Tanár Úr, kérem! – Dr. Keglevich Péter

Tanar_ur_keremAkinek már volt szerencséje megismerni a Szerves Kémia Tanszéket, valószínűleg szép emlékeket őriz az ott dolgozók által tartott előadásokról, gyakorlatokról. Jó eséllyel a szerves szintetikus, vagy Biomolekulák kémiája labor is kedvenceitek egyike lehetett. Nekem legalábbis – és akik véleményét még ismerem – biztos, hogy ez az álláspontunk. Az e heti válaszadótól ugyan nem volt szerencsém tanulni, de barátaim elmondása szerint rendkívül hallgatóbarát, mind a tanítási stílusát tekintve, mind pedig emberként. Amit még nagyon szeretnek benne állítólag, hogy rendkívül lényegretörő módon készít fel a ZH-kra. 🙂 Nem rejtegetem tovább a zsákbamacskát, kellemes időtöltést kívánok Dr. Keglevich Péter válaszainak olvasásához!

kiskeglo

1., Mi volt a legravaszabb gyermekkori csíny, amit elkövetett?

A lakásunkban nem nagyon volt olyan dugi hely, amiről ne lett volna tudomásom. Az elrejtett édességeket kíméletlenül felkutattam és megritkítottam. Az első mobiltelefonomat egy karácsonyra kaptam volna meg ajándékként, de már egy hónappal korábban elcsentem a dobozából és sutyiban használtam.

2., A jó öreg “mi leszel, ha nagy leszel” kérdésre mi volt anno a válasza? (Akkor sejtette, hogy egyetemi tanár lesz?)pap

Amikor az általános iskola első osztályában volt egy ilyen körkérdés, akkor azt feleltem, hogy pap leszek. Akkor még nem gondoltam rá, hogy egyetemen tanuljak tovább. Később szóba jött az is, hogy focista leszek.

3., Melyik tárgyat szenvedte meg legjobban az egyetemen?

Nem könnyű egy tárgyat kiemelni, mert többel is alaposan meggyűlt a bajom. A Vegyipari gépelemek gyakorlat, a Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan illetve a Fizika 1M sem hagytak túl szép emlékeket bennem és az indexemben. Nem kötöttem szoros barátságot a Matematika 3 vegyészeknek (valószínűségszámítás) és a Folyamatirányítás kurzusokkal sem.

fir

4., Mi a hobbija?

Nagy szerelmem a labdarúgás, a baráti focikon kívül bajnokságokban is játszom. Ha tehetem, biciklivel járok mindenhova, az egyetemre is. Szeretek még filmeket, Barcelona meccseket és kvízeket nézni, zenét hallgatni, illetve társasjátékozni.

5., Legviccesebb vizsga, amire emlékszik?

Ha nem is volt túl vicces, de Szabó Mihály Tanár Úrnál egy élmény volt a vizsga Vegyipari gépelemekből. Eleinte teljesen be voltam feszülve, és ez meg is látszott a rajzokon, amiket a papírra vetettem. Miután a Mester (mi így hívtuk) elszörnyült a firkálmányaimon, kiküldött a folyosóra, hogy nézzem meg a falra kitett képeken, hogy is kellett volna pontosan lerajzolnom. A vizsga egy része így a folyosón zajlott le. Végül egy jóindulatú 4-essel honorálta a produkciómat.

6., Mi az, amit biztosan nem gondolnának Önről a diákok, mégis így van?tüntér

Nem tudom mennyire köztudott, de van egy tündéri feleségem, akivel már több, mint 3 éve házasok vagyunk.

7., Diákként kik/milyenek voltak a kedvenc tanárai?

Nagy József és Faigl Ferenc Tanár Urak órái fogtak meg a legjobban.

8., Annak idején milyen módszerekkel tanult? Mit javasolna ezek közül a mostani diákoknak?

Rengeteget írtam és rajzoltam. Ezt mindig javaslom a hallgatóknak is a Szerves kémia gyakorlaton, amit tartok. A pusztán olvasás utáni memorizálás sosem volt erősségem.

9., Puskázott-e valaha (az egyetemen)? Ha igen, hogyan?

Hajjaj. 🙂 Amikor tálcán kínálkozott a lehetőség, elő-előfordult. Maradjunk annyiban, hogy anno a gimiben sajnos én voltam az egyik legaktívabb puskázó. Akkor egyfajta játéknak fogtam fel, de ma már becstelenségnek tartom. Éppen ezért, ha zh-t íratok, igyekszem mindig úgy helyezkedni, hogy ne adjak esélyt a puskázásra, így kisebb a kísértés. Sokkal jobban szeretem azt, ha a hallgatók odahívnak magukhoz ZH közben, és megkérdezik, amiben nem biztosak. Ilyenkor igyekszem rávezetni őket a helyes megoldásra.

cocktails10., Mi a kedvenc röviditala?

A citromos Keglevich vodka és a házi pálinkák, de nem vagyok túl nagy felesező.

11., Sör vagy bor?

Egyértelműen a bor. A sör furcsa módon távol áll tőlem, kivéve forró nyári napokon és meccsnézésekkor. De a kedvenc alkoholos italaim a száraz pezsgők és a koktélok.

12., Ki (volt) a példaképe, és miért?

Hazai László Tanár Úrnál jobb témavezetőt és főnököt nem is találhattam volna, emellett nagyon felnézek például Kupai Józsira is a tudásáért, a stílusáért és a lelkesedéséért. Mindkettejükre jellemző, hogy nem csak szakmailag, hanem emberileg is elsőrangúak.

13., A pohár félig tele van, vagy félig üres?

Nem érzem magam hangulatembernek, de erre a kérdésre mégis az aktuális kedvemtől függ a válasz. Ma például félig tele.

14., Mi a kedvenc filmje, rajzfilmje?tomandjerry

Rajongom a Cristopher Nolan filmekért (Tökéletes trükk, Eredet, Batman-trilógia), illetve néhány sorozatért, mint például az Így jártam anyátokkal, a 24 és a Gyilkos elmék. Jó dolgok szoktak kisülni Leonardo DiCaprio és Martin Scorsese közös munkáiból is (Viharsziget, A tégla). Kifejezetten kedvelem a romantikus drámákat is (Szenvedélyek viharában, Egy nap, Vágy és vezeklés). Ezen kívül szeretem a régi vadnyugati filmeket (Volt egyszer egy vadnyugat, A hét mesterlövész). Kedvenc rajzfilmjeim a Hupikék törpikék és a Tom és Jerry.

15., Mi a legpoénosabb emléke egyetemi éveiről?

Sokat ökörködtünk az órákon, az egyik legviccesebb az volt, amikor egy előadáson az egyik haverom kölcsönkérte “megnézni” egy másik barátom szemüvegét, majd hirtelen egy lufiba gyömöszölte, felfújta és kötött rá néhány csomót. Szegény haverom nem merte kipukkasztani a lufit az óra közben, szóval kénytelen volt kivárni a végét, így a további jegyzetelésről természetesen le kellett mondania. Mi meg végig szakadtunk a röhögéstől.

16., Gyermekkorában megette a spenótot?

Nagyon válogatós kissrác voltam, de úgy rémlik a spenótot már akkor is megettem. Mostanra viszont az egyik kedvenc köretem lett. Amitől gyerekkoromban és most is kiráz a hideg, az a kelbimbó.

17., Ha megszólíthatná ifjúkori énjét, mit tanácsolna neki? Mit csinálna másképpen?

Hallgató koromban az előadások egy jelentős részén, csak szolgaian másoltam azt, ami a táblára volt írva, és közben nem gondolkoztam. Értékes perceket, sőt órákat vesztegettem így el. Persze van, hogy nehéz koncentrálni, de egy picivel több odafigyeléssel nagyban megkönnyítettem volna a vizsgákra való felkészülést. Ezen mindenképpen változtatnék.

18., Mennyire különböznek a mostani diákok azoktól, akikkel együtt járt egyetemre? Mennyire különböznek a tanárok az akkoriaktól? (Javult vagy romlott a helyzet?)

A laborcsoportjaimnál látom, hogy mennyire összetartanak, segítik egymást, odafigyelnek a másikra. A mi évfolyamunk is kifejezetten baráti volt, de úgy érzem a mostani hallgatók még egy lapáttal rá tudnak tenni erre. A tanári gárda nem sokat változott azóta, hogy diák voltam, de az olyan fiatal oktatók, mint például Kupai Józsi, nagyon magasra teszik a lécet.

19., Szeretne valamit üzenni a diákoknak?

Gyerekek, ne vegyetek drogot! Legyetek vegyészmérnökök és állítsátok elő ingyen!

A viccet félretéve próbáljatok meg minél jobban odafigyelni az előadások és a gyakorlatok során, mert így sokkal könnyebb megérteni és átlátni az anyagot, mintha otthon egy könyvből vagy egy rosszul megírt órai jegyzetből próbálnátok. Ha már bent vagytok, teljen minél hasznosabban az idő. Nem akarok közhelyeket sorolni, de találjátok meg az egyetemi évek szépségeit, és igyekezzetek mindenben a jót meglátni, mert így könnyebb elviselni az élet nehézségeit. Ja, és gyertek gyógyszer szakirányra! 🙂

brb

Egy gondolat a(z) “Tanár Úr, kérem! – Dr. Keglevich Péter” című bejegyzésnél

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s