Sorozatajánló: A sebész – A modern orvostudománynak is el kellett valahol kezdődnie

The_Knick_Promo_PosterHa az ember leül sorozatot nézni több okból is megteheti: este szeretné kicsit kikapcsolni az agyát, kicsit kiszakadni a világból, amibe belegyepesedett, van felesleges agyi kapacitása, és egy bonyolult érdekes történetet akar végignézni, vagy egyszerűen csak tanulnia kéne.  Én az utóbbi két kategóriába tartozó emberek elé szeretnék tárni egy világot. Utazzunk vissza az időben és nézzük meg, hogy miért volt érdemes a huszadik század elején egészségesnek maradni.

A mai fiatalság igényes. Persze csak ha a sorozatokról, filmekről és egyéb multimédiás szórakozásokról van szó. Ezt az alapján merem kijelenti, hogy mi már nem azok az emberek vagyunk, akiket kielégít a Barátok Közt, a Szomszédok vagy hasonló Matematikai A1 előadás szintű agyfolyatások, “Úristen, mikor lesz már vége, nem történik semmi” kikapcsolódások. Szerencsére a film- és sorozatkészítők is ráébredtek erre. A sorozatok sokkal alkalmasabbak arra, hogy jobban bemutassák a karaktereket, és bonyolult komplex sztorikat fessenek a szemünk elé, hiszen egy másfél, két órás filmben erre nincs idő. Talán ezért történik, hogy manapság egyre igényesebb és jobb sorozatok látnak napvilágot, és ezért is mernek inkább sorozatokban betekintést engedni az orvosok, kórházak bonyolult világába. Én most egy olyan orvosi-sorozatot szeretnék bemutatni, ami a Dexter brutalitását, a Dr. House stílusát és Breaking Bad tudományos igényességét gyúrja egybe, majd elénk rak egy olyan vérrel és kokainnal elkészített remekművet, ami előtt csak pislogni tudunk, mint közgazdász a Schrödinger-egyenlet előtt. Üdvözöllek titeket “The Knick” világában.

Belegondoltatok, hogy mennyi mindennek kellett megtörténnie, hány év kutatás kellett hozzá, hogy a mai orvostudomány arra a szintre jusson ahol ma áll? Hát “A sebész” két vállra fektet, kipöcköli a szemeiteket és addig csapkodja véres húscafatokkal az arcotokat, még rá nem jöttök, hogy 1900-ban nem az volt a legnagyobb probléma, hogy a bunkó nővérke híg húslevest hozott be ebédre. Ekkor még egy olyan lényegtelen dolgot, minthogy  a páciens műtét közben életben van, onnan derítettek ki, hogy két nővérke folyamatosan mérte a pulzust. Ha nem éreznek semmit, az orvosok hátra lépnek és megállapítják, hogy a mai se volt egy sikeres nap (igen, azt, hogy szívmasszázzsal, lélegeztetéssel talán meg lehet menteni, felejtsük el.).Ha fájdalma van az embernek a szifilisztől inhaláljon higanyt, mert az kiváló fájdalomcsillapító. A vérelszívást kis kézi pumpával oldják meg, a vérátömlesztés pedig több emberrel végzett eddig, mint a Drönk kisvidékije. letöltés (1)

Remélem mindenki észrevette, hogy nem babazsúrról beszélünk. A korképet rettentően lehangolóan adják elő. A kórházi díszletek és New York két háború közötti, sötét, mocskos utcái sose voltak éppen a csöpögős romantika helyszínei, ám a sorozat készítői mégis megoldották, hogy az ember még nyomasztóbbnak lássa az akkori életet. Erős idegzetűnek tartom magam, de az élethűen előadott műtétek, a korszellem, az egész témához való hozzáállás félelmetes. Az ember mégis látni akarja. Nem tudja levenni róla a tekintetét.

the-knick-cinemax

Főszereplőnk,  Dr. John Thackery egy igazi Doktor House. Ugyanúgy gyógyszerfüggő, egy rasszista barom, mellette viszont kivételes képességű sebész, kiváló ötletekkel és szúrásra alkalmatlan vénákkal. Hideg eleganciával vágja fel akár egy terhes nő hasát is,  az orvosi pályát választó “büdös niggert” elküldi, hogy menjen gyapotot szedni, miközben annyi kokain pumpál a vérében, amivel három napos Ars Pressot lehetne tartani az egész kollégiumban. A Dr. Thackery-t alakító Clive Owen egyszerűen zseniális. Tökéletesen bele tudja magát élni a szerepbe. Egyszerre érezzük benne azt az orvost, aki segíteni akar az embereken, jobb eljárásokat akar kifejleszteni, életeket menteni, valamint az utolsó drogost, aki már csak a lábujjai közé tud kokain injekciót adni, aki óriási hírneve ellenére még jobban le akarja gyalázni kollégáit és mindenkit hülyének tart. Véleményem szerint kivételes tehetség kell egy ilyen szerep ilyen szintű eljátszására.

A mellékkaraktereket is kivételesen jól eltalálták. Érezni rajtuk, hogy nem egyszerű tucatszereplők, hanem egyéniséggel, saját problémákkal és nézetekkel ellátott élő emberek, akik szinte mind ki akarnak lépni a képernyőről, olyan élethűek. Ennek ellenére szinte nincs egy igazán szerethető karakter, vagy bárki, akivel azonosulni tudna az ember (na jó talán egy vagy kettő, de hiányoznak az igazi hősök), ami következtében kissé kívül érzi magát az ember a történésekből. A legtöbb ember ezt hátránynak tartaná, viszont A sebész-t nem lehetne végignézni, ha ez megtörténne. Túl valóságos, túl életszerű, túl emberi ahhoz, hogy mi teljes mértékben bele akarjuk élni magunkat bármelyik szereplő bőrébe.

letöltés

Először nem tudtam megmondani miért is tetszik ez a sorozat annyira. Végignézve azonban rájöttem. A “The Knick” nem akar tetszeni senkinek. Nyíltan vállalja, hogy ő nem fog csak azért valamit megmutatni, hogy megnyerje a közönség szívét. Csak azt mutatja, ami van, viszont azt kegyetlenül nyíltan. Nem rejti véka alá, hogy ahhoz, hogy a tudomány a mai szinten álljon hány embernek kellett elvérezni a műtőasztalon, hogy nem számít emberi élet, ha pénzről van szó (lásd a sorozatbeli mentőszolgálatot), hogy milyen tehetetlen tud lenni az ember néha, vagy hogy hogyan kell egy apácának abortuszt elvégeznie minden elve ellenére, hogy segítsen a fiatal lányokon.

A Knicket csak ajánlani tudom minden erős gyomrú embernek, aki néha nem fél szembenézni azzal, hogy mi is történt a nagyvilágban akár a tudomány, akár a pénz érdekében száz évvel ezelőtt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s