ZH-ra készülés – avagy a halogatós, az egy hétre előre tanulós, és a többi…

Screenshot 2015-10-18 18.52.14Lassan közeledik a 7-8. heti ZH-dömping… De hogyan is éljük túl? Mindenki másra esküszik. Van, aki jól felkészül, van, aki a szerencsére bízza. Lássuk milyen típusokat ismerünk!

A Felkészült
Előfordulási helye: az előadó/tanterem első 2 sora
Felkészültségi szint: tökéletes

Azt hiszem, kezdjük az “ideális” esettel. Végül is az ember az egyetemre tanulni jön, nemde?
Ezen egyedek a zárthelyi előtt már akár 1-2 héttel elkezdenek felkészülni a nagy megmérettetésre, a pótZH ugyanis náluk nem játszik! Elsőre kell átmenni, és minimum 5-össel!
Hogyan is kezdenek neki? Első előadáson isszák a tanár szavait, minden lehetséges információt villámsebességgel vésnek fel füzetükbe a tárgyról (mert hogy nekik minden tárgyhoz külön füzetük van!). Némelyikük már első héten letölt minden lehetséges oktatási segédanyagot, rendszerezi őket, hogy 1-2 héttel a ZH előtt már csak meg kelljen nyitnia és rávethesse magát. Mindent feldolgoznak, kiírnak, tételeket dolgoznak ki. Nincs olyan kérdés, ami kifoghatna rajtuk.

A Megfontoltan Haladó
Előfordulási helye: az előadó/tanterem közép-hátsó szegmensei
Felkészültségi szint: igen jó

Ezen egyedek már lazítanak kissé a Felkészültek merev szabályszeretetén és tökéletesség iránti igényén. Nekik is fontos a jó jegy, ezért még előadásra is hajlandóak járni, viszont mindenre éppen csak a szükséges időt fordítják, nem esnek túlzásokba. Rajtuk már éppen ki lehet fogni, de még mindig nehéz.

A Halogató
Előfordulási helye: opcionálisan az előadóban/otthon
Felkészültségi szint: ahogy sikerül

A legtöbb ember ebbe a kategóriába esik. Mert bár mindenki azt mondja, hogy az egyetemisták a dolgozó emberekhez képest időmilliomosok, valljuk be, ha minden órára bejárnak, mindenre felkészülnek, és netalántán még egy kis magánéletük is van, nem azok.
Ezek az egyedek tökéletességre fejlesztették a halogatás mesterségét. Pár félév gyakorlás után már pontosan be tudjákthisisfine kalibrálni, hogy egy-egy ZH-ra mennyit is kell tanulni, és maximum ennyi időt hagynak maguknak előtte erre a rémséges feladatra. Mert valljuk be, nehéz rávenni magunkat a tanulásra…
Az igazi halogatókat az sem rettenti vissza, ha a megmérettetés előtt az alvásra nem jut idő. “Kit zavar?! Majd alszok utána.”- hajtogatják.
Eredményük hullámzó annak függvényében, hogy jól lövik-e be a szükséges időt, de az igazán gyors és szerencsés tanulók a Felkészültekéhez hasonló eredményeket képesek produkálni, mindezt minimális energiabefektetéssel. Merthogy energiaminimumra törekszenek, bár jó eredményt szeretnének elérni.

Az Igazi Minimalista
Előfordulási helye: távol az egyetemtől
Felkészültségi szint: amennyire nagyon muszáj

Ez a fajta a Halogató leredukált változata. Nem igazán érdekli őket, hogy milyen eredményeket érnek el, csak az a csodálatos 2-es meglegyen. Csak az. Tényleg. Nincs több céljuk az egyetemen, csak egy minimális energiabefektetéssel megszerzett diploma.

A Majd-pótZH-nimages másolata
Előfordulási helye: szintén messze az egyetemtől
Felkészültségi szintje: majd legközelebb…

Ők már arra sem törekszenek, hogy az első ZH sikerüljön. “Van pót is, miért ne használjuk ki? Az első ZH úgyis csak próbaZH.”- mondják. Ők egy kevert faj, a Halogatókból és a Minimalistákból tevődnek össze, eredményük ennek függvényében változó.

A Laza
Előfordulási helye: még messzebb az egyetemtől
Felkészültségi szintje: majdcsak lesz valahogy…

aypoYop_700bArs poeticájuk: “Előadásra járni? Minek?!” Ugyancsak a Halogatók, illetve a Minimalisták keveréke ez a réteg, viszont ők a jó öreg puskázástól sem rettennek vissza. “Csomó felesleges dolgot kell megtanulnunk. Ezekre úgysem lesz szükségem a későbbiekben. Kinek fáj, ha nem tanulom meg? Senkinek.” Hallhatjuk tőlük. Némelyikük igencsak szórakoztató történeteket tudna mesélni nem túl tisztességes jójegyszerzéséről. Teljesítményük változó, a minimáltól a maxosig a skála teljes tartományát lefedi.

A Szerencsések
Előfordulási hely: akár előadáson, akár otthon
Felkészültségi szintje: amit kell, azt tudja

Ők azok, akikre mindenki kiakad: akik mindig a legkönnyebb csoportot írják, csak olyan kérdést kapnak, amit tudnak, a legkönnyebb tételeket húzzák ki. Rájuk nincsenek szavak. Teljesítményük ugyancsak ingadozó, van akinek már a kegyelemkettes egy megváltással ér fel, van amelyikük mindig megkapja az áhított ötöst.

Természetesen nem ilyen fekete-fehér minden. Sokan olykor szerencsések vagyunk, olykor mindent tökéletesen tudunk, de van, hogy rosszalkodásra vetemedünk. Az egyetem egy ilyen játék, nemcsak tudásra, de szerencsére is szükség van, hogy eredményesen elvégezhessük.
Természetesen a fent tárgyalt típusok csak karikatúrák.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s