Tanár Úr, kérem! – Dr. Farkas László

Tanar_ur_keremÜdv, VéBéKá!

Egy rövidke, ámde annál inkább lazulós, fesztiválozós, vidékenlevős, napozós, lubickolós, de mindeközben pedig melós nyár után újra itt vagyok nemrég született Tanár Úr, kérem! c. rovatommal.
Gólyácskáknak mesélném, hogy ez egy olyan rovat, amiben hétről-hétre mindig más, a VBK-sok buksiját mindenféle okossággal tágító tanárok válaszait olvashatjátok standard kérdéssorra. (Érdemes tehát visszalapozgatni a rovat korábbi számaihoz, ahol megtalálhatjátok Dr. Veszprémi Tamás, Dr. Nyulászi László, Jobbágy Andrea, Dr. Deák András, Dr. Koczka Béla, Dr. Pokol György válaszait is).

Ebben a félévben kezdésként most is mindannyiótok számára ismert személy válaszait olvashatjátok, mégpedig Dr. Farkas László személyében. Igen, ő tartotta (tartja) azokat a frenetikus biztonságtechnika előadásokat, amikre hasznosságuk mellett már csak az órák kitűnő hangulata miatt is megérte/megéri bejárni.

SONY DSC

1., Mi volt a legravaszabb gyermekkori csíny, amit elkövetett?

Általános iskola II. osztály: megpróbáltam eldugni a bizonyítványom, mert több tárgyból megbuktam. Hatalmas verés lett a vége.

2.a) A jó öreg “Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre mi volt anno a válasza?

Mint minden kisgyerek, mozdonyvezető és temetési kocsis akartam lenni én is. chemist Gimnáziumban földrajzból országos tanulmányi versenyen első tízben voltam (felvételi nélkül mehettem volna egyetemre, de nagyon jó kémia tanárom volt, így inkább a felvételivel járó vegyészmérnöki szakot választottam).

2.b) Akkor sejtette, hogy egyetemi tanár lesz?

Nem, csak a BME elvégzése után gondoltam erre.

3., Melyik tárgyat szenvedte meg a legjobban az egyetemen?

Fizika. Abban a formában értelmetlennek tartottam.

kertszkedes014., Mi a hobbija?

Az évek során változott, jelenleg az unokáim, bridzs, kertészkedés.

5., Legviccesebb vizsga, amire emlékszik?

Fizika; mentem egy hosszú folyóson, folyosó végén nyitott ajtó, ott ült a vizsgáztató tanár, amíg mentem, addig is kérdezett, mikor beértem a szobájába, mondta, minek veszem le a kabátom, ha egy ilyen hosszú út alatt semmire sem válaszoltam, jöjjek máskor, amikor már tudom az anyagot.

6., Diákként kik/milyenek voltak a kedvenc tanárai?

Ma már jó emlékeim vannak azokról, akik keményen megdolgoztattak. A jelenleg még élő tanárokat nem kívánom megnevezni, hálával gondolok Varsányi György professzorra.

7., Annak idején milyen módszerekkel tanult? Mit javasolna ezek közül a mostani diákoknak?

Ahogy ezt minden kurzus elején javaslom a hallgatóknak, az előadás, és ha volt, a jegyzet anyagának önálló feldolgozása.

8., Puskázott-e valaha (az egyetemen)? Ha igen, hogyan?

Egy egyetemi hallgatónak feladata, hogy próbáljon puskázni (az oktatóé, hogy ezt a tevékenységet visszaszorítsa). Vizsgákra kis fecnikre feldolgoztam az anyagot, azt próbáltam használni.

no_cheating

9., Mi a kedvenc röviditala?

Pálinka (ne legyen mézes, és ágyas).

10., Sör vagy bor?wine&cheese

Orvosi javaslatra iszom napi 1 deci száraz vörösbort.

11., Ki (volt) a példaképe, és miért?

Különböző területen más és más, egyetemi oktatók közül Varsányi György (rendkívül sokat követelt, rendkívül objektívan bírálta el a hallgatók tudását).

12., A pohár félig tele van, vagy félig üres?

Félig tele.

13., Mi a kedvenc filmje, rajzfilmje?

Sem filmből, sem rajzfilmből nem szívesen emelek ki csak egyet.

14., Mi a legpoénosabb emléke egyetemi éveiről?

Jó emlékeim vannak egy fegyelmiről (amit én kaptam), néhány kártyapartiról, néhány érdekes vizsgáról. Összességében szép öt év volt.

ace_1
15., Gyermekkorában megette a spenótot?

Megfelelő nevelés után igen.

16., Ha megszólíthatná ifjúkori énjét, mit tanácsolna neki? Mit csinálna másképpen?

Párhuzamos életet nem lehet élni, nem tudom, hova vezetett volna, ha bizonyos helyzetben másképp döntök, így alakult, elégedett vagyok helyzetemmel.

17., Mennyire különböznek a mostani diákok azoktól, akikkel együtt járt egyetemre? Mennyire különböznek a tanárok az akkoriaktól? Javult vagy romlott a helyzet?

A helyzet romlott (sok pénz hiányzik a felsőoktatásból), a diákok pedig úgy viselkednek, ahogy egy húsz év körüli fiataltól elvárható.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s