Interjú a Blahalouisianával

blaha

Az EFOTT harmadik napján ismét lehetőségünk nyílt egy magyar bandával, a Blahalouisianával pár szót váltani. A backstage-ben Schlobocher Barbival és Jancsó Gáborral beszélgettünk. A koncert előtti nagy sietségben szenteltek nekünk pár percet, hogy kicsit kérdezgessük őket a fesztivállal kapcsolatban. A nagy forgatagban és időhiányban mi is próbáltuk összeszedni a gondolatainkat, olvassátok az eredményt:

Az EFOTT idén is leginkább a magyar egyetemisták közkedvelt fesztiválja. Teljesen más a közeg és a hangulat, mint egy nagyobb volumenű fesztiválon. Egész nyáron mindenfelé adtok koncerteket, úgyhogy lehet ti jobban is össze tudnátok hasonlítani őket. Nektek miben más az EFOTT, mint a többi fesztivál?

Barbi: Természetesen mi is érezzük, hogy más a közeg, azért is, mert mi nagyban székesfehérvári vonatkozásúak vagyunk és Velence ugyebár nagyon közel van. Így azok a barátaink és ismerőseink is eljönnek, akik Fehérváron is hallgatják a koncertjeinket. Szóval tulajdonképpen nekünk ez kicsit hazai pálya is.

A koncertek után szoktatok maradni bulizni a rajongókkal? Összefuthatunk veletek hajnalban? 

Barbi: Ez igazából mindig attól függ, hogy lesz-e másnap még valami koncertünk, el kell- e indulni még aznap hazafelé. Álatalában a társasággal megbeszéljük, hogy jó, akkor 2-3-ig maradunk, megnézünk mi is pár koncertet, de ez tényleg sokszor a távolságtól is függ.

És ma terveztek maradni?

Barbi: Most eléggé össze-vissza vagyunk, Pest is elég közel van. Például értem jönni fog apukám, szóval lehet, hogy most egy kicsit rápihenünk a dolgokra.

Beszélgessünk most egy kicsit a fellépésekről. Mi alapján válogatjátok össze, hogy egyes koncerteken melyik dalokat játszátok el? 

Gábor: Próbáljuk minél pörgősebbre venni a figurát. Kétféle setlistet állítunk össze, egy 90 perceset és egy 60 perceset. A fesztiválokon meg van kötve a kezünk, és az egy órába több gyorsabb számot sűrítünk be, néhány lassúval megspékelve. A 90 percesbe meg változatosabban belefér minden.

Idő közben a dobos, Juhász Ádám is betoppant az öltözőbe, töltött magának valami finomat, és nemes egyszerűséggel kijelentette, hogy ő válogatja a számokat. Aztán pedig nevetve megfordult és kiment. 😀

blaha2

Új albumot terveztek mostanában?

Gábor: Igen, szeptember elején vagy közepén vesszük fel, és novemberre meg már van lemezbemutató dátum is.

Nemcsak magyar, hanem angol számaitok is vannak bőven. Mitől függ, hogy éppen milyen nyelven jelenik meg a következő?

Barbi: Régebben igazából spontán jött. Az új lemez írásánál viszont ez tudatosabb.

Gábor: Mi is a Kispálon, az LGT-n meg az amerikai zenéken nőttünk fel, ennek hatására ezért bennünk is keverednek a különböző stílusok és így a nyelvek is.

Más érzés a különböző nyelveken énekelni?

Barbi: Persze, nyilván más. Az anyanyelvünkön megszólalni sokkal bensőségesebb érzés, de zeneileg mind a kettő nagyon izgalmas.

Mi lesz a kövezkező esemény, amire készültök?

Július 28-án az ötödik szülinapi koncertünk lesz a Barba Negra Tack-ben. Hosszú koncertet adunk, és lesz vendégzenész is. Játszani fogjuk az új számokat, de tervben van, hogy rég nem hallott dalokat is előveszünk. Várunk mindenkit szeretettel.

A fesztivál végéhez közeledve mi is már elég fáradtak voltunk, és nem hoztuk a legpompásabb formánkat, amit hiába próbáltunk leplezni, de szerencsére a banda tagjai némiképp átérezték az állapotunkat. Ugyanis ők is elcsíptek előző nap egy kis bulit. A különbség csak az, hogy a mi kis “little talkunk” után ők még lenyomtak nekünk egy 60 perces koncertet, amíg mi a gyógysöröcskét szürcsölve hallgattuk őket. Köszönjük szépen az élményt Blahalouisiana!

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s