Anyukámmal már száz éve készültünk arra, hogy végre kipróbáljuk, megízleljük a rebarbarát. Ez sokáig váratott magára, ugyanis kicsiny országunk bővelkedik a fincsi gyümölcsökben, eddig nem “fanyalodtunk” rá a “barbárok gyökerére”. Jelentjük kipróbáltuk, (habár eperrel gazdagítva) és isteni savanykás íze van!
Elkészítés nehézsége: könnyű
Elkészítés ideje: durván 1 óra (fél óra előkészület, fél óra sütés)
Árkategória: nem olcsó
Hozzávalók:
A tésztához:
- 18,5 dkg margarin
- 30 dkg liszt
- 9 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
- 1,5 evőkanál tejföl
- egy citrom reszelt héja
- tojásfehérje a kenéshez
A töltelékhez:
- 30 dkg eper
- 20 dkg rebarbara
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 púpos evőkanál keményítő
- 1 púpos evőkanál vaníliás pudingpor
- Utóbbi kettőből ha az egyik éppen nincs otthon, helyettesítsd nyugodtan a másikkal! 🙂
Elkészítés:
A töltelékhez az epret és a rebarbarát megtisztítjuk, és körülbelül 2 centiméteres darabkákra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, és körülbelül negyed órát állni hagyjuk.
Ezalatt a tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
Sütőpapírral kibéleljük, vagy vajjal kikenünk egy piteformát (az alacsony, “recés” falút :D).
A tésztából egy jó nagy maréknyit félreteszünk, ebből lesz a rács a tetején, a maradékot pedig két folpack közt kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőforma széleit is (ez egy nagyon jó praktika, hiszen nem lesz letapadt tésztadarabkás se a sodrófa, se a nyújtódeszka, így megspórolunk pár percnyi suvickolást).
Ha megfelelő méretűre nyújtottuk, a felső folpackot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a formába, beleigazítjuk, majd lehúzzuk róla a másik fóliát is.
A töltelékről leöntjük a levet (hogy ne ázzon át a tészta), amit engedett, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz a vaníliás cukrot, a keményítőt és a pudingport is.
Ezután beleborítjuk és elsimítjuk a tésztával kibélelt sütőformába.
A maradék tésztát körülbelül fél cm vastagságúra nyújtjuk (érdemes ezt is két folpack között), és ujjnyi vastagságúra vágjuk.
A tésztacsíkokat egymásra merőlegesen, felváltva, a pite tetejére rakjuk. Egy-egy párhuzamos csík között körülbelül 2 cm távolság legyen. A csíkok végeit a pite szélével, egy villa segítségével összenyomkodjuk.
Ezután a pitét megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat! 😉
Kedves Martos Rádió!
A fenti recepthez kiposztolt fénykép az én tulajdonom, kérem, hogy egyeztessünk ennek használatáról.
http://flapret.blogspot.com/2012/06/epres-rebarbaras-pite.html