Most, hogy eljött advent negyedik, egyben utolsó vasárnapja, így eljött a karácsonyra szánt receptjeim közül is az utolsó. Ez – ellentétben az előzőekkel – nem torta, hanem egy olyan süti, amit egy karácsonyi mese és/vagy film mellett eszegethetsz. Mivel ezt ma megsütöttem, tapasztaltam, hogy eme recept iszonyú jól variálható. Én két adagot készítettem: egyet aszalt vörösáfonyával, egyet csokidarabokkal. Nagyon gyors, egyszerű és finom édesség!
Elkészítés nehézsége: könnyű
Elkészítés ideje: 10 perc előkészület, 30 perc fagyasztás, valamint 15-18 perc sütés
Árkategória: olcsó
Hozzávalók:
- 20 dkg dkg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 12,5 dkg kristálycukor
- 7,5 dkg apróra vágott aszaltgyümölcs vagy -étcsoki
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 citrom reszelt héja (a csokisba 1 narancs héját reszeltem)
- 1 tojás
Elkészítés:
Először a lisztet összekeverjük a mézeskalács fűszerkeverékkel, majd hozzáadjuk a vajat kis darabokban. Ezután a cukrot és a reszelt gyümölcshéjat hozzáadva összegyúrjuk a tésztát, így egy morzsalékot fogunk kapni. Ebbe a morzsába keverjük bele az aszalt gyümölcsöt és/vagy étcsokit. Végül a tojást beleütjük, összegyúrjuk egy gombóccá, és folpackba csomagoljuk.
A kész, becsomagolt tésztát fél órára a fagyasztóba, vagy 1 órára a hűtőbe tesszük.
Mielőtt a lehűlt tésztával bármit is kezdenénk, melegítsük elő a sütőt 185 °C-ra. Ha több tepsit sütünk egyszerre légkeveréses módban, akkor elég 175-180 °C is.
Ha ez megvan, egy JÓL belisztezett nyújtódeszkán egy JÓL belisztezett sodrófával körülbelül 5 milliméteresre nyújtjuk, majd kör alakú szaggatóval kerek sütiket készítünk, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire teszünk.
15-18 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat! 🙂