Ez a torta bármikor bevethető, egész gyorsan elkészíthető, hiszen a krémjét nem kell főzni. Ugyanúgy megállja a helyét egy szülinapi tortaként, mint egy hétvégi bűnözés tárgyaként. Egyszerűen omnomnomnomnom…
Elkészítés nehézsége: könnyű
Elkészítés ideje: 1 óra előkészület + 30 perc sütés
Árkategória: nem olcsó
Hozzávalók:
Egy 24 cm átmérőjű tortaformához
A tésztához:
- 12 dkg puha vaj
- 22 dkg porcukor
- csipetnyi só
- 6 tojás
- 13 dkg 50%-os csokoládé (én 71%-osat használok, úgy igazán csokis)
- 13 dkg liszt
A krémhez:
- 23 dkg puha vaj
- 12,5 dkg jó minőségű kakaópor
- csipetnyi só
- 20 dkg porcukor
- fél vaníliarúd – ha nincs otthon, egy csomag vaníliás cukor is tökéletes
- 2 dl tejszín
Egy marék fagyasztott málnával szoktam megbolondítani, ha éppen úgy hozza a kedvem. Ad egy kis savanykás ízt a tömény édességbe… 🙂
Elkészítés:
A tészta elkészítése:
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját. A csokit vízgőz fölött megolvasztjuk, és hozzákeverjük az eddigiekhez. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a liszttel felváltva hozzáadjuk a masszához, és összekeverjük az egészet. A tésztát a sütőpapírral kibélelt tortaformába töltjük, és 190 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 30 percig sütjük.
A krém elkészítése:
A vajat habosra keverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a kakaóport, a sót, és a vaníliarúdból kikapart magokat. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan összeforgatjuk a krémmel.
Összeállítás:
A tésztát óvatosan három egyenlő vastagságú tésztalapra vágjuk. A krém felével megkenjük a lapokat. Ha teszünk bele málnát, akkor a megkent lapokra szórjuk rá, a legfelsőt kivéve! A krém másik felével végül kívülről bevonjuk a tortát.
Ezt az édesanyám készítette a 22. születésnapomra. Nem lehet ezt a receptet megunni!
Jó étvágyat! 🙂
Tipp: Ha eddig ódzkodtál a marcipán használatától (“Úgysem tudom egyenletesen feltenni!”, “Biztos össze-vissza szakadna!”), de azért kipróbálnád, ennél a tortánál jobbat nem is találsz! A krém annyira puha, hogy simán addig nyomkodod, simogatod rajta a marcipánt, míg “puklimentes” nem lesz. Ha pedig a szakadásoktól félsz, akkor tégy úgy, ahogy én tettem az első marcipános tortámnál: legyen pöttyös! Így, ha elszakad a borítás, fogsz egy pöttyöt, és “befoltozod”. Voilá! 😉
Ez volt az első próbálkozásom a marcipánnal. Ez pont egy amerikai csokitorta málnadarabokkal. 🙂