Kocsmatúra – Oportó

preaperHajnali 1 óra van? Totál készen vagy?  Nincs nyitva se a Drönk, se semmilyen más szórakozóhely, de te még meg akarsz inni? Menj az Oportóba, a kisfröccs nem ítél el érte.

 

 

Anyukám azt tanította, ha valamiről nem tudok jót mondani, inkább hallgassak. Most meg fogom szegni ezt a fogadalmamat, és írok pár sort erről a kis kocsmáról,amit nevezhetünk a hajnali kettőkor nem elég részegek utolsó mentsvárának.

oporto001

Maga a hely egy pincehelyiségből és egy kialakított galériában áll a  XI. kerületi Bercsényi utca 12. szám alatt. A bejárat elég marcona hangulatot ad első ránézésre, és aki belép ne számítson jobbra. Ennek a helynek a hangulata olyan, mint a filmekben, mikor a nyomozó elmegy egy alvilági helyre információt szerezni a helyi csapostól (tudjátok ami után mindig jön a kocsmai verekedés). A lefelé vezető lépcsőről látott látvány megmelengeti az ember szívét. A helyi alkesz, aki megugrana egy kecskét 1 kisvidékiért, a rocker, aki marha királynak hiszi magát,mert van rajta egy Tankcsapda póló, a megfáradt munkás és az unatkozó “elvontkeménygyerek” egyetemisták.

Azonban ahogy a pulthoz lépsz, és rendelsz magadnak a csapostól egy sört, megváltozik a hely hangulata… Ja nem, mert a pultos egy morcos fintorgó öregember, aki a halálba kívánja a teljes társaságot, és azon gondolkodik, hogy az ablakon lévő rácson vagy ajtón keresztül dobjon ki, ha nem megfelelő az arcszerkezeted. Sajnos a precíz csapolás és gyors kiszolgálás nem segít azon a tényen, hogy bizony itt valaki minden áldott nap bal lábbal kel fel, és minden “kedvességét” rajtad éli ki.

A hely igazi romkocsma. A falakra ragasztott 20 éves újságok, a lepukkant csocsóasztal, a sok csövesszagú vendég mind tesz a hely hangulatához. Még az a szerencse, hogy már nem lehet dohányozni bent. Annak idején a lépcső tetejéről 11 után nem lehetett látni, hogy van-e szabad hely.

A hely magas nívójához képest az árak hasonló szinten állnak a környékbeli egyetemista helyekkel. Talán az oportót (amiről a hely kapta a nevét) emelném ki, és az egyetlen jó dolgot ezen a helyen, a zsíros kenyeret. Nem tudom, melyik marketinges volt az a zseni, aki ezt kitalálta, de éjjel 3-kor nem létezik ennél jobb sörkorcsolya, ha lusta az ember megszakítani az ivást egy gyrosszal. Található egy tévé is, de kétlem, hogy bárki is itt akarna meccset nézni.

Oportó szőlő     fotó: Kőszály

Ez is oportó, csak egy fokkal jobb minőségű.

Talán eddig négyszer voltam ezen  a helyen, de van két élményem, ami szerintem le fogja írni, miért is mondanám ezt a helyet ledöbbentőnek. Egyik alkalommal bementünk legurítani pár sört, mert más már nem volt nyitva (a Szonáta meg drága, de ezt majd egy másik cikkben). Leültünk iszogatni, erre egy 50 év körüli fickó odajön, hogy látja rajtunk, hogy egyetemisták vagyunk, szóval idejönne beszélgetni, meg mesélni mert ő egy alkalmazott fizikával foglalkozó professzor. Amikor bemutatta, hogy az 5 forintos érme ráragad az ujjára, és fel tudja vele emelni 2 másodpercig, közölte teljes megelégedettséggel, hogy őt azok ott fenn nem tudják értékelni, pedig  alkalmazni tudja a fizikát. Ekkor jött el a pillanat, hogy fogtuk magunkat, 4 másodperc alatt megittuk a sörünket, és leléptünk.

A másik hasonló történet a záróvizsgám után történt. Már délután öttől masszívan súlyt emeltünk, és már csak ketten voltunk életben, mikor hajnal kettőkor átmentünk az Oportóba. Iszogattunk, beszélgettünk, majd meghallottuk, hogy a szomszéd asztalnál egy srác és egy csaj valamilyen kémiai tudományos maszlagot nyom. Kérdeztük, hogy miről van szó, beszállhatunk-e mi is. A csaj elkezdte magyarázni, hogy biomechanikát tanul. Egy jó fél órás beszélgetést folytattunk le az adott témában (meglepően értelmes módon), mikor közli, hogy bocsi, de most épp randiznak, szóval ha nem gáz romantikáznánk tovább. Valami ott elszakadt kettőnkben, mikor kiderült, hogy hajnali háromkor az Oportóba valaki levisz egy csajt randizni. Nem csoda, hogy a csaj is inkább velünk állt neki beszélgetni.

Összegezve, ha minden kötél szakad, nagyon nincs pénzed, hajnali kettő van, és nincs semmi más nyitva, hajrá. Azon kívül csak nagyon kalandvágyó embereknek.

Elhelyezkedés:  Budapest XI. kerületi Bercsényi utca 12.

Nyitvatartás: H, K, Sz, Cs, P: 13-04; Szo: 15-04; V: 16-04

Összegzés a 10 sörös rendszerhez mérten:

Sör: Pluszpont a Borsodiért
SÖR SÖRSÖRSÖRSÖRSÖR

Bor: rossz, de legalább olcsó+ oportó meglepően finom
SÖRSÖRSÖRSÖRSÖRSÖRSÖRSÖR

Rövid: alapvetők, semmi extra
SÖRSÖRSÖRSÖRSÖR

Hangulat: Aki már mindent feladott, esetleg, öngyilkos hajlamú hörcsögöknek
SÖRSÖR

Pultosok: A pont csak a sebességért jár
SÖRSÖR

Randihely: Lásd sztori

SÖRSÖR

Partyhely: Ha megpróbálod, repülsz
SÖR

Omlásveszély: Meglepően jó omlás/ár arány
SÖRSÖRSÖRSÖRSÖRSÖRSÖR

Kiemelkedő ajánlat: Oportó+ zsíros kenyér kombó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s