Hát ha van süti, amit tök másképp csinálunk mi a családban, akkor az a Rigó János! Nem igazán hasonlít a Pákozdról származó névadójára, de legalább annyira finom (ha nem finomabb)! Nálunk ez leginkább húsvéti sütemény, de van, hogy máskor is megcsináljuk, annyira megkívánom… 🙂
Elkészítés nehézsége: könnyű
Elkészítés ideje: durván 1 óra
Árkategória: olcsó
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg kristálycukor
- 4 tojás
- 10 evőkanál hideg víz
- 10 dkg dió
- 20 dkg liszt
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
- 20 dkg margarin
- 14 dkg porcukor
- 4 dl tej
- 2,5 kanál liszt
A csokimázhoz:
- 10 dkg vaj (fontos, hogy ne margarin legyen!)
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 3 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A tésztához a kristálycukrot, a 4 tojás sárgáját és a 10 kanál vizet elkeverjük, és hozzáadjuk a lisztes-sütőporos-kakaós keverékhez. A diót a tésztába keverés előtt durvára vágjuk. Ezután a tojások fehérjéjét felverjük, és nagy mozdulatokkal – nehogy a hab összetörjön – belekeverjük a tésztába. 180 fokon megsütjük.
A töltelék, vagyis inkább krém elkészítéséhez a tejből és a lisztből pépet főzünk, majd hozzáadjuk a vajjal kikavart porcukrot. Ha kihűlt a tészta, rákanalazzuk a krémet.
Végül a mázhoz a vajat, a kakaót és a cukrot folyásra melegítjük és a tésztára öntjük.
Személyes véleményem: omnomnomnomnom… 🙂
Jó étvágyat hozzá! 😉