AJÁNLÓ: A mi kis falunk

Még csak most kezdődött a félév, de ez az első pár hét hipp-hopp elrepült, és lassan de biztosan elérkezett a kritikus hetedik is, mikor már mindenből is(!) elege van a hallgatóknak.  A nagy tanulások és kiégések közepette szükség van valami agyzsibbasztóra, ami kicsit megszépíti a nehéz napokat. Van egy jó tippem… A mi kis falunk című sorozatot pontosan erre találták ki.

mi kis falunk

A sztori Pajkaszeg csodálatos kis községében játszódik, ahol, hát hogy is fogalmazzak szépen… a magyar nemzet „krémje” tengeti mindennapjait. Miért gondolom így? Kezdeném azzal, hogy a falu közepén egy hibátlan műalkotás áll, ami a település specialitását, a kakaós brióst jelképezi… de most őszintén, ugye nektek sem a kakaós briós jutott eszetekbe róla?

kakaós briós

Ezen meg sem kellene lepődni, hiszen ha végignézek a falu lakóin, máris rájövök, hogy náluk ez teljesen természetes. Kezdeném a polgármesterrel (Csuja Imre) a sort, aki a falu érdekeit tartja szem előtt, persze csak a sajátjai után. Ötleteit mindig tökéletesnek gondolja, és úgy adja elő, mintha mindig a köz javát szolgálná. Mentségére szóljon, hogy minden fontos kérdésben gyorsan dönt, habár nem mindig helyesen. Remek vezető, pontosan tudja, hogyan hárítsa másra az elvégzendő feladatokat, így marad „feddhetetlen” a falu számára.
Másik becses lakója a falunak, akit kiemelnék, az Gyuri (Lengyel Tamás), a helyi focicsapat edzője. Tipikus pasi, folyton csak a foci meg a kocsi. Nem túlzás, folyton az autóján jár az esze, hogyan lehetne még jobban feltuningolni a kicsikét, hiszen még a szomszédba is azzal jár. Párját, Erikát (Lovas Rozi) majdnem annyira szereti mint az autóját. Mindenkivel jó viszonyt ápol, kivéve Stokit (Szabó Győző), a falu biciklis rendőrét, aki mindig elkapja gyorshajtásért.

gyuri
A falu (szerintem) leglényegesebb lakója Teca (Bata Éva), hiszen ő a helyi kocsma tulajdonosa, és hát tudjátok, akinél az alkohol, annál a hatalomalkohol. Az egyetlen lakos, aki bármilyen kis mértékben is azon lenne, hogy fejlődjön lakóhelye, de ebben a polgármester úr tökéletesen megakadályozza, hisz ő jól el van a reformok nélkül is. Persze, ahogy mindenkinek,  Tecának is meg van a saját kis fekete doboza, méghozzá a pap (Schmeid Zoltán)  iránt táplált gyengéd érzelmei, hiszen a kemény külső és a lágy belső nem zárja ki egymást.
A doktor urat (Reviczky Gábor) nem szabad kihagyni a szórásból, egyszerűen zseniális karakter. Az egy dolog, hogy állatorvos, de sok esetben inkább a gazdák szorulnak kezelésre. Mindenre tudja a gyógyírt (hát milyen az igazán jó orvos, ha nem ilyen), csak saját bajára nem, amit az okoz, hogy drága egyetlen kisfia nem hajlandó megajándékozni egy unokával, hiszen ő nem más, mint a falu plébánosa. („ A cölibátust kellett volna eltörölni, nem az inkvizíciót!”) Egy gondolat erejéig visszatérve a doki fiára, azért érdemes megemlíteni, hogy templom nincs, de pap van…

Remélem sikerült némi kedvet hoznom ehhez az igazán üdítő kultúrfröccshöz. Megtekintéséhez sima fröccs fogyasztása ajánlott.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s