Igazságos Mátyás

azosztrkmagyar03rudo_0137_nagykepÉlvezi a komoly tudományos vitákat, szívesen tölti idejét tudós emberek között, bármilyen nehéz kérdésre gyors választ ad, mindenki a tisztességességéről ismeri… Nem, nem az egyetem egyik tanáráról van szó, hanem egy olyan emberről, akire sokkal többen néznek fel – és ezt anélkül írhatom, hogy bárkit megsértenék vele.

571 éve született Hunyadi Mátyás.

Mátyás királyról már azelőtt hall mindenki, hogy iskolába kerülne, hiszen országjáró-igazságosztó történetei senkinek a gyermekkorából nem hiányozhatnak. Aztán jönnek a történelemórák, ahol a szigorú tanárnénik, tanárbácsik elmagyarázzák, hogy mindez valójában csak mese, és egyszer sem volt Budán kutyavásár, nem ette meg a juhász a kanalát, sőt, a csóri csukának is van mája. Ebben a pillanatban a gyerekekben összeomlik egy világ, hiszen eszerint hazugság, amit a szüleik meséltek nekik, még akkor is, ha azzal zárták: így volt, igaz volt. Hamarosan az is megfordul a fejükben, hogy a Mikulás sem létezik.

A tanárnénik, tanárbácsik pedig folytatják a magyarázatot, elmondva, hogy nem csak a mesék nem igazak, de akiről szólnak, az igazából csak sanyargatta a népet, újabb és újabb adókat vetett ki, csak azért, hogy fényűző palotákat építhessen magának. Ettől aztán a gyerekek becsapva érzik magukat, és úgy döntenek, hogy többé semmit sem hisznek el.

Pedig ha a gyerekek az igazi magyarázatot hallanák, sokkal könnyebben el tudnák fogadni. Az igazság ugyanis az, hogy bár nem lehet bizonyítani, hogy a juhász megette a kanalát, cáfolni pont ugyanolyan nehéz lenne. Valószínűleg azt sem fogjuk megtudni, hány kutyavásár volt Budán, sőt, a csóri csuka májáról sem mondhatunk semmi biztosat. Azt viszont megállapíthatjuk, hogy ha volt neki, Mátyás király akkor sem ette meg.

S hogy miért? Ezt Galeotto Marzio válaszolja meg, egy itáliai történetíró, aki hosszú időt töltött el a király közelében, és ez idő alatt feljegyezte az érdekesebb történéseket. Ráadásul, mivel idegen volt az országban, a magyar szokásokat is részletesen papírra vetette, így a korszakot vizsgáló történészek számára az ő munkája az egyik legfontosabb forrás.

Íme tehát a csuka májáról szóló történet:

“A királyi asztalnál űlve észrevettük, hogy Mátyás király sohasem nyúl az eléje tett csuka-májhoz. Már pedig az a szokás, hogy közös étkezésnél a legkitünőbb ételeket a magasabb rangúak számára tartják fenn. Minthogy tehát senki sem mert hozzá nyúlni, egy okos és kissé merész férfiú megkérdezte a királytól, miért nem eszik abból a szép és kitünően elkészített csuka-májból, hisz a csuka-májat mindenütt királyi eledelnek tartják. A király így felelt: “Ne higyjétek, hogy izlésem oly kevéssé finomult, hogy a jót a rossztól meg ne tudnám különböztetni, hanem egy gyermekkoromban tett erős fogadásom következtében nem nyúltam soha előttetek a csuka-májhoz. Egyszer szemtanúja voltam, hogy két ember vendéglőbe ment, a korcsmáros egy nagy csukát tett eléjük, a csuka nagyságához képest elég nagy és szép májjal. Egyikük, minden tekintet nélkül, az egészet maga elé vette, hogy megegye, a másik azonban haragosan követelte a maga részét, mert a mit a korcsmáros felad, közös szokott lenni. Szitkozódni kezdtek, majd a szitkok után fegyveröket vették elő, s a vége az lett, hogy kölcsönösen megsebezték egymást s az egyik azonnal, s kis idő mulva a másik is kilehelte lelkét. Ezért, mikor láttam, hogy ennek a halnak a mája két embernek halálát okozta, még gyermekkoromban annyira megutáltam a csuka máját, hogy később is borzadtam tőle, mert mindig eszembe jutott az a szerencsétlenség, a melynek ez volt az okozója. Pedig tudom, hogy kitünő íze van, mert ezen gyalázatos esemény előtt gyakran ettem belőle”. Mi csodálkoztunk a király beszédén, hogy gyermekkorában annyira meg tudta ragadni valami, hogy még idős korában is ráemlékezik.”

(Galeotto Marzio: Mátyás király találó, bölcs és tréfás mondásairól és cselekedeteiről, VI. fejezet)

Ha szeretnél más igaz történeteket is olvasni Mátyás királyról, itt találod meg az eredeti művet: http://mek.oszk.hu/06200/06210/06210.htm#1

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s