A telki bacik titkos élete

maxresdefault

Kihasználva a dékáni szünet nyújtotta lehetőségeket, kedden a SzASz gyárlátogatásokat szervezett. Többek között a telki Organica Water szennyvíztisztító telepen zajló folyamatokba is betekintést nyerhettek a lelkes résztvevők.

Na de mi is ez az Organica? A céget 1998-ban alapította Kenyeres István és Bodnár Attila (BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karán végzett mérnökök), akik a hagyományos víztisztító módszerek megreformálását tartották szem előtt. A folyamat az eddig használt, eleveniszapos eljárásra épül, de újabb technológiával váltották fel azt. Ennek köszönhetően az üzem sokkal kevésbé lesz zajos, a kellemetlen szagok jelentős része eltűnik, valamint az elfoglalt terület mérete is lecsökken.

Az innováció a mesterségesen kialakított biológiai életközösségekben, azaz az ökoszisztémában rejlik. Magát a tisztító eljárást FCR (Food Chain Reactor) technológiának hívják, ami annyit jelent, hogy a hat reaktorból álló üzemben minden reaktorban más és más bacikultúra van jelen, melyek működése egymás hatásaira épül. Tehát a végigfolyó szennyvíz elindul a leginkább tisztító hatásúból a finomabb kultúrával rendelkező felé, mely végén, immár “újjászületve”, folyik bele a folyóba. Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen kicsiny telep képes megtisztítani Telki szennyvizét! De bizony így van.

process picture valt

1fdb9b8

Ez mind szép és jó, de hogyan és min telepednek meg a kívánt baktériumok? A válasz igen egyszerű: minden egyes reaktorba belógatnak egy biomodult, ami egy négyzet alakú műanyag keretre ráfüggesztett sűrű biohálót jelent. Ennek a fajlagos felülete rettentő nagy, így a rátelepedő biomassza tisztító felülete is jóval nagyobb, mint más eljárásoknál. (Ráadásul a biomodul könnyen tisztítható és többször újrahasználható.)  A megtelepedő bacik munkáját még a modul tetejébe ültetett növények segítik, vízbe lógó gyökereiken keresztül, ezenkívül instant szagelszívóként is szolgálnak, sőt a nem túl tetszetős szennyvíztelep esztétikai értékét is növelik.

98acead42a332bd3c2ad528c0a751b1d
A biomodulok

Összefoglalva, az Organica és az FCR eljárás egy ötletes, környezetbarát elképzelés. A cég  sikeresnek mondható, hiszen az anyaországon kívül még Kanadában, Európa számos részén, Indiában és Kínában is jelentős számú üzemmel rendelkezik, ami ha belegondolunk nem rossz teljesítmény kevesebb, mint tíz év alatt.

Remélem ezzel sikerült kedvet csinálnom valakinek esetleg jövőre ellátogatni, vagy szakmai gyakorlat során itt tapasztalatokat gyűjteni!

eee39697db0c1a34ff183541ff617ec3

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s