Tanár Úr, kérem! – Dr. Horvai György

Tanar_ur_keremAz Analitika Tanszék oktatói valahogy mindannyian nagyon segítőkészen állnak rendelkezésemre, ha faggatni akarom őket. Bizonyíték erre már két interjú is, ha még emlékeztek, korábban olvashattatok egy-egy cikket Dr. Simon Andrással, valamint Dr. Koczka Bélával is.

Most azonban Dr. Horvai György válaszol nektek, jó olvasgatást!

000262571-1057-600f

1., Mi volt a legravaszabb gyermekkori csíny, amit elkövetett?

Nem voltam ravasz gyerek, sok csínyt se követtem el. A legnagyobb szidást akkor kaptam, amikor hatéves koromban a szomszéd sráccal együtt meglógtunk egy unalmas vendégségből, és hazaindultunk. Mivel az út körülbelül három kilométer volt, elég sokára kerültünk elő. A felnőttek addigra már biztosak voltak benne, hogy a közeli barlangban vesztünk el.

2., A jó öreg “mi leszel, ha nagy leszel” kérdésre mi volt anno a válasza? (Akkor sejtette, hogy egyetemi tanár lesz?)

Vicces, de hétéves koromban azt válaszoltam, hogy „professzor”.

3., Melyik tárgyat szenvedte meg legjobban az egyetemen?

Majdnem minden tárgy érdekelt, de a memoritereket nem szerettem. A legkínosabb a Kristálytan volt, mert semmi érzékem nem volt a kristályok alak szerinti felismeréséhez.

4., Mi a hobbija?

Olvasni, zenét hallgatni, futni. Meg persze a szakma.

5., Legemlékezetesebb vizsga, amire emlékszik?

Több is van. Például a Géptan vizsga. A vizsgáztató a délután kétórai vizsgára négykor érkezik. Szimultán vizsgáztat kb. húsz embert. Már este nyolc van, amikor elém tesz „befejezésként” egy A0-s géprajzot (máig se tudom, milyen szerkezetet), és azt mondja, hogy öt perc múlva visszajön, és amire rábök, arról azonnal mondjam meg, hogy micsoda. Bökött vagy tízet, mire végre elengedett. Én voltam a második a húszból, aki elmehetett. Az elsőt kirúgta.

6., Mi az, amit biztosan nem gondolnának Önről a diákok, mégis így van?

Talán azt, hogy ötöst is szoktam adni a digereken. Pedig elég gyakori.

confused

7., Annak idején milyen módszerekkel tanult? Mit javasolna ezek közül a mostani diákoknak?

Amikor úgy éreztem, hogy tudom az anyagot, akkor a szobában sétálgatva félhangosan elmondtam az egészet, úgy, hogy saját magamat is meggyőzzem arról, amit mondok. Így a vizsgákon (akkor majdnem mind szóbeli volt) elég meggyőzően és logikusan tudtam előadni a válaszaimat.

8., Puskázott-e valaha (az egyetemen)? Ha igen, hogyan?

Nem.

9., Mi a kedvenc röviditala? Valamint sör vagy bor?

A jó szilvapálinka. Inkább bor, de a sör is jöhet.216129_galeria_a_vad_tanuja_07

10., Mi a kedvenc filmje, rajzfilmje?

Audrey Hepburn és Sophie Marceau filmjei. Meg A vád tanúja.

11., Mi a legpoénosabb emléke egyetemi éveiről?

Talán az, amikor az Analitikai Kémia (!) órán későbbi feleségemmel az első padsorban úgy elmerültünk a beszélgetésben, hogy arra riadtunk csak fel, amikor a tanár a három méteres nádpálcájával (amit a tábla mellé aggatott ábrákon való mutogatásra használt) odacsapott a padunkra.

love

12., Mennyire különböznek a mostani diákok azoktól, akikkel együtt járt egyetemre? Mennyire különböznek a tanárok az akkoriaktól? (Javult vagy romlott a helyzet?)

A mostani diákok (érthető módon) sokkal nyitottabbak az egész világra. Ennek egyik jele, hogy több idegen nyelvet is tudnak sokan, míg régen a többség egyet sem beszélt. Az utóbbi években erőssé vált a diákoknál a gyakorlatias problémák iránti érdeklődés az elméletibb (tudományosabb?) kérdések rovására. A tanároknál túl sok különbséget nem látok, hacsak azt nem, hogy sokkal kevesebben vannak, és hogy szinte teljesen hiányzik a negyven és hatvan év közötti korosztály.

13., Van-e rigolyája, ha igen, micsoda?

A rigolya csúnya szó. Minek nekem egy csúnya tulajdonság?

14., Mit értékel egy diákban?

Sok mindent. Az igyekezetet, az érdeklődést, a tudást, a becsületességet, az ötletességet, a kézügyességet, az önállóságot, a mértékletességet, a mások megbecsülését, a jóakaratot…

15., Mi tudja nagyon felbosszantani?

Rosszindulat, butaság, erőszakosság.

16., Amikor semmihez sincs kedve, mivel veszi rá magát arra, hogy mégis csináljon valamit?

Kialszom magam. Utána frissen és tettre készen ébredek.

28966-Kitty-Stretching

17., Mit szokott enni bundáskenyérhez?

Semmit, mert nem szoktam bundás kenyeret enni. De a pirítós nagyon jó fokhagymával.

18., Mennyire zavarja, ha valaki késik óráról? Ön hajlamos-e elkésni?

Nem szoktam észre se venni, ha valaki késik. Ha valamilyen izgalmas munkában, vagy beszélgetésben nagyon elmerülök, akkor előfordul, hogy nem veszem észre az idő múlását.

19., Hogyan emlékszik vissza arra a napra, amikor először lépett ki a tanári pulpitusra? Magabiztos volt, vagy tartott a diákseregtől?

Még hallgató koromban az egyik vizsgáztató a vizsga végén azt kérdezte tőlem: Mondja, maga mindig ilyen magabiztos? Ezek szerint evvel eleve nem volt gond nálam. Nem is problémáztam rajta soha.

20., Milyen trükkjei vannak arra, hogy egy álmos hétfő reggeli órán fenntartsa a diákok figyelmét?

Ez kedd délben se könnyű feladat. Nem tartok katalógust (ld. következő kérdést), és így akiket nem érdekel a téma, azok elmaradnak, a többiekkel meg nincs gond.

21., Katalóguspárti vagy sem, és miért?

Az előadásokon nem vagyok katalóguspárti, mert bőven van olyan diák, aki könyvből jobban tud tanulni. De ha nagyon leromlana a hallgatók sikeressége a vizsgán, akkor valószínűleg megfontolnám a katalógust. Laborban természetesen mindenkinek kötelező megjelenni (és odafigyelni).

22., Szokott-e/szeret-e főzni?

Sajnos nem főzök, pedig érdekel. Talán majd nyugdíjas korban.

23., Mire a legbüszkébb, amit fiatalkorában ért el?

A gyerekeimre. De valószínűleg nem erre akartak rákérdezni. Diákként bőven voltak sikerélményeim: OKTV II. helyezés (igaz, hogy nem kémiából), OTDK II., két kitüntetéses diploma. Kutatóként fokozatosan jöttek az eredmények, korai nagyon kiugró sikerről nem tudok beszámolni.

24., Hogyan próbálta meg elnyerni egy lány tetszését / Hogyan udvaroltak a fiúk egyetemista korában?

Miután sok évfolyamtársamhoz hasonlóan én is évfolyamon belülről házasodtam, így a kapcsolat a sok együttlét alatt fokozatosan alakult ki.

Hírdetés

Egy gondolat a(z) “Tanár Úr, kérem! – Dr. Horvai György” című bejegyzésnél

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s