“A saját igazságunkat beszéljük el” – Interjú Beck Zolival, a 30Y frontemberével

Mi, a Stúdió fesztivál-küldöttsége is, ahogy sokan mások, akik -1. naptól kezdve hoztuk a EFOTT hangulatát. Emiatt vörösre égett bőrrel és kótyagos fejjel estünk neki az első napnak. Azonban az egyszerű fesztiválozókkal ellentétben, meg kellett komolyodnunk estére (legalább is ezt hittük), mert alkalmunk adódott Beck Zolival beszélgetni a nagyszínpad backstage-ében egy interjú erejéig. A komolyságban hatalmasat tévedtünk…

27857561103_3ac418ee1b_o.jpg

Persze, ezt teljes pozitívumként értem. Miután a gyógysört lerakatták velünk, hogy ne rontsuk el az első benyomást a művész uraknál (meg ha már öltönyös emberekkel együtt kalauzolnak minket, akkor nézzünk ki valahogy, bár szerintem az egyenpulcsi elég formalitás ilyen helyzetekre és napégés ellen is funkcionál), megjelent Zoli és feloldotta a feszültséget mindhármunkban.

Miután konstatálta, hogy egyetemisták vagyunk, és nem az öltönyös osztag, rágyújtott és megkérte a billentyűsüket, Sárközy Zoltánt, hogy ugyan hozzon már nekünk egy sört. Hiszen milyen dolog ez, ebben a melegben, hogy le kell rakni, és ha nincs hideg akkor kérjen Punnanyéktól, nekik biztos van. Majd mikor mi még szóhoz sem jutottunk, részletesen elmesélte a szalmabálára való felmászásának történetét, ok-okozati szempontból, hogy miért is nem fog túl sokat ugrálni ezen a koncerten, meg ha esetleg sántikál, ne lepődjünk meg. Lényeg a lényeg, nem nehéz vele megtalálni a közös hangot, így az interjú is kötetlen beszélgetésként zajlott:

27857553713_6c15dbb649_o.jpg

Mint pécsi együttes, mennyivel érzitek jobban magatokénak az EFOTT-ot most, hogy a PTE szervezi? Hiszen így a közönség nagy többsége tősgyökeres pécsi, akik jobban ismerik a zenéteket mint akármelyik más egyetem hallgatói.

Azt gondolom, hogy az EFOTT akkor sem pécsi ha a PTE szervezi, akkor sem ELTE-s, ha az ELTE és akkor sem szegedi, ha a szegediek. Szerintem az a lényege, hogy az egyetemi hallgatók, akik szanaszét vannak a világban, találkozzanak egymással. Jöhetnek a saját csoporttársaikkal és valamelyik este valamelyik koncerten összehaverkodhatnak olyan emberekkel, akikkel amúgy nem lett volna esélyük, vagy megtudhatnak egymásról olyan dolgokat, ami a szorgalmi meg vizsgaidőszakban nem derült volna ki. Hogy egy ártatlan történetből derüljön ki, hogy mi a közös bennük.

Szerintem az EFOTT az egyetemisták ünnepe. Azokkal is összehoz minket, akik talán már lediplomáztak és ott állnak szomorúan, tényleg felnőtten, kidobva az életbe. Nekik ez egy mentsvárként is működik, hogy tudják, hogy azért még nincs oda a fiatalságuk. 

Egyébként ti is szoktatok maradni bulizni fellépés után? Vagy nem nagyon futhatunk össze veletek? 

Úgy van ez, hogy ebben a tekintetben elválasztanám a fesztiválokat a kluboktól, klubkoncertektől, mert ott egyszerűbb találkozni az emberekkel, egyfelől azért mert nem 6000-en vannak, hanem 600-an. Az viszonylag nagy különbség. A másik, hogy akik oda mennek, azok egy 30Y koncertre készülnek. Nekünk sincsenek kötöttségeink, ha két órát akarunk játszani, akkor két órát játszunk, és a közönség se négy koncert közül véletlen a miénkre esik be. Mert nyilván veletek is az van, hogy elmentek egy fesztiválra, és persze vannak koncertek, de “nézd ott az izének az izéja a barátnőmnek a tudodkije” és egyből az lesz belőle, hogy közösségként szerveződtök, hogy hova teszem a sátram, kivel alszom együtt.. A fesztivál ilyen tekintetben egy olyan szociális tér, ahol nagyon besűrűsödött időben és térben egy emberi élet lezajlik. A zenekarnak őszintén itt nem sok dolga van, csak annyi, hogy meg lehessen élni az ott és akkor felemelő élményét. 

Az elvegyülés pedig egy ilyen fesztiválon nekünk annyira nem adott. Mikor még van annyi befogadóképessége a tömegnek, hogy felismerjen, akkor 10 méterenként megállítanak, hogy mennyire jó a 30Y, vagy mennyire szar. Vagy hogy “gyere Zolikám, megiszunk egy pálinkát.” Nem biztos hogy ezért elindulnék egy fesztiválterületen, hogy valaki megállítson, hogy: “Te vagy az? Tudod az a, az a, az.” Ja, én.

Akkor gondolom nem Dévényi Tibi bácsi hetvenedik születésnapja alkalmából fogtok ma ünnepelni.

Nem. Erre reflektálva, én azt gondolom, hogy a 30Y nem azért alakult és nem azért vált ismertté, hogy szórakoztasson. Azt képzeljük, hogy lényegi állításaink vannak a világról. Kétségeink, kétségbeeséseink, kérdéseink és reményeim szerint ezekből tudunk valamit megnyitni azok felé, akik hallgatják. Bármilyen önzőn is hangzik, nem is érdekel minket, hogy valójában mit. A saját igazságunkat beszéljük el. Ha sikeres, örülünk. Az is megtörténhetett volna egy szerencsétlenebb konstellációban, hogy nem lesz sikeres, de akkor sem játszottunk volna más zenét. Engem nem érdekel a zene szórakoztató oldala. Örülök neki, hogy az embereknek tetszik, de remélem hogy ez nem annyiban nyivánul meg, hogy “De jót ugráltunk!” Remélem, hogy megmarad valami lényegi az embereknek.

Akkor nem is az a rendszer működik nálatok, hogy például most a Bogozd ki a legnagyobb durranás, úgyhogy azt hagyjuk a végére, és személyes kedvencetek sincs? Vagy éppen valami amit már untok játszani, csak a tömegnek kell?

Határozottan nem. Úgy viszonyulunk a Bogozd kihez is például, mint egy olyan dal, ami egy adott élethelyzetet a legmegfelelőbben ragad meg. Nem úgy, mint a leghallgatottabb számunk. Szerencséje volt, hogy olyan erővel hatott, hogy épp akkor, ép ott, ez a dal üzemelni kezdett. Konkrétan 2004-ben írtam a dalt, de 2006-ig nem került lemezre, mert akkor, abban az élethelyzetben a fiúk nem hitték el nekem, hogy ez egy fontos dal. Az Ül és várt tizenöt éve írtuk a Papával (Sárközy Zoltán), a bőrgyár harmadik emeletén egy fűtetlen próbateremben. Hogy felmelegíteni akarjuk-e most itt az EFOTT-on azt, amit akkor éltünk át? Nem. Itt 2017-ben akarunk értelmet adni annak, amit elénekelünk. És ez az értelem természetesen változik, bennünk változnak a dalok, mindig mást mondunk el velük.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s