Viszem magammal – A Rájátszás-film

untitled-1_0Remélhetőleg előző cikkemmel sikerült felkeltenem az érdeklődésetek a kortárs költészet iránt, hiszen ezen a héten is egy ehhez kapcsolódó témával készültem. A korábbiakban már megismert Ezt is elviszem magammal című Erdős Virág versről címet kapott Rájátszás film 25-ödikei premierje után mostantól igyenesen elérhető mindenki számára az interneten.

De miről is szól valójában ez a “Viszem magammal”-os film, meg amúgy is mi a manó ez a Rájátszás…? Az utóbbi talán azok számára ismerősen hangozhat, akik olvasták előző cikkem, bár akkor nem igazán mentem bele a projekt kifejtésébe. A Rájátszás valójában egy olyan programsorozat, mely során a magyar pop-rock zenei világ apraja-nagyja kortárs költőkkel és írókkal karöltve megpróbálja újraértelmezni és esetleg újraírni, majd megzenésített formában előadni az adott verseket, irományokat.

A 30y-os Beck Zoltán így mesélt a Rájátszásbeli élményeiről, tapasztalairól :

rajatszas-filmplakat“A Rájátszásban az a jó, hogy nem arról szól, hogy hogyan leszel te személyesen nagyon nagy sztár, hanem arról, hogy hogyan lesz egy dal nagyon jó. És ha az úgy lesz nagyon jó, hogy te hátul vakarod a gitárt, akkor te arra koncentrálsz, mert azt akarod, hogy jó legyen. A Rájátszásban ez a jó, és ha ez megszűnne, nem is lenne értelme tovább csinálni. Az itt szereplő íróknak és zenészeknek mind megvan a saját színpada, amiről szabadon átsétálhat erre a közösre. De ahhoz, hogy ez működjön, szükséges az, hogy mindenki tudja: ez nem az ő színpada, hanem egy közös. És ezt nagyon jól tudjuk mind. Pedig nem volna evidens, hogy ennyi dudás megfér egy csárdában. A lényeg, hogy van egy kölcsönös bizalom és tisztelet közöttünk, és ez egy piszok nagy élmény.”

A nagy sikernek örvendő Rájátszás koncertek, a saját lemez és könyv után pedig a keddi nappal megjelent az 50 perces riportfilm, melyben tudomást szerezhetünk arról, hogyan is működik ez az egész és hogyan vált ilyen népszerűvé. Mindezek felett a film megpróbálja bemutatni azt is, hogy hogyan gondolkodnak az adott zenész, költő/író párok és hogy lett az egyszeri együttműködésekből állandó produkció.

Jó szórakozást a filmhez!(:

http://embed.indavideo.hu/player/video/53d9841989/

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s