Tanár Úr, kérem! – Dr. Szirmai Jenő

Tanar_ur_keremEddig szinte mindig a kar legnagyobb része által ismert oktatótól olvashattatok válaszokat, ám én azt gondoltam, bátran felkeresek alkalomadtán egy-egy olyan tanárt is, aki nem tett akkora ismertségre szert karunkon. Teszem ezt éppen azért teljes lelki nyugalommal, mert ez a valaki biztosan minden harmadéves biomérnök hallgatónak elfoglal egy valamirevaló szeletet a szívében. A mai napig jó érzéssel gondolok vissza azokra az analízis előadásokra, amiket Szirmai Jenő tartott, és fogadni mernék, hogy így vagytok ezzel ti is mindnyájan. Mindig mesélt valami viccet, az óra teljesen random pillanataiban, vagy stand up-olt egy ókori görög mítosz kapcsán valami jó sztoriról – néha még saját magát is zavarba hozva a fejben viccesnek gondolt, ám kimondva talán ciki poénokkal. Pont ez tette azonban szerethetővé, ettől még közelibbnek, emberibbnek éreztük őt, a 150%-os hallgatóbarát jellemével pedig messze az egyik legjobb tanárnak mondanám. Arról nem is beszélve, hogy tanítani is igen jól tudott, na de lássuk inkább, miket válaszolt, szavai hadd beszéljenek önmagukért.

szj

1., Mi volt a legravaszabb gyermekkori csíny, amit elkövetett?

Rendkívül utáltam óvodába járni és meg is szöktem, de szerencsémre megtaláltak. Utána meg jobban vigyáztak rám. 

2., A jó öreg “mi leszel, ha nagy leszel” kérdésre mi volt anno a válasza? (Akkor sejtette, hogy egyetemi moneytanár lesz?)

Mindig kitérő választ adtam, jeleztem, hogy milliomos leszek, de szerencsére ez nem következett be. Meggyőződésem, hogy a sok pénz deformálja az egyéniséget (persze az igaz, hogy a nagyon kevés is.)

 3., Melyik tárgyat szenvedte meg legjobban az egyetemen?

Politikai gazdaságtan órákon komoly konfliktusaim voltak. Nem tudtam elfogadni az akkori (nyolcvanas évek közepén járunk) egyoldalú elfogult és elavult tanokat. Kíváncsi is lennék, hogy akik akkor minket ilyenekkel etettek, most mit csinálnak és mit mondanak.

4., Mi a hobbija?

Szőlészkedem, borászkodom, persze csak amatőr szinten, de egy kisebb borversenyen a 2012-es fehér borom ezüstérmes lett. A kerti munka közben lehet kicsit gondolkodni a “lényeges dolgokról” is.

barneyclap

5., Legviccesebb vizsga, amire emlékszik?

diffsocksHa a saját vizsgáim közül nézzük, akkor volt egy esetem, amikor a 2. éves fizika szigorlatra mentem, ami akkor igen nehéznek számított. A vizsga után röhögtek rajtam és nem tudtam miért, de kiderült, hogy egy fehér és egy barna zokni volt rajtam. Kissé ideges lehettem.  

 6., Mi az, amit biztosan nem gondolnának Önről a diákok, mégis így van?

Az maradjon továbbra is titok!

7., Diákként kik/milyenek voltak a kedvenc tanárai?

Szerencsére több igen jó tanárom volt, az egyik a matematikát szerettette meg, a másik a történelmet – sokáig régész is szerettem volna lenni, de választanom kellett.

Szerintem a tanárnál nagyon fontos a tárgyi tudás, de ugyanilyen fontos, hogy a tanulónak felkeltse valami iránt a figyelmét, érdeklődését. Ezt sokféle módon el lehet érni, de abból kell kiindulni, hogy szinte mindenki rendkívül nagy szabad kapacitásokkal rendelkezik, és vágyik arra, hogy azt valamilyen módon kihasználja, de amellett ott van az energiaminimumra történő törekvés világegyetemet felölelő elve. Ezek viaskodnak az emberekben. Ha valaki megérzi, hogy van esély arra, hogy valamiben ő érdemben hozzátehet a világhoz, akkor a tanítás elérte a célját, és a tanuló, hallgató már önálló alkotóvá válik.

Szerintem ennek az állapotnak az elérése a tanítás és a tanár legfőbb feladata.

8., Annak idején milyen módszerekkel tanult? Mit javasolna ezek közül a mostani diákoknak?

Mindig csak azt tudtam megtanulni, amit leírtam, akkor viszont könnyen, valahogy az írás nekem egyben rögzítette és helyre tette a dolgokat.

9., Puskázott-e valaha (az egyetemen)? Ha igen, hogyan?

Nem, nekem mindig az volt az elvem, amit szoktam idézni a kollégáknak is, ha jól emlékszem A. Lincoln-tól származik:

“Nem az a lényeg, hogy győzöl vagy vesztesz, hanem, hogy hogyan játszol.”

10., Mi a kedvenc röviditala?sörbor

Saját “ágyas” törköly.
11., Sör vagy bor?

Mindkettő. 

12., Ki (volt) a példaképe, és miért?

Egyet nem tudok megnevezni, több embert becsülök ma is, és Szüleim biztosan közöttük vannak.

13., A pohár félig tele van, vagy félig üres?

Mindig optimista embernek gondolom magamat: itt is, ha szabad egy idézettel élnem, sajnos nem tudom, kitől származik:

“Mindig nézzél a nap felé, így az árnyékok mögötted maradnak”.

14., Mi a kedvenc filmje, rajzfilmje?

Nincs, inkább a könyvekkel töltöm a szabadidőmet.

15., Mi a legpoénosabb emléke egyetemi éveiről?

Nagyon sok “huncutság” történt, de ebbe ne menjünk bele.

16., Gyermekkorában megette a spenótot?

Igen, és a mai napig is szeretem.

17., Ha megszólíthatná ifjúkori énjét, mit tanácsolna neki? Mit csinálna másképpen?

Sok mindent másképpen látok, de ez így van rendjén. (Lásd még a 19. kérdésre adott választ.)

18., Mennyire különböznek a mostani diákok azoktól, akikkel együtt járt egyetemre? Mennyire különböznek a tanárok az akkoriaktól? (Javult vagy romlott a helyzet?)

Szerintem az emberek nem változnak, csak a körülmények, amihez a legtöbben alkalmazkodnak. Dosztojevszkij írja, hogy az “ember amilyen aljas, mindenhez hozzászokik”. Amit itt lényegesnek tartok, az inkább az, hogy próbáljuk megkeresni mindig a koroktól, divatoktól független értékeket és azokat továbbvinni. De, nem megkerülve a kérdést: szakmai irányból nézve kicsit romlott a hallgatók és a tanárok színvonala is, viszont a hallgatói szabadság olyan mértékben kibővült, hogy meg lehet találni valahol a világban a megfelelő szintű ismereteket.

19., Szeretne valamit üzenni a diákoknak?

Szeretném, ha mindannyiuknak lenne lehetősége egy nyugodt nyári napon egy árnyékos diófa alatt egy hűvös fröccsöt iszogatva elgondolkozni azon, hogy miért is vagyunk itt és mit is kéne csinálni. Mindenkinek persze más utat kell bejárni, ezért nincs univerzális algoritmus, de ha megengedik, leírok néhány pontot amit én fontosnak tartok, de mint az első pont mutatja, ezt kritikusan kell értelmezni:

  1. Mindenben, amit hallunk, kételkedni kell mindaddig, amíg meg nem győződünk igazáról.
  2. Egy kínai filozófust idézek, ha nem is szó szerint: “Megszülni és felnevelni, létrehozni és nem birtokolni, ez a legfőbb jó”.wine-sunset-background
  3. Ne csak a múlton rágódjunk, vagy a jövőt tervezzük, hanem a pillanatot is éljük át, erre utal a következő idézet: “Feledkezz meg a napokról és az órákról, hogy élvezni tudjad a percet!”
  4. Ne féljünk mindentől, higgyétek el, ha jó az irány, akkor bele kell vágni a dolgokba és az menni fog, ezt mutatja a következő idézet a Zorba, a görög című filmből: “Táncolj Zorba, a zene majd csak megjön valamikor”.
  5. Ha gondod van és valami nagyon nincs rendjén, vagy nagyon fel vagy dobva, akkor mindig gondolj arra, hogy “elmúlik”.

Üdvözlettel és köszönettel, mindenkinek sok sikert kívánva

Szirmai Jenő

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s