A színházról rendkívül szakszerűen

maszk_236965_10316Még mielőtt bárki gyorsan továbblapozna, hogy ah, kultúra… biztosan tök uncsi dolgokról lesz itt szó, előre szólok: lehet, hogy tényleg az lesz, de mi van, ha mégsem, és mondjuk tudok újat mondani… Elgondolkodtató. Tehát, csapjunk is bele a lecsóba! Alapvetően az elsődleges célom az lenne ezzel az egésszel, hogy az emberekhez, jelen esetben konkrétan hozzátok, hallgatókhoz kicsit közelebb hozzam a témát, bár hiszek benne, hogy vannak jószerével színházkedvelő olvasók is. Bárki, aki azt feltételezi, hogy én értek ehhez a témához, az téved, elég erősen. Én szimplán csak egy olyan ember vagyok, aki általában elfeledkezik arról is, hogy fiú-e vagy lány, amint elkezdődik az előadás.

De mi az, amiért ennyire oda lehet lenni érte, meg amúgy is mi a franc egyáltalán a színház?!

A színház, mint fogalom nem merül ki csupán a színpadon mászkáló, néha vicces, néha komoly hangnemben szónokló, esetenként énekelő, hősi halált haló színészek összességében. Márpedig a színdarab elkészülése előtti ötletelések, a darab alatt a színfalak mögött zajló munkálatok nélkül nem érne semmit az egész. Tízszer, tizenötször, nagy színházakban akár még sokkal többször annyi ember vesz részt egy darab életre hívásában, mint ahány színész az adott előadás folyamán a színpadon megfordul. Egyes nagyobb szabású előadások esetében technikusok, világosítók, kellékesek, öltöztetők, fodrászok és sminkesek egész hada dolgozik akár az egész darab folyamán, hogy minden gördülékenyen menjen a színpadon. És még szót sem ejtettünk az előkészületekben résztvevő jelmez- és díszlettervezőkről, zenés darabok esetén egy komplett szimfonikus zenekarról, a rendező asszisztensről, magáról a rendezőről és a cselekmény elkezdésekor majdhogynem “kisisteni” szintre emelkedő ügyelőről. (Az ügyelő az a személy, aki már folyamat kezdetétől ott van a próbákon, hiszen a darab során ő ad jelet a világosítóknak, a hangosítóknak, esetleg a díszletezőknek, az ő hangja szól az öltözőkbe felszerelt hangfalakból, hogy épp melyik jelent következik és mely színészek játszanak benne, és ő az, akinek a hangját akkor is hallhatjuk, ha csupán nézőként megyünk a színházba: “Megkérjük kedves vendégeinket, hogy foglalják el helyüket, az előadást 5 perc múlva megkezdjük.” S mindezek felett ő az egyetlen ember, aki megállíthatja az előadást például egy esetleges baleset miatt.) Egy szó mint száz, a színház egy nagyon komplex, nagyon jó szervezetettséget igénylő darálógépezet, amibe felül kreativitást passzíroznak és jó esetben alul, a nézők számára, többé-kevésbé emészthető formában kipotyog a pozitív színházi élmény, vagy ha már eszméletlenül emelkedettek akarunk lenni: a katarzis.

Huhh, na ezen rögtönzött írásbeli kiselőadás után evezzünk egy kicsit kézzelfoghatóbb vizekre. Feltételezésem szerint mindenki tisztában van vele, hogy egyetemünk falai között, egészen pontosan a K épület 2. emeletén található a Szkéné színház. Akihez még nem jutott el az infó és esetleg azért nem járt színházba, mert három napig kellett volna koplalni és éhhalál közeli állapotba kerülni, esetleg a szobatárs kajáját dézsmálni suttyomban, mert nem volt rá pénze, annak jelentem, az előadások nagy része csak egy ezresbe kerül. Na jó, persze, tudom én, hogy az három sör a Csocsóban, de ha emellett belefér a keretbe, csak ajánlani tudom. Akit sikerült elgondolkodtatnom, annak figyelmébe ajánlanám A nagy füzet című darabot, ami sokak számára ismerősen csenghet (további információért katt ide). Ha minden igaz, jövő héten újra jelentkezem. Addig is igyatok sok sört, ha nem néztek meg egy előadást sem. Ha viszont igen, akkor pacsi nektek és igyatok még többet!(:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s