtévesztették a gonoszt, megkönnyítve elűzését.

Halloween-Pumpkins

A halloween szimbóluma mára a kifaragott tök lett. A legenda egy Jack nevű iszákos, ám tréfás kovácsról szól, aki magát az ördögöt is megviccelte. Amikor az eljött érte, Jack felkergette egy fára, majd arra keresztet rajzolt. Az ördög persze irtózott a kereszt érintésétől, így jó ideig a fán maradt. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem juthatott be iszákossága miatt, de a pokol is bezárta előtte kapuit, hiszen az ördög még haragudott a tréfa miatt. Jack csak egy izzó fadarabot kapott a pokolból, hogy ne kelljen vaksötétben botorkálnia. Ő ezt a fadarabot egy fekete retekbe (más források szerint répába) tette. Az évek során Amerikában a retket (répát) lecserélték tökre, így teremtve meg  az egyik legismertebb ünnepi szimbólumot.

Charizard___Pumpkin_of_Fire

Mára átalakult az ünneplés mikéntje. Kicsik és nagyok járnak házról házra cukorkáért “Csokit vagy csínyt” felkiáltásokkal. Ezen a napon lepik el az utcákat boszorkánynak, zombinak, csontváznak öltözött fiatalok, de itthon azért még továbbra is él a november elsejei gyertyagyújtás szeretteinkért.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s