Hamburger Egyetem, avagy a műkajakészítés már-már tudomány?

Activity 055

Tessék? Lassan tényleg nem kellene meglepődnünk semmin manapság. Ennek ellenére én teljesen letaglózva olvastam nemrégiben a hírt, miszerint a McDonald’s saját egyetemmel rendelkezik, ahol a hamburgerkészítés csínját-bínját lehet ellesni a profiktól. De vajon ez most tényleg komoly? És ha igen, mi értelme van az egésznek? Szerintetek a cím csak reklámfogás, vagy valóban erről van szó? Mindjárt kiderül. 😉

A helyzet az, hogy az index tudományos (!!!) kategóriájába sorolt hír szerint mindez nem vicc, még ha esetleg mulatságos is.

No de miért kell ahhoz egyetemi képzés, hogy a büfészakot végzett, így elhelyezkedni képtelen, vagy fejüket netalán eredetileg is a sárga M-betűs cég szolgálatára adó emberek olyan mondatokat tanuljanak meg, mint a “Sajtburger és a kis kóla mellé még mit adhatok?” illetve, “A McFlurry-t csokis, karamellás, vagy epres öntettel kéred?” ???

Miértmiértmiért?

Na jó, nem erről van ám itt szó. Ennyire azért nyugaton sem hülyék, hogy ilyenbe pénzt feccöljenek.
A hambi egyetemen ugyanis teljesen komoly bizniszoktatás és menedzserképzés folyik, és a leendő középvezetőket vértezik fel. A tanítás pedig 28 nyelven, rendes tanárokkal, előadásokkal, és a kurzusok végén vizsgákkal zajlik. Ráadásul a történet nem is annyira újdonság, hiszen már 55 éve működnek ezek a képzések, és világszerte kihelyezett szakokon is lehet okosodni hamburgerológiából. A Hamburger Egyetem azonban már létrejöttének évében, 1961-ben sem számított nagy dolognak, hiszen akkor a General Electric és General Motors mintegy harminc éve külön iskolákban képezte szakembereit. A meki esetében mindössze annyi az extra, hogy ők külön elnevezték Hamburger University-nek, azaz Hamburger Egyetemnek saját sulijukat, és az eminens tanulók HU feliratú pólókban flangálhatnak, a képzés végén pedig “hamburgerológia mestere” címmel ellátott diplomát kapnak kézbe.
A hambi egyetem évente ötezer diáknak ad diplomát, és a jelenleg legújabb, Sanghajban indított képzésre nagyobb volt a túljelentkezés, mint a Harvardra!

joey_surprise

Bizony!

A helyzet komolyságát pedig tovább igazoló, kiderült, hogy egyre több multi alakít ki saját cégükre szabott, elkülönített oktatást, valamint felmerült, hogy a meki suli elvégzése akár más iskolák diplomájába is beleszámíthat. Nem egyedi ez az ötlet sem, hiszen a Starbucks egyetemének már több órájáért is kreditet ad a City University of Seattle.

Na, ki akar ezek után egyetemet váltani, ti kipróbálnátok?

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s