Nemzeti ünnepünk – Március 15.

marcius15Egyenlőség, szabadság, testvériség!

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak (népek tavasza), azok közül viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig. Eredményességét mi sem mutatja jobban, mint hogy csak a cári Oroszország beavatkozásával lehetett legyőzni, amelynek soha ekkora hadserege addig nem járt még külföldön. Gyakorlatilag az 1848-49-es harc a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is.

március 15

1848. március 15.

Ezen híres nap eseményei korán reggel a Pilvax kávéházban kezdődtek, ahol is Petőfi Sándor és a többi magyar ifjúk gyűltek, mint Vasvári Pál, Bulyovszky Gyula és Jókai Mór. Jókai Mór lakásán megszerkesztették a 12 pontot és hozzá a proklamációt. Petőfi 8 óra körül társaival a Pilvax-kávéházba ment, s itt Jókai felolvasta a 12 pontot és a proklamációt és Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt. Innen indultak előzetes megállapodás szerint először a jogi egyetemhez, s annak udvarán már egy csapat tanuló várt rájuk. Rögtön széket hoztak Petőfi és Jókai számára, itt Petőfi újból elszavalta a Nemzeti dalt, Jókai pedig fölolvasta a 12 pontot. Innen az orvosi egyetemre mentek, majd a mérnöki és bölcseleti kar hallgatói előtt is ugyan így jártak el. Ugyan ez megtörtént az egyetemi téren is. Ekkor már nemcsak az ifjúság vette őket nagy tömegben körül, hanem az utcáról is nagy közönség csatlakozott hozzájuk, mely nőttön nőtt.

12pont

Mindezek után, hogy teljesítsék is proklamációjuk első pontját, 10 óra utána tömeg Landerer és Heckenast könyvnyomdájához vonult. A tulajdonos engedett a tömegnek, s a kívánt iratok ( 12 pont és Nemzeti dal) néhány pillanat múlva ezrével kerültek ki a sajtó alól, melynek példányai egész délig osztattak ki a szakadó eső dacára szüntelen gyülekező közönségnek. Míg a nyomtatás tartott, Petőfi, Jókai, Vasvári, Egressy és Irányi beszédet intéztek a néphez. Petőfi negyedszerre is elszavalta a nemzeti dalt. Délfelé oszlott csak a tömeg, megállapodva abban, hogy délután Táncsics Mihály kiszabadítására mennek Budára.

Nemzeti dal

Délután 3 órakor a Múzeum téren gyűltek, majd a Városházára mentek, hogy elfogadtassák a 12 pontot. A tanácsterem megnyílt, s a nép benyújtotta a program pontjait. A pontokat Ferenc polgármester és a tanács tagjai aláírták, és Rottenbiller az ablakon át felmutatta a népnek.

Zichy Ferenc, a helytartótanács elnöke, azonnal szabadon bocsátotta Táncsicsot, a nép önkezeivel vonta át kocsiját Budáról a Nemzeti Színház teréig, s bevonult a színházba. Itt délután azt kívánta a nép, hogy e nap ünnepélyére a betiltott Bánk bán-t adják elő. A színészek nemzeti színű kokárdákkal léptek színpadra. Végül a Rákóczi-induló mellett oszlott el a nép. Az állandó választmány azonban reggelig együtt ült.

marc15_terkep_450

Következő napokban ugyan így folytatódott, még többen csatlakoztak a forradalomhoz. Este a két testvérváros ki volt világítva, az utcákon lelkesült néptömeg forrongott, harsogtatva: “éljen a szabadság!” Az ablakokból nemzeti szín lobogók függtek alá, a szabadság nevével beírva. Egész éjjel rend és nyugalom őrködött a város fölött, a portyázó nemzetőrök több helyeken bujkáló csavargókat fogtak össze, s hivatásuknak minden tekintetben híven megfeleltek. Harmadnap pedig megalakul a Batthyány-kormány.

Az elhúzódó harcok, s belső, illetve külső okok miatt végül a szabadságharc leverésére került sor, de azóta is, minden évben, minden magyar tiszteletét teszi az aznap harcoló és elhunyt hősökért, s büszkén viseli nemzeti színű kokárdáját szíve felett.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s