Budapesti Tavaszi Fesztivál 2014 – Nemzetközi Sakkverseny és Sakkfesztivál

Krizsány LászlóBudapesti Tavaszi Fesztivál (továbbiakban BTF) idén helyszínt biztosít a nagy múlttal rendelkező, bár hosszabb kihagyás után visszatérő Nemzetközi Sakkversenynek és Sakkfesztiválnak, ahol a mezőnyt 5 nemzetközi sakk nagymester és 20 nagymester erősíti. A program márc.28.-án rajtolt, és minden nap egy újabb forduló kerül megrendezésre. Ha a regisztrációról többségünk le is maradt, de érdemes így is folyamatosan kilátogatni a helyszínre, mert izgalmas meccsekből nincs hiány, és a várakozás közben mindig akad kihívható nézelődő a környéken. A részletekért Krizsány László sakk nemzetközi mestert, Budapesti Sakkszövetség elnökségi tagját, főrendezőt kérdeztük.

Különböző, interneten megjelent cikkekből láttam, hogy korán megismerkedett a sakkal, amely egész életét elkísérte. Mi vitte végig ezen a hosszú, sikeres úton?
Nagyon korán, kisgyermekként tanultam meg sakkozni édesapámtól. Hamar rákaptam a logikát és stratégiát megfelelően ötvöző játék ízére, és mivel a családban is szerettünk ilyesfajta játékokat játszani, így a gyakorlás adott volt. Fiatal versenyzőként nagy élmény volt számomra, amikor a Budapesti Sportcsarnokban – a mostani Papp László Stadion szerk.- magam is részt vehettem a 90-es évek elején a Nemzetközi Sakkversenyen és Sakkfesztiválon. Akkor még nem a BTF keretein belül került megrendezésre, de jelentős támogatást élvezett és sok erőforrás állt a szervezők rendelkezésére. A 4-500 fős mezőnyben jócskán képviseltették magukat – főleg a szovjet blokkból érkező – külföldi sakkmesterek. Ez számomra, gyerekként, hatalmas élmény volt és szívesen gondolok vissza rá azóta is.Budapesti Tavaszi Fesztivál Sakkfesztivál 3

Az egyetemisták közül sokan vannak, akik még nem sakkoztak életükben, de szívesen elkezdenék. Van olyan életkor, ami fölött nem érdemes elkezdeni ezt a sportot?
Természetesen a sakk az elme játéka, és mint ilyen, bármilyen életkorban elsajátítható, űzhető. Nem szükséges hozzá kiváló fizikum, elegendő a mentális frissesség. Ha az ember kisgyerekként kezd el játszani, akkor van lehetősége maximálisan profitálnia, jobb lesz a koncentrációkészsége, kortársainál jobb lesz a problémamegoldó-képessége és logikája. Természetesen ugyanez az idősebb korosztályok tagjaira is igaz.

Az érdeklődő egyetemisták hol tudnak megismerkedni a sakkal, mint sporttal?
Fiatal felnőttek számára is sok helyen van lehetőség Budapest-szerte oktatáson részt venni. Jómagam foglalkozom serdülő- és felnőttoktatással is, minden érdeklődőt szívesen fogadunk szerdánként 17:30-tól 19:30-ig a Kőrösi Kulturális Központban (1105 Bp, Szent László tér 7-14). Nem feltétlenül versenysportolókat képzünk, célom, hogy a sakkot tömegsport jelleggel minél több emberhez eljuttassuk.
Budapesti Tavaszi Fesztivál Sakkfesztivál

A rendezvényen láthatólag minden korosztály képviselteti magát. Azonban sajnos kevés egyetemistát látok. Mi lehet ennek az oka?
A rendezvény szervezéséhez szükséges feltételek sokáig kérdőjelesek voltak. A verseny előtt körülbelül két hónappal vált szikla szilárddá minden tényező. Ameddig azonban nem voltunk száz százalékban biztosak a rendezvény létrejöttében, addig nem tudtuk meghirdetni a nagyközönségnek. A jelentkezési idő rövidsége miatt kevés külföldi játékos, nagymester érkezett. Célunk, hogy jövőre mind külföldön, mind itthon jó előre szerepeljen az aktívan játszó sakkversenyzők naptárjában a 2015-ös Nemzetközi Sakkverseny és Sakkfesztivál.

Mi szükséges ahhoz, hogy az ember akkreditálja magát a versenyre?
Érvényes versenyengedéllyel kell rendelkeznie. A versenyzők két csoportba jelentkezhetnek. A B csoportban maximum 1800-as ÉLŐ pontszámig fogadunk regisztrációt, míg az A csoportban nincs plafon. A nevezési díjak és a részletek a versenykiírásban megtalálhatóak.

A napi fordulók 16:30-kor kezdenek, ami sok munkába járó számára korai lehet. Van esetleg lehetőség a fordulók későbbi időpontban való kezdésére?
Sokat gondolkodtunk a kezdési időponton. Sajnos muszáj kompromisszumos megoldásra törekednünk. Tisztában vagyunk azzal, hogy aki munkából érkezik, annak korai lehet ez az időpont. Azonban felülről a rendezvény helyszínéül szolgáló Bálna Szabadidőközpont nyitvatartásával vagyunk korlátosak, ami 22:00. Addig minden sakkmérkőzésnek be kell fejeződnie. Valamint az is emellett a kezdőidőpont mellett szól, hogy későbbi befejezés esetén az iskolába járók nem jutnának korán haza, másnap az iskolában nem lennének kellően kipihentek. Egyeseknek még korábbi időpont lenne megfelelő, igyekeztünk az aranyközéputat választani.

Budapesti Tavaszi Fesztivál Sakkfesztivál 4

Köszönöm az interjút, és a kimerítő válaszokat. Még annyi lenne a kérdésem, hogy a BME hallgatóit milyen versenyekre hívná meg, illetve milyen honlapon érdemes tájékozódni a lehetőségekről (oktatás, versenyek, bajnokság)?
Több jó honlapot is lehet találni, szerencsére egyre több szövetség megtalálható az interneten, így nem nehéz a lakóhelyhez, esetleg iskolához közeli lehetőséget találni. Kőbányán havonta rendezünk rangsorolt versenyeket, ahol lehetőséget biztosítunk ÉLŐ pontszám gyűjtésére. Az első honlap, amit ajánlani tudok, a Budapesti Sakkszövetség honlapja, ahol naprakész, friss és releváns információkat tudhat meg az érdeklődő az eljövendő eseményekről, oktatásokról. Oktatóként részt veszek a Sakksarok Oktatási Központ munkájában is, ahova szintén szívesen várunk minden kedves sakk iránt érdeklődőt legyen fiatalabb, vagy idősebb korosztály tagja.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s