Kézműves finomságok

„Na jó, jövök, de csak egy sörre.” Hányszor is hallottuk már ezt a mondatot. Mindannyian tudjuk, hogy az ilyen estéknek általában nem egy korsóval lesz vége. Az embereket igen könnyen meg lehet győzni a „csak még egyet, holnap úgysem lesz labor” mondattal. A sörözésnek eddig is nagy kultusza volt változatos körökben, azonban most mondhatni új virágkorát éli a kézműves sörözők elterjedésével.

sör1.

A kézműves sörök fogyasztása manapság igencsak divatos tevékenységgé vált. Egyre több hely nyílik, ahol élvezhetjük a különleges sörömöket. Az egész dologban az az érdekes, hogy nagyon sokan vannak, akik alapjáraton nem is preferálják annyira a sört, de mivel ez most „menőnek” számít, egye fene kipróbálják. Ezért a kínálatban mindig szerepelnek kis édes, „lányos” ízek is. Pedig ha belegondolunk, hogy pár éve még, aki citromos sörrel jött vissza a pulttól, az egész este hallgathatta a többiek csípős megjegyzéseit.

Ez a nagy felkapottság nem is lehet véletlen, hiszen a megfelelő helyeken tényleg nagyon jó minőségű, finom italokat lehet megkóstolni. Bár véleményem szerint Magyarország nem feltétlenül a sörgyártásban jár az élen, de pont emiatt a hullám miatt sokan kaptak kedvet a saját márka gyártásához, és nem egy embernek be is jött az új buisness.

Bejártunk pár helyet a sok közül a belvárosban, ahová érdemes ellátogatni azért a „csak egy korsót iszom” estékre.

Élesztőház

Az Élesztő a belváros közepén található igazi romkocsma. Egy udvarban található több streetfoodos pulttal és pár másik kocsmával együtt. Szóval itt aztán igazán lehet kombinálni a gasztroélményeket és a különleges italokat. Hangulatos kiülős hely, nyáron ideális a baráti összeröffenésekhez. Az ára elég borsos, de mivel turisták által igencsak közkedvelt hely, így ez érthető is. Elsősorban nem az extémebb ízeket részesítik előnyben, inkább a hagyományosabb sörök vannak az Élesztő a repertoárjában. Arra nagyon vigyázzatok, hogy egyes söröknél a pohár vagy a korsó nem 3 és 5 dl-t jelent. Ne csalódjatok, amikor  egy egészen apró pohárba csapolják nektek a jó kis Flying Rabbitet.

eleszto

Hrabal Cseh Söröző

Mint a neve is mutatja egy igazi cseh söröző. Inkább azoknak ajánlanám, akik tényleg szeretik a sört, mert itt nem az ízesített italokon van a hangsúly, itt testes, keserű söröket lehet inni. Az árak méltóak egy kézműves sörözőhöz, de a kiszolgálás nagyon rendes, na meg persze a jó kis cseh sörnek meg kell adni a módját.  Kedves légkörű hely, akárki hangulatát feldobná.

hrabal

Neked Csak Dezső

A kissé szokatlan nevét a Tanú című film ihlette meg. Dezső a filmben szereplő malac, aki az életét adta a Pelikán családnak, de sajnos mindez hiába történt, mert leleplezték a „merényletet”. (Aki nem látta a filmet, ne gondoljon semmi tragikus vagy morbid dologra, hanem most azonnal pótolja be és nézze meg, mert ez egy igazi magyar klasszikus!) A nevéhez hűen, a Neked Csak Dezsőben a malac design jelenik meg az egész helyiségben, sőt, az egyik sörük a Dezső vére nevet is kapta . Na igen, ez már egy kicsit morbid. 😀 Itt is fel lehet lelni mindenféle különlegességet, a sima IPA-tól a kávés sörig. A kiszolgálás itt is kifogástalan volt, bár nem a csúcsidőben látogattunk oda. Mondjuk mi önmagunkban is elég sok munkát adtunk a pultosoknak. Dezsőt a Dohány utca 7. alatt találhatjátok meg.

dezső

Basic Bar

Bár kívülről a Basic Bar nem sorolható a legvonzóbb kocsmák közé, ugyanis graffitikkel van tele a fala, amint belépünk, egy letisztult, igényes kocsmába érkezünk. A Basic Bar egyik legnagyobb előnye, hogy amellett, hogy megkapjuk ugyanazt a minőséget, mint bármelyik kézműves helyen, a sörök ára nem száll a fellegekbe. Sokféle ízesítésű söröcskét lehet kapni, ami még az „én nem iszom sört” embereket is meg tudja győzni. Persze pont ezért a gyümölcsösek elég édesek, de a barna és szűretlen is megállja a helyét, azt is mindenképpen érdemes megkóstolni.

basicbar

Rizmajer

A Blaha Lujza térhez közel nyílt nem rég Rizmajer kézműves söröző. Csak a móka kedvéért a legextrémebb sört állítottam próba elé, ami a popcornos volt. A neve alapján egyáltalán nem gondoltam ilyen kellemes meglepetésre. Persze egyáltalán nem lehetett rajta érezni pattogatott kukoricát, hála az égnek. Nagyon finom volt, és meg kell hogy mondjam, hogy kellőképpen erős is. Mindegyik ízesítés, amit megkóstoltunk kiállta a próbát, bár az is igaz nem vagyunk hatalmas szakértők. De az is mindenképpen dobott a hangulaton, hogy amikor beléptünk, éppen a goa mixük szólt az emelten. Szimpatikus társaság. 😀

rizmajer

Persze a kézműves sörömöket nem csak ezeken a helyeken tudjuk halmozni. Nyíltak külön olyan üzletek, ahol csak ilyen finomságokat közül tudunk válogatni. Ezekben a boltokban aztán tényleg hatalmas a választék, minden van, ami szem szájnak ingere. Egy palackozott kézműves apukáknak ideális szülinapi ajándék, garantáltan örülni fognak neki.

cuki

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s