Sántító gondolatok -A mikró valóban az életünkre tör?

Már nem tudom, hányszor is kerültem vitába édesanyámmal azzal kapcsolatban, hogy a mikrohullámú sütő káros-e, vagy sem. Környezetemben nagyon sokan használják az eszközt, mindenhol megkönnyíti az ételek melegítését, a jó öreg popcorn kipattogtatását. Előítéletek miatt nekünk sosem volt a családban, mondván “csökkenti az étel vitamintartalmát, megöli az élőt az ételben”. Ti kolisok, nem tudom rendelkeztek-e hasonló eszközzel, de ha igen, biztosan az asztali áldás részét képezi, hiszen oly mértékben segíti a fiatal diák mindennapi életét. De vajon akkor mi az igazság? Van mitől félni?

maxresdefault

Mindennapi élethelyzetet mutatnék be. Átmész a haverodhoz edzés után, viszed a kis husidat  rizzsel, viszont rohadt hideg, mert mondjuk épp tél van és a táskádban már rég kihűlt. Két lehetőség van: vagy mákodra van náluk mikró, bedobod 1 percre és eheted is a meleg tömegelőt, vagy nem találsz mikrót és akkor bűvészkedhetsz. Jöhetnek a kérések: “Adj már egy lábast!”, meg hogy “Hogy kell használni ezt a főzőlapot?”. Gondolod magadban: “Ezek a hülyék még az ókorban élnek, nincs mikrójuk, mennyivel egyszerűbb lenne…” De mi van, ha tényleg nekik van igazuk és nem kellene erőltetni ennek a dolognak a használatát.

A mikróval kapcsolatos ellenszenv kialakulásának egyik fő oka, hogy a modern nyugati ember már mindenben keresi a rákkeltő hatást. Meghallja a szót, hogy ‘hullám’, meg hogy ‘mikro’ és már könnybe lábad a szeme a képtől, hogy 10 év múlva elföldelik. Nos, erre rögtön azzal az érvvel tudok rácáfolni, hogy a sugárhatása a távolság négyzetével arányosan csökken, ha ettől tart, álljon fél méterrel hátrébb, amíg működik a gép. Egyébként, ha már itt tartunk, kicsit a működésről: A mikrohullám a vízmolekulákat készteti forgásra, és a forgásból következő molekulák közti súrlódás az, ami felmelegíti az ételt. A mikrohullámok találkozásánál a legerősebb ez a hatás, ezért van, hogy néha az ételt csak bizonyos pontokon képes megmelegíteni. Ennek kiküszöbölésére van benne a forgó tálca, hogy mindenhol meleg lehessen az étel. Ettől még kevesen lettek rákosak. Térjünk is vissza a vitaminokra, aminosavakra, zsírokra.

daewoo_koc9q1t_1.jpg

Egy kutatásban patkányokat 13 hétig mikrós kajával etettek, de ezután sem tudtak kimutatni semmi káros hatást az étellel kapcsolatban. Pedig egy patkány 13 hete az egy ember 6 évével ekvivalens. Több kísérlet folyamán a mikrós ételeket a hagyományosan főzött ételekkel hasonlították össze. A következőket mutatták ki az eredmények:

  • A fehérjékre gyakorolt hatás nem rosszabb, mint a főzésnél. A lizin és metionin szintje nem volt alacsonyabb, mint a hagyományos sütésnél.
  • Az ásványianyag-tartalom megőrzésében nincs különbség, habár volt olyan mérés ,amely a mikró javára döntött.
  • A húsok a foszfor- és káliumtartalmukat jobban megőrzik a mikróban.
  • A vitaminok esetében is jobb a helyzet a mikróban, ugyanis itt rövidebb a főzési idő, így az ételek a vitamintartalmukat is jobban megőrzik.
  • Továbbá cáfolták, hogy a mikrózás fokozná a transzzsírok keletkezését, ugyanakkor kimutatták, hogy a húsok zsírtartalma mikróban jobban csökken.
  • A mikró csökkenti a zsíroxidációt, azaz kevesebb szabadgyök keletkezik.
  • Végül a halakban található nagyon fontos omega-3 zsírsavak mennyisége egyáltalán nem csökken a mikrózás végett.

9805332-an-image-of-food-burning-in-a-microwave-ovenVolt olyan kísérlet is, melyben direkt ehetetlenné főzték a mikróban a kaját és ugyanígy cselekedtek a hagyományos főzés esetén is. Guess what? A mikrós kajában messze nem volt annyi káros anyag, mint a szénné égetett tepsis ételben.

A sok előny mellett azért egy nem éppen elhanyagolható hátrányt is érdemes megemlíteni. Az előnye, miszerint rövidebb ideig alacsonyabb hőfokon történik a használata, abba a hátrányba torkollhat, hogy az ételekben található különféle ártalmas mikroorganizmusokat kevésbé pusztítja el. Hátránya lehet még (bár ez már csak az esztétikum szempontja) az ételek elszíneződése, ízletességének romlása, illetve a már említett foltokban melegítés.

All in all, ha az ember megfelelően használja és nem a főzést váltja ki vele, baj nem lehet, sőt csak előnyünkre válhat.

Ezeknek a tudatában, ha legközelebb előfordul veled az eset, melyet fentebb említettem, vegyél a spanodnak/barátnődnek egy mikrót karácsonyra, és nyomtasd ki neki ezt awedding-registry-kitchen-appliances cikket és mellékeld az ajándék mellé, hadd tanuljon. Legfeljebb vérig sérted és többet nem szól hozzád. Én ezentúl biztosan nyugodtan fogok elaludni, miután a “förtelmes” mikrós kaját megettem. Sőt, függetlenedésem ünneplésére le is ugrok a médiába egyért, jól fog mutatni a szobámban, az akvárium mellett.

M.H.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s