A fajok eredete – Nézőművészeti Kft.

maxresdefaultMár viszonylag régebb óta szemezgetek a Szkéné Színház honlapján, a Műsor menüpont alatt fellelhető A fajok eredete című színdarabbal, de csak most, a hosszú hétvége keretein belül volt végre időm, hogy utána olvassak, mi fán is terem ez az egész. Nos, a keresgélés eredményének még ezen a szürke és borongós napon is sikerült mosolyt csalnia az arcomra.

A Szkéné honlapján azonban nagy bánatomra nem találtam túl sok információt, csupán egy rövidke szöveg fogadott, amiben nem túl meglepő módon az állt, hogy Darvin ugyanezen című művéből kiindulva hoztak létre egy színdarabot (vagy legalábbis valami olyan féleséget), ami elég paradox módon, de megpróbálja egy tető alá hozni a tudományos ismeretterjesztést és a költészetet. Ezen sorok bősz pislogással történő olvasása után megláttam, hogy a bal oldalon található egy videó A fajok eredete3.wmv címmel. Egészen pontosan ez volt az a videó:

Nem tudom, ki hogy van vele, de számomra elég érdekes volt a nyújtott audiovizuális élmény. Annyira érdekes volt, hogy egyik legkedvesebb barátunk (Google) segítségével el is kezdtem tovább keresgélni elejtett információk után, és végül rábukkantam a darab előzményére, ami már önmagában véve is elég erős abszurdum.

Az egész darab alapvetése az evolúció és annak furcsaságai, illetve az, hogy miért pont az ember áll az evolúciós piramis csúcsán… A sztori azonban egy valóban létező dokumentumon alapul, melyben leírták, hogy Angliában egy farmon a csirkéket úgy tenyésztették/hízlalták, hogy körülbelül 15 csirkét betettek egy szűk ketrecbe és ott etették őket, így azok a felszedett kilókat nem tudták a szaladgálással ledolgozni. Ez eddig mind szép és jó – vagy legalábbis logikus -, de a történet nem ér itt véget.  A mozgáshiány következtében a csirkék nagyon ingerültté váltak és ennek kiküszöbölése végett -, hogy lekössék őket – tv-ket helyeztek el a ketrecek előtt, és sorozatokat kezdtek el nekik vetíteni, mivel ugye mozogni nem akarták hagyni szerencsétlen csirkéket. Egy ideig gördülékenyen működött a dolog: a csirkék boldogan csipegettek a Dallas nézése közben. Azonban egy idő után nem kötötték le a figyelmüket a sorozatok (szemben néhány emberrel), kiismerték a fordulatokat. Ebből kiindulva született meg az ötlet, hogy ha egy sorozat már nem is, de egy művészfilm biztosan lekötné a csirkék figyelmét, mondjuk valami Tarr Béla vagy Fellini stílusú…

A-fajok-eredete-Mucsi-Zoltán-és-Thuróczy-Szabolcs

 

Mindezt összegezve született meg a darab, melynek szereplői egy lecsúszó félben lévő producer (Scherer Péter) és egy hasonlóan lecsúszó félben lévő filmrendező (Mucsi Zoltán), akik együttes erővel megalkotnak egy filmet A fajok eredete címmel, a csirketelep vezetőjének (Thuróczy Szabolcs) megrendelésére.

Engem sikerült meggyőzniük, szóval csak ajánlani tudom a színdarabot. Viszont kicsit még várnunk kell rá, hiszen az október 10-én lévő előadást követően november 29-én, szombaton 19:00-tól lesz csak újra látható a Szkéné színpadán.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s