Heti Recept – Epres-rebarbarás linzer-pite

Heti ReceptAnyukámmal már száz éve készültünk arra, hogy végre kipróbáljuk, megízleljük a rebarbarát. Ez sokáig váratott magára, ugyanis kicsiny országunk bővelkedik a fincsi gyümölcsökben, eddig nem “fanyalodtunk” rá a “barbárok gyökerére”. Jelentjük kipróbáltuk, (habár eperrel gazdagítva) és isteni savanykás íze van!

Elkészítés nehézsége: könnyű
Elkészítés ideje: durván 1 óra (fél óra előkészület, fél óra sütés)
Árkategória: nem olcsó

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 18,5 dkg margarin
  • 30 dkg liszt
  • 9 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 evőkanál tejföl
  • egy citrom reszelt héja
  • tojásfehérje a kenéshez

A töltelékhez:

  • 30 dkg eper
  • 20 dkg rebarbara
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 púpos evőkanál keményítő
  • 1 púpos evőkanál vaníliás pudingpor
  • Utóbbi kettőből ha az egyik éppen nincs otthon, helyettesítsd nyugodtan a másikkal! 🙂

Elkészítés:

A töltelékhez az epret és a rebarbarát megtisztítjuk, és körülbelül 2 centiméteres darabkákra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, és körülbelül negyed órát állni hagyjuk.
Ezalatt a tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
Sütőpapírral kibéleljük, vagy vajjal kikenünk egy piteformát (az alacsony, “recés” falút :D).

A tésztából egy jó nagy maréknyit félreteszünk, ebből lesz a rács a tetején, a maradékot pedig két folpack közt kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőforma széleit is (ez egy nagyon jó praktika, hiszen nem lesz letapadt tésztadarabkás se a sodrófa, se a nyújtódeszka, így megspórolunk pár percnyi suvickolást).
Ha megfelelő méretűre nyújtottuk, a felső folpackot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk  a formába, beleigazítjuk, majd lehúzzuk róla a másik fóliát is.

A töltelékről leöntjük a levet (hogy ne ázzon át a tészta), amit engedett, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz a vaníliás cukrot, a keményítőt és a pudingport is.
Ezután beleborítjuk és elsimítjuk a tésztával kibélelt sütőformába.

A maradék tésztát körülbelül fél cm vastagságúra nyújtjuk (érdemes ezt is két folpack között), és ujjnyi vastagságúra vágjuk.
A tésztacsíkokat egymásra merőlegesen, felváltva, a pite tetejére rakjuk. Egy-egy párhuzamos csík között körülbelül 2 cm távolság legyen. A csíkok végeit a pite szélével, egy villa segítségével összenyomkodjuk.

Ezután a pitét megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat! 😉

Epres-re

Egy gondolat a(z) “Heti Recept – Epres-rebarbarás linzer-pite” című bejegyzésnél

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s