Heti Recept – Mézeskalács torta

Heti ReceptMivel elérkezett a december, ráadásul már az első gyertyát is meggyújtottuk az adventi koszorún, karácsonyig hétről-hétre azokat a recepteket írom meg Nektek, melyeket szeretnék szentestére/karácsonyra megsütni a családnak. Mivel ezeket még én sem sütöttem soha, nagy izgalommal fogom várni az rokonon reakcióit, később kitalálni, hogy melyik recepten min kell esetleg változtatni, hogy még ízletesebb legyen (ezt természetesen majd megosztom veletek :)). Advent első hetére jöjjön egy mézeskalács torta, melyet azért választottam, hogy a minden évben kötelezően megsütött mézeskalácsot variáljam meg egy kicsit.

Advent első vasárnapja

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 7,5 dkg porcukor
  • 10 dkg olvasztott méz
  • 1 tojássárgája
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1/2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

A krémhez:

  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor

A díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • cukorgyöngy

Elkészítés:

Először összekeverjük a tészta száraz hozzávalóit, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a vajat és a felmelegített mézet. Ezt a masszát összegyúrjuk, és legalább 2-3 órát hűtőben pihentetjük. A pihentetés után lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, 5 egyenlő részre osztjuk, és egyenként vékonyra nyújtjuk. Mindegyikből 18 cm átmérőjű kört vágunk, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük.
170 °C-ra előmelegített sütőben egyenként 10-12 perc alatt megsütjük.

Kiválasztunk egy lapot, melyet feldíszítünk.
A tojásfehérjét félkeményre verjük, majd fokozatosan adagolva az átszitált porcukrot (lehet, hogy nem kell az összes) és a keményítőt tovább verjük, amíg a kellő sűrűséget el nem érjük. Akkor jó, ha nagyon lassan folyik le a hab a habverőről.
2-3 evőkanálnyit zacskóba töltünk, ezt félretesszük, és felhasználásig hűtőben tartjuk. A maradék habhoz 1-2 kávéskanálnyi vizet adunk, ez lesz a terülőmáz. A tortalap tetejére simítjuk, és megvárjuk, amíg teljesen meg nem szárad. A félretett íróka zacskóján ici-pici lyukat vágunk, és megrajzoljuk a mintát. Cukorgyönggyel díszítjük.

A krémhez a tejet a liszttel sűrűre főzzük, kihűtjük. Kikeverjük a vajat a cukorral és a vaníliával, majd a főzött krémmel csomómentesre keverjük. Megtöltjük a lapokat, a tetejére a díszített lap kerül.

Hűvös helyre tesszük, és türelmesen várunk, hogy másnapra felpuhuljon.

Heti Recept - Mézeskalács torta

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s