Modern költészeti stílus, avagy betekintés a slam poetry világába

slam-poetryA slam poetry története múlt század nyolcvanas éveinek közepén kezdődött, amikor egy bizonyos Marc Smith nevezetű építőipari munkás, önjelölt költő és barátai a kedvenc szórakozóhelyükön felolvasó esteket szerveztek saját maguk szórakoztatására. A kezdeményezés azonban olyan sikeres és a baráti körön kívüli emberek számára is mulattató volt, hogy a korábban szórakozásnak induló verselgetés népszerűségénél fogva versennyé nőtte ki magát.

A hangsúly inenntől kezdve a versek milyenségéről, a mű előadásának stílusára helyeződött át. Az ezt követő években a stílus könnyedségének, könnyen értelmezhető szövegezésének és hummorral tűzdelt elemeinek köszönheten gyorsan rabul ejetett Európa országait is, majd 2006-ban a budapesti Műcsarnok által rendezett, később költők és rapperek csatájaként elhíresült Budapest Slam keretein belül elkezdte meghódítani Magyarországot is.

A nagy áttörés azonban hat évvel később, 2012 őszén érkezett el, mikor a Trafóban megrendezésre került az I. Országos Slam Poetry Bajnokság, melynek bajnoka nem más, mint az azóta is veretlen (AKPH-s) Süveg Márk Saiid lett.

Netán tetszett Saiid monológja? Itt az alkalom, hogy élőben és meghallgasd, hiszen egy hét múlva, október 26-án este 8 órától kerül megrendezésre a III. Országos Slam Poetry Bajnokság, melynek során a 26 döntőbe jutott küzd meg egymással a dobogó legfelső fokáért. A tét nem csekélyebb, mint a novemberi Malmöben megrendezendő Európa Bajnokságra való kvalifikáció, tehát izgalmas verseny elébe nézhetünk.

slambudapest

“Az élmény egyszerre költészeti, színházi, zenei, vizuális és a sporthoz is köze van, hiszen verseny, szurkolni meg illik valakinek. Vagy éppen ellen, mert nehogy már megint a Saiid nyerjen… Aki volt az előző két bajnokságon, biztos itt lesz megint, és már elővételben megveszi a jegyét – igen, ez egy jó tanács mindenkinek!”

Személyes tapasztalat alapján mondom, hogy valójában nagyon szórakoztató tud lenni egy ilyen este barátok és egy (vagy inkább több) fröccs társaságában, főleg ha egy aktív, a műsorszámokra reflektáló közönség részesei lehetünk, hiszen itt a színházzal ellenétében megengedett az előadás közbeni tetszés, vagy esetleges nem tetszés kinyilvánítása. Sőt, ha vállalkozókedvűek vagyunk, egy kis szerencsével mi is a zsűri tagjaivá válhatunk. De ha esetleg mégsem kerülnénk be a zsűribe, vigasztalhatjuk magunkat azzal, hogy bár nem a legaktívabb módon, de hozzájárultunk a kortárs költészet épüléséhez belépőjegyünk megvásárlásával.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s