Tanárnő, kérem! – Dr. Jobbágy Andrea

Tanar_ur_keremLassan a félév végére érünk, így hát elérkezettnek véltem azt a pillanatot, hogy újabban ne csak férfi oktatóinkat, hanem nőket is megkérdezzek – még ha ez cikksorozatunk címével ellentétbe is kerül. Az igen humoros és derűs válaszok láttán bebizonyosodott, hogy valóban jól döntöttem. Biomérnök hallgatótársaim bizonyára ismerik Dr. Jobbágy Andrea tanárnőt, aki a biósokat még gólyakorukban tanítja a környezetvédelem alapjainak csínjára-bínjára. A végtelenül kedves, közvetlen és fiatalos tanárnő válaszait olvashatjátok tehát.

 JA

1.) Mi volt a legravaszabb gyermekkori csíny, amit elkövetett?

A fotelágyban esetenként meglazítottuk a dugókat, és a kulcslyukon át néztük, amint a legnagyobb becsben lévő, és ezért a legkényelmesebb helyre ültetett vendégek, nagyhírű sebészprofesszorok hanyatt estek.

2.) A jó öreg “mi leszel, ha nagy leszel” kérdésre mi volt anno a válasza? (Akkor sejtette, hogy egyetemi tanár lesz?)

Gyermekkoromban szerettem volna énekes-táncos színésznő lenni, aztán később műfordító. Emlékszem, hogy tanítottam a körbeültetett babáimat is, de már nem tudom, mire.

 3.) Legviccesebb vizsga, amire emlékszik?Makeup-Girls-636

Volt egy görög származású tanár, akinek szemlátomást különösen tetszettek a csinos lányok. Ezért tanulás helyett a koleszban azzal foglalkoztunk, hogy hogy mutatunk a legjobban. Természetesen mini szoknya és mély dekoltázs, no meg egy pár különleges fülbevaló, amit a vizsgáról kilépő lány az ajtó előtt rendre átadott a belépőnek.


4.) Diákként kik/milyenek voltak a kedvenc tanárai?

Csodáltam Görög Jenő bácsit, aki mikrobiológiából érdekes történeteket mesélt, vagy Szántay akadémikus urat, aki szintén sokat anekdotázott. Talán ezért teszem ezt én is.
Jólesett, hogy a Balla tanár úr „Cigánykának” hívott és megtitrálta a mintáimat. Sokan tekintettek barátsággal „embernek”, ez oldotta a feszültséget, főleg a laborokban.

5.) Annak idején milyen módszerekkel tanult? Mit javasolna ezek közül a mostani diákoknak?studying

Az első nap szépen elosztottam az anyagot, úgy, hogy még 2 nap maradjon az ismétlésre. Természetesen ezt aztán minden nap újra osztottam, egyre nagyobb adagokra. A végén gyakorlatilag éjjel-nappal tanultam, lábam hideg vizes lavórban, szemembe világító lámpával.
Ezt nem javasolom. Talán érdemes megkísérelni az előadásokra való bejárást.


6.) Puskázott-e valaha (az egyetemen)? Ha igen, hogyan?

Előfordult, hogy írtam némi információt a combomra a szoknya alatt, egyszer meg kifogyott golyóstollal egy üresnek tűnő papírra. De itt nagyon körültekintőnek kell lenni, mivel csak bizonyos fényviszonyok mellett látszik a szöveg, és bejöhet a pánik.

arielpanic

7.) Mi a kedvenc röviditala?birspalinka

Leginkább a birspálinka.

8.) Ki (volt) a példaképe, és miért?

Talán legtöbbet az édesapámtól igyekeztem ellesni. A saját maga által kifejlesztett és töretlenül megtartott értékítéletet, az igényességet minden területen, a sokirányú érdeklődést, a küzdeni tudást, a lenyűgöző mozgás- és beszédkultúrát, és a finom humort, amin könnyesre röhögtük magunkat.

9.) Sör vagy bor?

Egyik sem, hanem a lime-os koktélok.

limekoktél
10.) A pohár félig tele van, vagy félig üres?

Mindenképpen félig tele. És a legtöbb „rosszban” lehet valami pozitív. Ha más nem, akkor a tanulság.

11.) Mi a kedvenc filmje, rajzfilmje?

 Kedvencem nincs. Az emberi, lelki problémákkal foglalkozó filmek érdekelnek.

12.) Mi a legpoénosabb emléke egyetemi éveiről?

 vénpartyA Hármashatárhegyen voltunk tankörbulin. Az egyik évfolyamtársam egy pohár borért „kivásárolta” az öreget a tangóharmonikájából, és órákon át játszotta mi meg énekeltük a magyar nótákat. Lefelé is egész úton énekeltünk, majd később a 6-os villamoson is. Nekem, mint főnótázónak pedig egyre csak azt mondták, hogy „Amál (így hívtak), azt énekeld, hogy: hogy te milyen szép vagy, hogy te milyen jó vagy”.

13.) Gyermekkorában megette a spenótot?

Nagyon utáltam a spenótot, de csak egy ételt volt szabad „kihagyni”, ez pedig a „kinéző halleves” volt, aminek a tetejéről pislantott ki a halfej.

halfej

14.) Ha megszólíthatná ifjúkori énjét, mit tanácsolna neki? Mit csinálna másképpen?

Szerintem értelmetlen az a gondolat, hogy „mégiscsak a Hufnágel Pistihez kellett volna feleségül menni”. Nem tudhatjuk ugyanis azt, hogy milyen lett volna egy másik út, amin sosem jártunk. Nagyon kevés az a dolog, aminek helytelensége biztosan beigazolódik, mint a lyukba-lépés vagy pénz-elvesztés a tőzsdén. Szégyellem azonban azt, hogy megbántottam embereket, akik azt nem érdemelték meg, azokat a tetteimet, amivel szüleimnek fájdalmat okozhattam.

15.) Mennyire különböznek a mostani diákok azoktól, akikkel együtt járt egyetemre? Mennyire különböznek a tanárok az akkoriaktól? (Javult vagy romlott a helyzet?)ygen

A mai diákokat egy „materiálisabb világ” veszi körül, internet, mobil, stb., amivel tudásuk, kitekintésük talán jelentősebb, ill. bizonyos szempontból nagyobb. Kevesebb azonban a pénzben nehezen kifejezhető érték, mint hivatástudat, emberszeretet, megértés, megbocsátás, netán szerelem. Kevés az információcserét meghaladó beszélgetés, nincs nótázás, romantika.
A tanárok inkább egyformák, mint régen, a különbözőség izgalma, a karakterek érdekessége halványult.

16.) Szeretne valamit üzenni a diákoknak?

Azt üzenem, hogy szeretem őket. Részben azért, mert többségükben arra méltók, részben pedig azért, mivel valakinek az utálása nagy mennyiségű haszontalan energia felemésztését jelenti.
loveA „jó tanácsom” pedig az, hogy képzeljék el Önmagukat kívül-belül a lehető legmagasabb szakmai és emberi színvonalon, és időnként számoljanak be ennek a Kiválóságnak. Ha pedig valami nem úgy sikerül, ahogyan szerették volna, a hibát elsősorban Önmagukban keressék – még akkor is, ha nyilvánvalóan más a fő hibás – és legyenek nagyon kritikusak! Nagy boldogságforrás az, ha sikeresen oldunk meg feladatokat, melyekhez tehetségünk és szüntelenül gyarapítható képességeink legjaván kell teljesíteni.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s